Pošlji povpraševanje

Varilni aparat: praktičen in informativen vodnik za nakup

Želite variti in iščete primeren in najboljši varilni aparat? Tako za ljubiteljskega kot za profesionalnega varilca je to velika naložba. Preden opravite nakup, bodite prepričani, da ste izbrali najboljši varilni aparat, ki bo služil svojemu in vašemu namenu.

Varilni aparat mig mag, varilni aparat tig, varilni aparat mma, varilni aparat inverterski, točkovni varilni aparat, različne tehnike, napetosti, delovni cikel; gre za specifikacije, na katere morate biti pozorni. Upamo, da vam bo kratka razlaga najpomembnejših pogojev pri nakupu pomagala, da boste izbrali pravi varilni aparat za vas.

Najboljši varilni aparat je prefinjen transformator, ki pretvori izmenični tok 220V v enosmerni tok pri različnih amperih, odvisno od intenzitete, ki jo potrebujete. Prodamo odlične varilne aparate.

Varilni aparat in tehnika varjenja

Preden kupite varilni aparat, je pomembno vedeti, katero tehniko varjenja boste uporabili. Z nekaj izjemami je večina varilnih aparatov primernih za izvedbo ene vrste varjenja. Kakšen varilni aparat boste izbrali, je odvisno od dela, ki ga želite z njim opravljati. Na kratko: točkovno varjenje z elektrodami se uporablja za lahka vzdrževalna in popravljalna dela in je priljubljen postopek varjenja tako za začetnike kot za strokovnjake. TIG varjenje je relativno počasen postopek varjenja, s katerim izdelujete visokokakovostne zvare. MIG / MAG varjenje je najhitrejša tehnika varjenja in se uporablja predvsem za obsežna in projektna opravila.


Varilni aparat in jakost varilnega toka

Varilni tok varilnega aparata označuje moč, s katero lahko varite. Kot splošno pravilo velja: na milimeter jekla potrebujete moč 40 amperov. Torej za varjenje 10 milimetrov debele jeklene pločevine mora biti varilni aparat sposoben doseči 400 amperov. Zato je treba predhodno razmisliti, koliko moči potrebujete za izvedbo načrtovanih varilnih opravil. Poleg tega je koristno vedeti, da nad močjo 200 amperov pogosto preklopite na električni tok 400 voltov. Varilni aparat s tako visoko tokovno zmogljivostjo ni mogoče priključiti na običajno električno omrežje oziroma vtičnico.


Varilni aparati mig magVarilni aparati tig

Varilni aparat in delovni cikel

Da prepreči, da bi se preveč segrel, se varilni aparat za kratek čas izključi, ko je temperatura previsoka. Temu pravimo delovni cikel. Delovni cikel na 100 % kaže, kako visoka je jakost varilnega toka pri največ 10 minutah neprekinjenega varjenja. Za uporabnika je še posebej pomembno, da izračuna delovni cikel za 60 % (tj. 6 minut neprekinjenega varjenja), ker večina varilnih opravil ne traja dlje. Če je delovni cikel pri 60 % na primer 160 amperov, to pomeni, da lahko z napetostjo 160 amperov delate 6 minut. To je dovolj moči za varjenje materiala debeline 4 milimetre. Po tem se mora naprava 4 minute hladiti. Delovni cikel torej pove vse o zmogljivosti varilnega aparata.


Varilni aparat in pulzna funkcija

Če nameravate variti aluminijasto ali tanko nerjavno jeklo, je potrebna impulzna funkcija. Ta funkcija zagotavlja, da lahko varilni aparat pulzira med osnovnim in najvišjim tokom. Možnost preklopa med dvema tokoma največkrat ponuja varilni aparat tig in varilni aparat mig mag. Pri tovrstnem varjenju se uporablja manj toplote, da se material ne deformira. Optimalna blagovna znamka na pulzni funkciji zagotavlja tudi enakomeren in kvaliteten zvar z manj možnosti napak pri spajanju kovin.

Varilni aparat migMig mag varilni aparatVarilni aparat mig mag

Varilni aparat in sinergična funkcija

Sinergično (ali avtomatsko) varjenje mig / mag omogoča enostavno varjenje. Vse, kar morate storiti je, da vnesete debelino materiala, ki ga je treba variti, nato varilni aparat samodejno nastavi zahtevano jakost in napetost na ustrezne parametre. Prav tako imate možnost shranjevanja varilnih programov. Če pogosto izvajate iste vrste varjenja, boste zlahka našli zahtevane nastavitve v shranjenih programih. Delovanje najboljšega varilnega aparata s sinergično funkcijo je zato zelo hitro in ker varilni aparat sam določa optimalne nastavitve, je to tudi uporabniku prijazno.

Ne glede na to, ali želite variti železo, nerjavno jeklo ali aluminij, je potreben varilni aparat. Počasno ali hitro varjenje, avtomatsko ali polavtomatsko varjenje, varilni aparat mig mag, varilni aparat tig, varilni aparat mma, varilni aparat inverterski, točkovni varilni aparat - od začetnika do profesionalca, vsak varilec mora za svojo tehniko izbrati najbolj primeren varilni aparat.