Pošlji povpraševanje

Varilni aparati za TIG varjenje - najboljši inverterski varilni aparati


Varilni aparati so del opreme vsake bolje opremljene delavnice, vsekakor pa so široko uporabljani v različnih industrijah, tako pri nas kot v tujini. Gre namreč za kos opreme, ki nam omogoča spajanje dveh kovin v celoto. Varilnih aparatov je kar nekaj, v današnji vsebini pa se bomo pretežno posvetili varilnim aparatom za TIG varjenje.

TIG varjenje je z nami že dolgo, a se tehnologija nenehno razvija in napreduje. Najsodobnejši varilni aparati TIG omogočajo ožjo segrevalno površino in s tem natančnejši in lepši zvar. Pri postopku TIG (Tungsten Inert Gas) gre za varjenje z netaljivo volframovo elektrodo v inertnem plinu argonu. Varilni aparat uporabljamo kot vir varilnega toka, ki tali dodajni material, pri čemer uporabljamo volframovo elektrodo, saj se ta med delom ne tali. Za čistost zvara in zaščito pred onesnaženjem iz okolice in oksidacijo poskrbi inertni plin. V praksi se v ta namen najpogosteje uporablja argon. Sodobni varilni aparati TIG omogočajo nastavitev pulznega načina, končnega toka, začetnega in končnega plina in drugih nastavitev, poleg tega pa tudi shranjevanje posameznih serij nastavitev za lažje in hitrejše delo ter konsistentne rezultate.


Varilni aparati TIG so primerni za varilce z izkušnjami

Varilni aparat tig - klasika varjenja

Ker pri inverterskih varilnih aparatih TIG dodajni material posredujemo ročno, zahteva ta postopek nekaj predznanja. Med poznavalci varilni aparati za TIG varjenje sicer veljajo za najboljše varilne aparate, saj z njimi lahko dosežemo visoko estetsko strukturo in obliko zvara. Uporabljajo se predvsem za varjenje barvnih kovin in visoko legiranih jekel, a tudi za različne zlitine aluminija, bakra, magnezija ... Pomembno pri delu z varilnimi aparati je, da so dodajne palice iz istega materiala kot osnova, ki jo obdelujemo. V primerjavi z drugimi postopki varjenje TIG torej daje lepše rezultate, a je zaradi ročnega dodajanja materiala hkrati zahtevnejše in počasnejše.


Prednosti in posebnosti inverterskih varilnih aparatov TIG

Varilni aparati za TIG varjenje so najboljši varilni aparati za tanjše kovinske plošče. Postopek varjenja TIG zahteva izjemno čiste površine, zato zvar med nastajanjem ščiti inertni plin - varilni aparati TIG so opremljeni z dovodom električnega toka, dovodom zaščitnega plina in dovodom vode za hlajenje. Omogočajo točkovno varjenje, enostavno preklapljanje med vnaprej izbranimi vrednostmi pa pride prav pri varjenju materialov različnih debelin. Za varjenje zelo tankih materialov se uporablja impulzno TIG varjenje, pri katerem v krmilniku nastavimo ustrezne vrednosti impulznih parametrov.


Kaj pa, ko za varilni aparat za TIG varjenje posameznik nima dovolj izkušenj?

Kot smo opisali že zgoraj, so inverterski varilni aparati TIG primernejši za posameznike, ki se lahko na tem področju že pohvalijo z nekaj izkušnjami. Kateri pa je najboljši varilni aparat za tiste, ki izkušenj še nimajo?

MIG MAG varilni aparati so namenjeni varjenju z žico in zaščitnim plinom. MIG MAG je postopek varjenja, ki ga mnogi smatrajo za nepogrešljivega. Uporaben je v različnih industrijah, še posebej priljubljen pa je v avto kleparstvu in ostalih podobnih delavnicah. Ne glede na to, da je varilni aparat MIG primeren za delo v težki industriji, ga posamezniki zelo radi uporabijo tudi v domači delavnici.

Podobno je tudi z MMA varilnim aparatom, kjer varjenje poteka z oplaščeno elektrodo. Pri MMA aparatu lahko za varjenje uporabimo različne elektrode.  Omeniti pa moramo tudi dodatno možnost, ki jo ponujajo MMA varilni aparati – to je možnost priklopa na agregat, napajalna napetost pa lahko niha za +/- 15%.


Zaščitna očala za varjenje

Previdnost pri varjenju ni nikdar odveč

Pri delu z vsakršnimi varilnimi stroji smo vedno zelo izpostavljeni nevarnim vplivom visoke temperature in raznih materialov, ki se pri taki temperature talijo. Zato pride v poštev različna zaščitna oprema, predvsem zaščitne rokavice in pa zaščitna očala za varjenje. Tovrstna zaščitna očala se sicer bistveno razlikujejo od ostalih zaščitnih delovnih očal, saj se pri varjenju poleg isker, koscev kovine in visoke temperature sprošča tudi zelo močna svetloba, ki lahko trajno poškoduje naš vid. Zato taka varilna zaščitna očala niso nek priporočljiv del opreme, ampak dejasnko že standard za varno varjenje.