Zakaj so lesene brunarice vse bolj iskane tudi pri nas?

Brunarice so tudi v Slovenije vse bolj iskane, saj so se ljudje pričelo zavedati pozitivnih lastnosti, ki jih lesena gradnja prinaša. Sprva so se brunarice uporabljale (le) kot vikend hiške, vedno več pa je povpraševanja tudi po brunaricah za domovanje. Prednosti lesenih brunaric je zares veliko, saj so izdelane iz naravnega materiala – lesa, ki je izjemno ekološki in odlično vpliva na bivanje v prostoru. Poleg tega je les tudi odličen izolator, ki bo notranjost hiše dobro ščitil pred vdorom vročine poleti in hladom pozimi. Les ima zaradi svoje dobre izolativnosti odlične gradbeno-fizikalne lastnosti in je tako zagotovo na prvih mestih med gradbenimi materiali. Nenazadnje pa ne smemo pozabiti na to, da je les idealen za oblikovanje, lesenim brunaricam pa lahko pri tem dodamo inovativno not. Les je ravno dovolj prožen, hkrati pa je izjemno trden material, ki ponuja veliko prostora za oblikovanje.

Pozabiti pa ne smemo niti na enostavno vzdrževanje lesa. Les, iz katerega so brunarice izdelane, je namreč pravilno sušen in tako izjemno obstojen, saj je varen tako pred lesnimi zajedavci kot tudi pred vlago, vzdrževanje lesa pa je tako izjemno preprosto. Poleg tega je potrebno omeniti tudi, da brunarica izpolnjuje tudi zahteve po inovativni, ekološki in ekonomični gradnji. Les je namreč sekan na izbranih rastiščih, rezan pa po predpisanem izboru. Sušenje poteka po postopku predhodnega naravnega sušenja in osušitve v sušilnih komorah. Ker je les živ, ne deluje le v času rasti, ampak tudi pri uporabi v nadaljnji predelavi in v končnih izdelkih.

Brunarica

Kako je s požarno in s potresno varnostjo v primeru lesene gradnje?

Pri nakupu brunarice veliko ljudi skrbi tudi požarna varnost. Res je, da je les je gorljiv, zato še vedno prevladuje domneva, da je brunarica oz. hiša z leseno konstrukcijo izpostavljena večji požarni nevarnosti kot klasično zidana stanovanjska hiša. Vendar les prevzema večje požarne obremenitve v primerjavi z ostalimi materiali in pozneje popusti. Pri gorenju se na površini lesa ustvarja zoglenela plast, ki je kot neke vrste samozaščita.

Omeniti velja tudi visoko stopnjo potresne varnosti, s katero se lahko pohvalijo leseni objekti. Teža lesene brunarice je približno 4-krat manjša od teže klasično zidane hiše, zato je tudi horizontalna potresna sila na objekt manjša. Lesena hiša se bolj elastično odzove na tresenje tal, kar preprečuje mehanske poškodbe lesa.

Preberite več

Kako poteka gradnja brunarice  izdelane iz lesa in kakšna je njena izolacija?

Gradnja brunarice je sestavljena iz več faz. Najprej moramo opraviti talna oz. zemeljska dela, s pomočjo katerih bomo pripravili prostor na katerem bomo leseno brunarico zgradili. Kasneje je potrebno pričeti z zidanjem same brunarice iz hlodov. Tudi pri gradnji lesene brunarice je potrebno poskrbeti za dobro izolacijo. Izolacija brunarice navadno sestoji iz naravnih materialov, med katerimi sta izjemno priljubljeni celuloza in kamena volna. Izolacija, narejena iz celuloze je vrsta izolacije, ki je v največjem porastu in je prijazna tako do okolja kot tudi do ljudi. Največkrat jo pri gradnji brunaric uporabljamo predvsem za izolacijo sten, lahko pa tudi streh in lesenih stropov.

Lesene brunarice

Brunarice izdelane iz hlodov se lahko pohvalijo z izjemno dolgo življenjsko dobo

Seveda velja poudariti, da so tudi ostali materiali s pomočjo katerih brunarico zgradimo, naravni in ekološki, bivalno okolje pa je tako zdravo in primerno tudi za alergike. Dodaten argument za odločitev o gradnji lesene hiše predstavlja kratek čas gradnje in možnost vselitve v približno petih mesecih od pridobitve gradbenega dovoljenja, poleg tega pa bo brunarica preživela več generacij. Njena minimalna življenjska doba ob rednem vzdrževanju namreč znaša več kot 100 let.

Preberite več