Pošlji povpraševanje

Varjenje z uporabo varilnih aparatov TIG in stroškovna učinkovitost

Varjenje je spajanje dveh ali več materialov z  dovajanjem energije v  enovito celoto, ki je ni mogoče ločiti brez uničenja predmeta, kot to lahko storimo pri spajanju z vijačenjem ali kovičenjem. Pri samem postopku varjenja materiale spajamo s pomočjo toplotne energije ali z uporabo sile, odvisno od načina. Ne uporablja se zgolj za spajanje dveh ali več kovin, temveč tudi za spajanje drugih materialov, kot so plastika, steklo in drugi. Odvisno od postopka varjenja se lahko tekom postopka uporablja dodajni material, variti pa je mogoče tudi brez njega. Eden izmed obstoječih načinov je varjenje z uporabo varilnih aparatov TIG, s pomočjo katerih hitro povečamo stroškovno učinkovitost in kakovost. Omenjeni postopek se je pričel uporabljati po 2. svetovni vojni, poteka pa v zaščitni atmosferi z uporabo argona ali helija. Največkrat se pri uporabi varilnih aparatov TIG uporablja  argon, saj je helij kot zaščitni plin veliko dražji. Najbolj vsestranski in zelo preprost postopek varjenja je ročno obločno varjenje, ki se uporablja za varjenje skoraj vseh materialov in za izdelavo od najmanj, pa tudi najbolj zahtevnih zvarov. Obločnega varjenja se lahko lotijo tudi manj izkušeni varilci, kar pa za večino ostalih načinov varjenja ne velja.

Varilni aparati TIG – za različne vrste materialov

Varilni aparati TIG oziroma varilni aparat TIG na žico je aparat, ki je namenjen električnemu varjenju po tig postopku. Pri tem se uporablja volframova elektroda, ki se med postopkom ne obrablja. Naprava se uporablja za spajanje delov nerjavnega jekla ter aluminijevih, magnezijevih in bakrovih zlitin. K večji stroškovni učinkovitosti ta način varjenja prispeva zato, ker varilcu omogoča boljši nadzor nad zvarom, omogoča pa tudi bolj kakovostne in močnejše zvare. Sam aparat nam omogoča različne načine varjenja, še posebej pogosto pa se uporablja v letalski in vesoljski industriji, saj so zvari, ki pri tem nastanejo, izjemno vzdržljivi. Varilni aparat TIG varilcu omogoča varjenje z enosmernim ali izmeničnim tokom (AC/DC), omogoča pa tudi ročno obločno varjenje, zato je vsestransko uporaben in se uporablja na številnih področjih, kjer želimo doseči kvalitetne zvare. Kvaliteto zvara lahko dodatno povečamo s povečanjem taljivosti materiala, ki ga dodajamo, hkrati pa bomo tako povečali še produktivnost proizvodnje. Zelo pomembna je izbira primernega zaščitnega plina, zato je pri uporabi varilnega aparata TIG potrebnih kar nekaj izkušenj.


Kaj moramo vedeti, preden se lotimo varjenja?

Medtem ko so nekateri načini varjenja enostavnejši in primerni tudi za začetnike, drugi načini zahtevajo roko izkušenega varilca. Osnov se hitro priučimo, praktične izkušnje pa so tiste, ki štejejo. Večina postopkov je preprostih, saj se na delo hitro privadimo, pestra uporaba strojev na trgu pa nam omogoča, da eno samo napravo uporabljamo za več različnih načinov varjenja. Varjenje je z uporabo primernega aparata izjemno učinkovito in pripomore k poenostavitvi proizvodnega procesa, zato se danes uporablja v številnih primerih in v različnih okoliščinah. Nenazadnje varilce srečujemo tudi v avtokleparstvu in obrtnih delavnicah, manjše prenosne aparate pa imajo v svojih delavnicah tudi domači mojstri. Za doseganje čistih zvarov, ki so gladki in maksimalne kvalitete izdelanih produktov je potrebno izbrati primeren način varjenja in primerni varilni aparat, pri čemer pridejo prav nasveti strokovnjakov. V podjetju Pretent našim strankam ponujamo širok izbor varilnih aparatov, varilne tehnike in varilne opreme različnih proizvajalcev in cenovnih razredov. Pester nabor pripomočkov je namenjen tako profesionalnim varilcem, kot tudi domačim mojstrom. Pričakujemo vas v naših poslovnih prostorih v Ljubljani, kjer vam bomo z velikim veseljem svetovali!