Pošlji povpraševanje

Varilni aparati TIG za vse, ki potrebujete še posebej močan spoj

Varilni aparati so naprave, ki so namenjene spajanju dveh ali večjega števila elementa v celoto, ki je nerazdružljiva. To seveda pomeni, da so izjemno koristni pri proizvodnji številnih izdelkov. Upoštevati pa morate, da je treba paziti na to, da se izbere naprava primernega tipa in z ustreznimi lastnostmi, sicer zvar ne bo takšen, kot bi želeli. Tako morate dobro preučiti, kaj so prednosti in kaj slabosti posameznih opcij, na podlagi česar boste lažje ugotovili, kateri model je najprimernejši glede na vaša pričakovanja. 

Varilni točkovni aparat – nepogrešljiv pripomoček v številnih industrijah

Za t. i. uporovno varjenje, ki pride v poštev pri najrazličnejših materialih oziroma kovinah, se običajno uporablja točkovni aparat. Pri tem postopku sta bistvena elementa dve elektrodi, izdelani iz bakra. Njuna naloga je stiskanje varjenca. Pri tem se ustvari velik električni tok, kar povzroči segrevanje materiala. Rezultat je zato izredno kvaliteten spoj, pri tem pa je varilni postopek obenem hiter in ekonomičen. To pa pomeni, da predstavlja točkovni aparat napravo, brez katere si ne bi bilo mogoče predstavljati številnih industrijskih procesov. Med drugim ima zelo pomembno vlogo v avtomobilski industrije.

Je bolje izbrati varilni aparat na žico MIG MAG ali varilni aparat TIG?

Ena najpogostejših dilem pri nakupu je zagotovo ta, ali se odločiti varilni aparat na žico, ki omogoča izvajanje metode MIG ali MAG, ali pa je morda boljša izbira varilni aparat TIG. Vendar pa gre tu za vprašanje, na katero ni mogoče podati preprostega, univerzalnega odgovora. To je namreč močno odvisno od tega, kakšne so vaše zahteve. Varilni aparat na žico pride v poštev predvsem takrat, ko sta glavno, kar pričakujemo, hitrost in ugodna cena. Posebej ekonomična je tehnika MAG, pri kateri se kot inertni plin, ki skrbi za zaščito vara pred oksidacijo, uporablja ogljikov dioksid. Pri postopku MIG je namreč zaščitni plin običajno argon, ki je nekoliko dražji, vendar pa to poskrbi za večjo kakovost zvarov (tveganje za oksidacijo materiala je manjše, podobno pa velja za nevarnost, da bi prišlo do spreminjanje oblike spoja). A če potrebujete nadpovprečno kvalitetne spoje, je še primernejša rešitev kot metoda MIG ta, da pri delu uporabite varilni aparat TIG. Pri tej napravi, ki je med drugim zelo primerna za visoko legirana jekla in za barvne kovine, se uporablja volframova elektroda, katere specifika je, da se ne izrablja. Varjenje se lahko izvede tako z dodajanjem materiala kot brez dodajanja. Če se uporabi dodajni material, je ta običajno enak materialu sestavnih delov, kar poskrbi za še posebej močan in navsezadnje estetski spoj. Vendar pa morate vedeti, da zahteva varilni postopek TIG precej več znanja in izkušenj, zato ne pride v poštev za začetnike. Poleg tega, da je tehnika precej zapletenejša kot npr. MIG ali MAG, je varjenje, pri katerem se uporablja varilni aparat TIG, tudi časovno zamudnejše.

Varilni aparati tig ac dc

več o varilnih aparatih tig

Na voljo varilni aparati TIG AC/DC in druge izvedbe

V ponudbi podjetja Pretent vas čakajo tako naprave, ki so namenjene varjenju po metodi MIG ali MAG, kot varilni aparati TIG – AC/DC in druge možnosti. Po potrebi vam s strokovnimi nasveti pomagamo pri tem, da ugotovite, katera opcija bi bila najboljša za vas. Hkrati pa smo vam seveda na voljo za dodatne napotke glede pravilne uporabe. Če vas zanimajo predvsem varilni aparati TIG AC/DC, morate denimo upoštevati, da je izbira izmeničnega toka (AC) primernejša takrat, ko delamo z materiali, kot sta magnezij ali aluminij. Po drugi strani pa je v primeru, da gre za varjenje barvnih kovin, bolje izbrati enosmerni tok (DC). Kombinacija enosmernega toka in pozitivno polarizirane elektrode pa obenem zahteva, da pred začetkom dela poskrbimo za temeljito čiščenje obdelovalnih materialov, saj to ne bo mogoče med samim postopkom, kot je to značilno za uporabo izmeničnega toka.

Varilni aparat na žico

Več o varilnih aparatih na žico