Varilni aparati omogočajo kakovostno spajanje kovin


Varilni aparati predstavljajo enega izmed najbolj priljubljenih in uporabljanih tipov aparatov v kovinsko-predelovalni industriji. S pomočjo varilnega aparata zagotovimo spajanje dveh ali več kovinskih materialov v eno skupno medsebojno celoto. Celotni postopek dela temelji na principu visoke temperature ali mehanskega gnetenja, ki zagotovi povezovanje dveh najpogosteje jeklenih kovin v eno skupno obliko.

Na splošno velja prepričanje, da varilne aparate uporabljajo zgolj izkušeni in naučeni varilci, vendar to povsem ne drži. S pravilnim rokovanjem in uporabo osebne zaščitne opreme, kjer lahko omenimo zaščitna očala, varilno masko in zaščitne rokavice, lahko zagotovimo optimalno varnost varilca ter je tako rokovanje z varilnim aparatom možno tudi v domači delavnici.

Pri nakupu varilnega aparata moramo biti kot uporabnik še najbolj pozorni na različne varilne tehnike varjenja. Vsaka tehnika ima svoje specifike, prednosti in slabosti. Najpogosteje je končna odločitev tehnike varjenja odvisna od uporabljenega varilnega materiala, njene debeline pri varjenju in kakšno kakovost zvara želimo imeti. Pomembno vlogo pri odločitvi odigra tudi predhodno znanje uporabnika z varilnimi aparati in njihova končna cena.

Varilni aparati

Varilne aparate delimo na tri večje skupine varjenja: MIG/MAG, TIG in MMA

Za začetnika in osnovnega uporabnika je najbolj primeren varilni aparat MMA. Gre za varjenje z oplaščeno elektrodo, kjer ima kovinska palica v držalu elektrode. Posebnost tovrstnega varjenja je v tem, da je elektrodna palica zaradi odgorevanja vedno krajša. Posebnost tovrstnih varilnih aparatov je tudi v njihovi lahkotnosti in energetski varčnosti ter so primerni za delo znotraj objektov ali na terenu.

Velja tudi za najstarejšo in še vedno najbolj razširjen postopek varjenja ter ga lahko srečamo v domači delavnici ali na gradbiščih. Druga večja skupina varilnih aparatov je MIG/MAG varjenje, pri katerem imamo dodajanje materiala preko varilne žice s pomočjo plina na varjeni kovini. Predstavlja zelo hiter in enostaven način postopek združevanja dveh kovin. Najpogosteje ta način varilnih aparatov srečamo v obratih, kjer poteka obdelava kovin ali različnih pločevin.

Zadnja večja skupina varilnih aparatov je TIG varjenje. Konkretneje govorimo o varjenju volframovo elektrodo pod zaščitnim plinom, preko katerega se ustvari zvar med njim in varjenim materialom. Gre za najkakovostnejši način varilnih aparatov, ki se lahko uporablja za varjenje cevi ali v letalski industriji. Manj primeren je za manj izkušene uporabnike, saj ta vrsta varjenja zahteva že določeno predhodno znanje.

varilni aparat mig


Zaščitna oprema: Očala, maska in rokavice poskrbijo za varno varjenje

Osebna varovalna oprema danes predstavlja zaščito uporabnika pri skoraj vsakem opravilu, kjer tudi rokovanje z varilnim aparatom ni nobena izjema. Vsak izkušeni varilec se zaveda, da je za rokovanje z vročimi kovinskimi predmeti potrebna primerna zaščita. Za zaščito pri delu z varilnim aparatom je tako obvezna uporaba zaščitnih očal, varilne maske in zaščitnih rokavic, torej na kratko obvezna je uporaba zaščitne opreme.

Zaščitna očala poskrbijo za varnost vašega vida ter se morajo pri uporabi najbolje prilegati človeškemu obrazu, saj se pri delu z varjenjem kovin srečujemo z veliko iskrami, močno svetlobo ali letečimi taljivimi delci, ki imajo zelo visoke temperature. Zaščitna očala so lahko narejena iz različnih materialov ter so odporna proti gorljivosti in morajo prestati številna varnostna testiranja ter morajo ustrezati predpisanim standardom in certifikatom.

zaščitna očala

Pomemben element zaščite, poleg zaščitnih očal, je tudi varilna maska, ki zagotovi varnost in zaščito preostalega dela človeške glave. Na tržišču je vsaka varilna maska prilagojena glede na način in tip varjenja, ki je odvisen od prisotnosti žlahtnega plina. Pri TIG varilnih aparatih se srečujemo z veliko več UV sevanjem kot pri aparatih, ki za spajanje kovin uporabljajo CO2. Poleg zaščitnih očal je še posebej pomembna kakovostna varilna maska, če delo opravljate v daljšem časovnem obdobju.

V primeru poškodb na varilni maski je potrebno nujno menjati z novo. Podjetje Pretent ponuja avtomatske, navadne ali s sistemom čiščenja zraka. Omenimo še zaščitne rokavice, ki so sestavni element zaščitne opreme vsakega poklica, kjer se srečujemo z delom, kjer obstaja možnost opeklin visoke stopnje. Zaščitne rokavice zagotovijo mehkobo in zaščito vaših prstov ter dlani.

Omogočajo tudi boljši oprijem pri delu s kovino. Zato je izrednega pomena, da izberete kakovostno osebno zaščitno opremo kot so zaščitna očala, zaščitne rokavice ali varilna maska, kjer lahko omenimo tudi uporabo različnih podkap, varilnih predpasnikov ali zaščitnih obuval vse ta zaščito telesa pred poškodbami.

varilna maska


Varilni aparati in vsa potrebna zaščitna oprema na voljo pri preverjenih varilcih

Varilni aparati in različna varovalna oprema od zaščitnih očal, varilne maske in zaščitnih rokavic so na voljo pri izkušenih varilcih v podjetju Pretent d.o.o., ki že več kot 30 let na tržišču ponuja kakovostne rešitve, ki so potrebne za varjenje in spajanje različnih kovin. Podjetje ponuja pester akcijski prodajni program na različne uveljavljene blagovne znamke varilnih aparatov kot so CEA, STEL in JASIC.

Prav tako vam omogočajo svetovanje in predstavitev varilne opreme v živo. V primeru težav ali okvar pa ponujajo tudi ugoden in kakovosten servis. Za več informacij o njihovi široki ponudbi jih kontaktirajte po telefonu ali e-pošti in z veseljem vam bodo pomagali pri pravilni izbiri, tako da boste svoje delo lahko opravljali varno in kakovostno.

zaščitne rokavice