Pošlji povpraševanje

Varilni aparat AC/DC oziroma še vedno učinkoviti TIG postopek varjenja

Varilni aparati so nepogrešljivi pripomočki za domačo rabo in v mnogih vejah industrije. Naj kot primer omenimo letalsko in vesoljsko industrijo, kjer se najpogosteje uporabljajo AC/DC varilni aparati – materiali so načeloma tanjši (nerjaveče jeklo, bakrove, aluminijeve, magnezijeve zlitine), vari pa morajo biti, ne le kakovostni temveč tudi čim manj vidni, torej estetski. Z močnejšimi varilnimi aparati pa se varijo cevovodi, uporabljajo se pri orodjarstvu, v gradbeništvu in na mnogih drugih področjih. Pogosto lahko najrazličnejše varilne aparate najdete tudi v domačih delavnicah, saj se veliko ljudi ljubiteljsko ukvarja z varjenjem. Ker je mogoče z njihovo pomočjo spojiti v celoto več kot dva elementa, so nenadomestljivi pri prenovi večjih konstrukcij - objektov, mostov… 

Poznamo več vrst varilnih aparatov in ena izmed skupin so AC/DC varilni aparati, ki delujejo s pomočjo enosmernega ali izmeničnega toka (AC/DC). Postopek se imenuje elektroobločno varjenje, pri katerem se uporabljajo netaljiva volframova elektroda ter zaščitni (inertni) plini, kot sta na primer helij in argon. Material, ki se dodaja pri uporabi, tako električnim AC/DC varilnim aparatom, kot drugim tipom, je običajno enake sestave kot zvarjenec. Varilni aparati z enosmernim tokom se največkrat uporabljajo za varjenje enostavnejših kovin, tisti z izmeničnim tokom pa za varjenje nizko legiranega jekla.

Fino vrajenje z najboljšimi varilnimi aparati

Kdaj in kako izbrati najboljši varilni aparat na elektrode?

Pred samim nakupom najprimernejšega in najboljšega varilnega aparata AC/DC, se je potrebno zavedati, da se ti med seboj precej razlikujejo tudi po kvaliteti. Zagotovo se je bolje odločiti za uveljavljeno znamko priznanih proizvajalcev, ki nudijo možnost servisiranja ter nakupa potrošnega materiala in rezervnih delov, kot nepoznano, ki nudi varilne aparate po nerazumno nizki ceni. Tudi tisti varilni aparati na elektrode, ki so namenjeni domači uporabi, naj ne bodo slabše kvalitete, saj se z njimi preprosto ne da dobro delati.

V ponudbi podjetja Pretent so vam na voljo varilni aparati na elektrode in drugi modeli po konkurenčnih cenah, pri katerih sta kakovost in dolga življenjska doba zajamčeni, namenjeni pa so tako za ljubiteljsko kot industrijsko varjenje. Zahtevnejši električni varilni aparati za industrijsko rabo, so pogosto dražji, saj so njihove zmogljivosti večje, prilagojene so namreč večjemu obsegu dela. Za hobi varjenje doma, pa vrhunski varilni aparati niso potrebni, popolnoma zadoščajo klasični modeli, ki jih imamo v našem podjetju veliko na razpolago, po zelo dostopnih cenah. Pred nakupom varilnega aparata pa je treba upoštevati še težo in premer varilne žice. Če želite, da bo AC/DC oz. električni varilni aparat kar najbolje služil svojemu namenu, mora prodajalec vedeti za kakšno delo bo ta namenjen, saj vam bo tako lažje svetoval in vas seznanil z vsemi dejavniki ter vam ponudil najboljši varilni aparat za vaše potrebe.

