Pošlji povpraševanje

Oprema za varjenje je sestavljena iz varilnega aparata, varilnega pribora in zaščitne opreme

Oprema za varjenje je pri postopku varjenja izrednega pomena. A še preden se posvetimo sami opremi za varjenje in posledično varilnemu priboru, naj najprej razjasnimo, kaj varjenje sploh je. To je postopek, med katerim vsaj dva materiala spajamo v celoto. Ker vse skupaj poteka s pomočjo visokega električnega toka (80 amperov ali v primeru točkovnega varjenja tudi 1200 amperov) moramo biti med delom zelo natančni in previdni. Kakšen varilni aparat bomo izbrali in ali se bomo posluževali enosmernega ali dvosmernega električnega toka, je odvisno od materialov, ki jih želimo variti. To pa ne vpliva na nevarnost celotnega postopka, zato moramo biti med delom opremljeni z ustrezno zaščitno opremo. Marsikdo ob omembi opreme za varjenje pomisli le na varilni aparat, a temu ni čisto tako. Med opremo spada tudi varilni pribor, s katerim si pri varjenju pomagamo in zaščitna oprema (zaščitne rokavice, zaščitna oblačila,...), ki skrbi za našo varnost.

Varilni aparat

Začnimo pri najpomembnejši komponenti opreme za varjenje - varilnem aparatu, saj brez njega varjenje ni mogoče. Kot že omenjeno, z njim in s pomočjo varilnega pribora več različnih materialov spojimo v celoto.

Obstaja več vrst varilnih aparatov, ki se med seboj razlikujejo po teži, kvaliteti, namenu in podobno. Med najpogostejšo opremo za varjenje prištevamo MMA varilne aparate, MIG/MAG varilne aparate in TIG varilne aparate.

Prav vsi izmed naštetih so bistvenega pomena v različnih industrijah, med varjenjem pa proizvajajo vročino, iskre, oblok in UV žarke. Med obdelovanjem kovin je zato pomembno, da smo zaščiteni z ustrezno zaščitno opremo.

Varilni aparat

Zaščitna oprema

Čeprav marsikdo pri omembi opreme za varjenje najprej pomisli le na varilni aparat in zaščitne rokavice, pa med zaščitno opremo uvrščamo tudi zaščitno masko oz. zaščitna očala, zaščitna oblačila in varilni zaslon. Vsi elementi delavca ščitijo pred morebitnimi tveganji in poškodbami.

Zaščitne rokavice

Nepogrešljiv del opreme za varjenje oz. zaščitne opreme so zaščitne rokavice, ki nas ščitijo tako pred fizikalnimi in mehaničnimi, kot tudi kemičnimi vplivi. Le-te so sestavljene iz različnih materialov, kot so guma, usnje ali tekstil, plastične mase in morebitnih dodatnih zaščit na izpostavljenih delih dlani. Dobre zaščitne rokavice so ergonomsko oblikovane, saj lahko le tako opravljamo preciznejša dela. Pomembno je, da se pred uporabo pozanimamo, ali so izbrane zaščitne rokavice res odporne na olja, ali protiurezne in temperaturo odporne. Roke so namreč najbližje mestu varjenja, zato morajo biti zares kvalitetne in debele.

Zaščitne rokavice za varjenje

Zaščitna očala

Podobno kot zaščitne rokavice, so tudi očala oz. zaščitna maska zelo pomemben del opreme za varjenje. Le-te ščitijo naše oči pred drobnimi delci in prahom, kemičnimi snovmi in UV svetlobo. Zaradi slednje je pomembno, da je ta del opreme za varjenje opremljen s posebnim UV filtrom in zatemnjenim steklom. Za bolj kompleksna dela vam sicer priporočamo, da se odločite ne le za zaščitna očala, temveč za zaščitno masko. Takšna zaščitna oprema ima posebne filtre ter nastavljivo območje ter čas zatemnitve/osvetlitve, poleg tega pa ščiti tudi kožo na obrazu in vratu. Priporočamo vam, da pod varilno masko nosite trak iz materiala, ki vpija znoj, saj se bo vaše telo med varjenjem zaradi visokih temperatur nadpovprečno potilo.

Zaščitna očala za varjenje

Zaščitna oblačila

Zadnji del zaščitne opreme pa so zaščitna oblačila in varilni zasloni. Tako kot zaščitne rokavice, zaščitna oblačila ščitijo našo kožo, ki je izpostavljena različnim vplivom. Delavec namreč pri varjenju upravlja z različnimi nevarnimi snovmi, zato je pomembno, da si zaščiti celotno telo z zaščitnimi oblačili. Le-teh je na trgu zelo veliko – negorljivi rokavniki in jakne, gamaše ter varilni predpasniki. Za še večjo zaščito pa vam svetujemo, da med opremo za varjenje dodate tudi varilni zaslon. Slednji je sestavljen iz materialov, ki so odporni na ogenj, UV žarke in praske. Opremljeni z zaščitnimi oblačili, zaščitnimi rokavicami, masko in varilnim zaslonom boste varni pred vsemi vplivi, ki nastanejo kot posledica varjenja.

Zaščitna oblačila za varjenje

Varilni pribor

Zdaj pa se posvetimo ša zadnjemu delu opreme za varjenje – varilnem priboru. Med varilni pribor prištevamo različne elemente, ki nam olajšujejo delo ter skrbijo za našo varnost. Za preprečevanje nezaželenih dogodkov med varilni pribor uvrščamo hladilne sisteme, ki preprečujejo morebitni vžig, ter odsesevalno napravo, ki filtira zrak v naši okolici. To pa nista edina pomembna elementa varilnega pribora. Med varjenjem uporabljamo tudi sušilno peč za elektrode, adapterje za kolut žice, razne kotne primeže, univerzalne klešče za servisiranje, magnetni in krožni pozicioner in druge. Katere izmed njih boste med varilni pribor vključili vi, je seveda odvisno od vašega dela in materialov, ki jih pri varjenju uporabljate. Če se z varjenjem ukvarjate le občasno, najbrž celotnega spektra varilnega pribora ne potrebujete, vseeno pa vam svetujemo, da se zavarujete z že omenjeno zaščitno opremo.

Pretent varilna oprema

Oprema za varjenje je sestavljena iz veliko komponent, zato je najbolje, da se pred nakupom posvetujete o njihovih značilnostih z specializiranim strokovnjakom. V podjetju Pretent vam bodo z veseljem razložili, za kakšen namen se določena oprema za varjenje uporablja, kateri varilni pribor izbrati in nenazadnje, kateri varilni aparat je za vaše delo najprimernejši.