Brunarica iz hlodov za življenje z naravo

Brunarica je namenjena vsem, ki so ljubitelji narave in želijo svoj dom izdelati iz naravnih materialov. Predstavljajo najbolj naraven in eko način gradnje zato nudi najvišji standard za bivanje in zdravo okolje za vsak dan. Les daje občutek topline in domačnosti, ki ga ne more nadomestiti noben material. Uravnava vlažnost v zraku in posledično zmanjšuje možnost za nastanek plesni. Mikroklima v brunaricah omogoča dobro počutje in pozitiven vpliv na zdravje. 

Brunarica gradbeno dovoljenje za gradnjoBrunarica iz hlodov

Brunarica iz hlodov vam lahko služi kot vikend za občasno bivanje ali pa si jo prilagodite kot povsem običajen stanovanjski objekt. Izdelava je precej hitrejša od klasične zidane gradnje, prednost pa predstavlja tudi dejstvo, da za gradnjo manjše brunarice iz hlodov porabite manj časa in sredstev.

Kaj vse vpliva na ceno brunarice?

Gre pa tudi sicer za enostavnejši projekt, za katerega se mnogi odločajo tudi zato, ker predstavlja ekološki način gradnje, ki kar najmanj posega v okolje. Ker je glavni material les, je zračna, prijetna ter ima dobre možnosti za notranjo ali zunanjo izolacijo. Zaradi dobre akumulacije toplote lesa se podaljša čas ohlajanja in znižuje stroške ogrevanja.

Vsem, ki ob misli na bivanje v leseni hiši oziroma brunarici pomislite na nevarnost požara, pa naj povemo, da je les pravzaprav material z visoko požarno in potresno odpornostjo.

Gradbeno dovoljenje za brunarice

Pogoji za gradnjo na kmetijskih zemljiščih so opredeljeni v prostorskem aktu občine, kjer se nahaja nepremičnina. Prostorski akt opredeljuje kdo, pod katerimi pogoji in kakšne vrste objektov se lahko gradi na kmetijskih zemljiščih. 

Kljub temu, da je brunarica v osnovi manjši objekt, je za njega potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje, saj je bruto površina večja od 15min višina večja od 4m.

Načrt za brunarico je pogosto potrebno prilagoditi zahtevam za varovanje kulturne dediščine, ki soupada z okoljem kamor bo postavljena. 

Brunarica iz hlodov vse pogostejša izbira

Lesene hiše oziroma brunarice se gradijo z najkakovostnejšim smrekovim lesom, ki mora odgovarjati vsem predpisanim zahtevam. Pri tem uporabimo izbran suh les, ki je naraven in ekološko neoporečen, pri gradnji pa je porabljene manj energije kot pri klasični gradnji. Da bi gradnja potekala hitro in brez zapletov, je potrebno na začetku izdelati dober načrt lesene brunarice pri katerem ne smemo pozabiti na zahteve kulturne dediščine, če te obstajajo. Les je že od nekdaj najboljši in najbolj obstojen material za gradnjo, hkrati pa nam ponuja možnost, da se povežemo z naravo in naredimo nekaj zase in za svojo dušo.

Ne glede na to, ali si boste brunarico zgradili za bivanjske namene ali pa kot počitniško hišico ali vrtno uto, v njej boste zagotovo našli prostor miru in sprostitve.

Gradnja lesene hišeLesena počitniška hiša