Kateri varilni aparat izbrati, je odvisno od namena uporabe in materiala

S pomočjo primerno izbranega in najboljšega varilnega aparata bo spajanje dveh ali več elementov hitro in enostavno. Najprej pomislite na moč varilnega aparata, predvsem, če bo ta namenjen zgolj uporabi v domači delavnici. Ker pa je na voljo ogromno modelov, je treba preučiti tudi material, ki ga nameravate spajati ter na to, kakšne kakovosti spoja si želite. Električni AC/DC varilni aparat, se uporablja pri TIG varjenju – po postopku, ki se je razvil že po 2. svetovni vojni in je še vedno aktualen ter zelo pogosto v rabi. Varjenje z AC/DC varilnim aparatom poteka v zaščitni atmosferi inertnega plina (največkrat argona ali helija). Ker je helij dražji od argona, je slednji pogosteje v uporabi. Njegova naloga je, da preprečuje atmosfersko onesnaženje in oksidacijo zvara, le-ta je z uporabo tega tipa varilnega aparata estetski in čist.

Treba je vedeti, da je pri uporabi kateregakoli varilnega aparata, potrebna primerna oprema, vključno z zaščitno opremo - gre za dokaj nevaren postopek, ki je zahteven ter nevaren tudi za izkušene varilce. Najpomembnejša je zagotovo varilna maska, saj lahko hitro pride do hudih poškodb očesne veznice, še posebej, če varilec na tem področju nima veliko izkušenj. AC/DC varilni aparat uporablja netaljivo Volframovo elektrodo, ki se ne izrablja, z njegovo pomočjo pa je mogoče zvariti železo, inox, aluminij in različne barvne kovine. V prodajnem programu podjetja Pretent d. o. o. so na voljo različni modeli najboljših električnih varilnih aparatov - tudi na elektrode, ki omogočajo varilcu najboljši nadzor nad zvarom.

Kako zaščititi telo pri uporabi električnega varilnega aparata?

Ko izberete primerni varilni aparat AC/DC, oziroma drugi model, morate poskrbeti za primerno varovalno opremo, ki vas bo med varjenjem zaščitila pred morebitnimi poškodbami. Nepogrešljiva pri uporabi varilnega aparata na elektrode je varilna maska, pozabiti pa ne smete niti na zaščitno obleko in primerne čevlje, najbolje usnjene, saj je usnje izredno trpežen material. Tudi roke morajo biti dobro zaščitene, s posebnimi rokavicami, posebej namenjenih za nošenje pri uporabi varilnih aparatov.

Pogosto se zgodi, da varilec podceni nevarnost dela, zaradi česar postane manj pozoren na morebitne dejavnike, ki ogrožajo zdravje in varnost. Za hitro in kakovostno opravljeno delo, z uporabo varilnega aparata na elektrode, ali katerega drugega varilnega aparata, je potrebno upoštevati nasvete strokovnjakov, ki imajo na tem področju več izkušenj od vas samih. Karkoli počnete, naj bo varnost vedno na prvem mestu.

Varilni aparati za varjenje

Nudimo vam tudi servis varilnih aparatov

Varilni aparati AC/DC na elektrode in drugi modeli, tu in tam potrebujejo servis, zato vam v podjetju Pretent d. o. o. nudimo ugoden in kvalitetni servis za varilne aparate vseh znamk, pri katerem dobro poskrbimo zanje. Prav tako servisiramo vse vrste gorilnikov in plazme. Servis je mogoč na sedežu podjetja, po dogovoru s stranko pa se na njeno željo izvaja tudi na terenu.

Smo majhno družinsko podjetje, ki svojo poslovno tradicijo goji in razvija že vse od leta 1990. Naše poslovanje je vedno temeljilo na ponudbi kvalitetnih proizvodov in strokovnih, hitrih in kvalitetnih storitvah, kar nam je omogočilo, da smo postali eden največjih ponudnikov varilne tehnike in opreme v Sloveniji. Če razmišljate on nakupu novega električnega varilnega aparata in ne veste katerega bi izbrali, obiščite našo spletno stran in preverite ponudbo, da boste okvirno vedeli kaj ponujamo. Potem nas pokličite ter nam zaupajte svoje želje. Skupaj bomo našli pravi varilni aparat za vas in vso opremo, ki jo potrebujete.