Pošlji povpraševanje

Toplotna črpalka – učinkovito do izkoriščanja obnovljivih virov

Toplotna črpalka je naprava, ki črpa toploto iz obnovljivih virov, kot so zemlja, zrak in podtalna voda. Pretvarja jo v toploto, ki jo lahko uporabimo za ogrevanje prostorov in sanitarne vode. Zaradi zelo nizke porabe električne energije glede na svoj izkoristek, pomeni nova toplotna črpalka ugodno nižje stroške ogrevanja. Pri nakupu je potrebno upoštevati več dejavnikov, kot na primer to, katerega izmed obnovljivih virov bomo uporabili, kako močno napravo zares potrebujemo (nizkotemperaturno ali visokotemperaturno toplotno črpalko) in nenazadnje, kako velika bo začetna investicija. Pri tem nam lahko pomaga Eko sklad z nepovratnimi sredstvi.

najboljša toplotna črpalka

Visokotemperaturna toplotna črpalka je primerna za obnovo starejših zgradb

Pri izberi toplotne črpalke je potrebno definirati, ali bomo z njo samo ogrevali oziroma ohlajali prostore oziroma bomo izkoristili njeno delovanje tudi za ogrevanje sanitarne vode. Zaradi boljšega izkoristka je seveda bolje izbrati tiste, ki ogrevajo še sanitarno vodo. Potem pa se pojavi še vprašanje, ali izbrati nizkotemperaturno ali visokotemperaturno toplotno črpalko. Razlika je v tem, kako visoka je potrebna temperatura vode, ki jo potem uporabimo za ogrevanje prostorov in za sanitarno vodo. Nizkotemperaturna zmore ogreti vodo na 55 oziroma največ 60 stopinj Celzija, medtem ko visokotemperaturna toplotna črpalka vodo ogreje do 80 stopinj. Prve so bolj primerne za talno ogrevanja objektov, ki imajo po možnosti dobro fasadno izolacijo; močnejša, visokotemperaturna pa je primernejša takrat, ko nadgrajujemo starejše objekte, ki že imajo montirano ogrevanje na fosilna oziroma trda goriva. Montaža visokotemperaturne toplotne črpalke je v tem primeru relativno enostavna, saj ni potrebno zamenjevati že obstoječega sistema radiatorjev, temveč ga le nadgradimo.

Najboljše toplotne črpalke – katera je zares prava

Na trgu obstaja veliko različic toplotnih črpalk, a vse seveda niso primerne za vse objekte. Pri nakupu se mora kupec dobro izobraziti glede ponudbe in temeljito premisliti, katera je najboljša toplotna črpalka za potrebe njegovega doma. Ni odvisno namreč le to, ali gre za obnovo z nadgradnjo že obstoječega ogrevalnega sistema ali za novogradnjo. Razmisliti je potrebno, kateri obnovljivi vir je najprimernejši. Najbolj praktičen z najmanj stroški vgradnje je seveda sistem zrak-voda, zato je najbolj priljubljen med uporabniki. Tak sistem ne zahteva večjih gradbenih posegov, zadostuje že pravilna namestitev znotraj oziroma zunaj objekta. Toplotna črpalka zemlja-voda in voda-voda pa zahtevata večji poseg, saj je potrebno vkopati cevi za pridobivanje toplote iz zemlje oziroma podtalnice. Čeprav z vkopanjem cevi stroški montaže narastejo, sta ta dva sistema zelo učinkovita in tiha v primerjavi s sistemom zrak-voda. Zaradi vseh naštetih dejavnikov, se je mogoče najbolje obrniti na strokovnjake, ki lahko s svojimi večletnimi izkušnjami najzanesljiveje svetujejo kupcem, kako do njihove najboljše toplotne črpalke.

KATERA SO NAJBOLJŠE TOPLOTNE ČRPALKE ZA SANITARNO VODO?

Eko sklad toplotne črpalke ugodno subvencionira

Toplotne črpalke izkoriščajo obnovljive vire, to je toploto iz zraka, tal ali podtalnice. To toploto uporabijo za segrevanje plina, ki posledično, ko je stisnjen, zaradi razlike v tlaku, segreva notranje prostore objektov. Ko se ta plin ohladi, potuje po zaprtem toku do obnovljivega vira, kjer se tokokrog spet začne. Pri delovanju toplotna črpalka ne proizvaja nobenih škodljivih stranskih snovi, ki se sproščanju s porabo fosilnih in trdih goriv. Zato ima Eko sklad ta toplotne črpalke namenjena nepovratna sredstva. S pridobitvijo teh sredstev se lahko pokrije do 20 odstotkov naložbe, kar pomeni od 1000 do 3000 evrov. Večji odstotek sredstev Eko sklada je namenjen obnovi starejših objektov in za monatažo toplotnih črpalk na t. i. degradiranih območjih Slovenije.

visokotemperaturna toplotna črpalka po ugodni ceni

Ugodno za stanje na bančnem računu in v okolju

Z odločitvijo za nakup bomo zagotovo opazno znižali stroške ogrevanja, kar se bo znatno poznalo v naših denarnicah. S to odločitvijo pa bomo nekaj dobrega naredili tudi za okolje. Z nižjo porabo neobnovljivih virov, kot so les, plin oziroma nafta, bomo prijaznejši do narave. Ker pa z uporabo obnovljivih virov energije v okolje ne spuščamo nobenih trdih delcev, bomo hkrati aktivno varovali svoje zdravje. Toplotne črpalke so tako vsestransko dobra naložba tudi za boljšo prihodnost.