Pošlji povpraševanje

Varilni aparati za profesionalno uporabo ali prenovo doma

Spajanje ali varjenje več delov v novo enoto je stara tehnika, ki z leti samo pridobiva na natančnosti, versatilnosti in učinkovitosti. In če profesionalni varilci v industriji  dobro vedo, katere naloge naj se lotijo s katerim varilnim aparatom, se nadebudni mojstri hitro znajdejo pred vprašanjem: Kakšen varilni aparat kupiti? Izbira varilnega aparata je odvisna predvsem od materiala, ki ga bomo varili, pa tudi od naših izkušenj s tega področja. Najpogosteje izbrani aparati uporabljajo inverterski TIG ali MIG/MAG varilni aparati, ki se med seboj precej razlikujejo.

Tig varilni aparatiVarilni aparat MIG- MAGVarilni aparati MIG MAG


Varilni aparati TIG za spajanje tanjših materialov

Varilni aparati TIG za varjenje uporabljajo volframovo elektrodo, ki se med delom ne tali, zvar pa je pred onesnaženjem iz okolice zaščiten z inertnim plinom, najpogosteje argonom. TIG varjenje je nekoliko zahtevnejše in počasnejše, primerno je predvsem za varilce z vsaj nekaj izkušnjami. Ker gre za zelo natančno ročno nanašanje dodajnega materiala v čistem okolju, varilni aparati TIG dajejo strukturno in oblikovno zelo estetske rezultate, na katere kljub nekoliko višji ceni samega aparata prisegajo številni izkušeni varilci. Nadzor nad nastajanjem zvara je pri postopku TIG precej večji kot pri drugih postopkih, tehnologija je primerna predvsem za spajanje tanjših osnov, najpogosteje pa se uporablja pri varjenju visoko legiranih jekel, aluminijevih, bakrovih in magnezijevih spojin.

VEČ O VARILNIH APARATIH TIG

Varilni aparati MIG MAG - dva v enem

Varilni aparati MIG MAG pravzaprav združujejo dva različna postopka: MIG, varjenje z neoplaščeno elektrodo v zaščitnem inertnem plinu argonu, in MAG, varjenje z neoplaščeno elektrodo v zaščitnem plinu CO2. Oba postopka sta enostavnejša in učinkovita ter zato zelo priljubljena tako med amaterji kot profesionalci. Primernejši so za obdelavo debelejših kovin, od nizko legiranih in nelegiranih jekel do neželeznih kovinskih zlitin.