Brunarice iz smrekeBrunarice: smreka v naših krajih najpogosteje uporabljena vrsta lesa

Ena najpomembnejših odločitev, ki jih morate sprejeti pri gradnji brunarice, je: smreka ali raje katera druga vrsta lesa? Posvet s strokovnjakom glede vaših konkretnih želja in pričakovanj zagotovo ne bo odveč, a kljub temu je dobro, da se pred tem sami vsaj nekoliko seznanite s prednostmi in slabostmi različnih možnosti, ki so vam na voljo ...

Kako izbrati pravi les za gradnjo brunarice?

V našem okolju so brunarice iz smreke zelo pogosta izbira, kar nikakor ni naključje. Gre namreč za avtohtono vrsto lesa, ki je prilagojena specifičnim vremenskim razmeram. Prav zaradi tega je vzdrževanje brunarice iz smreke relativno enostavno, vseeno pa morate dosledno upoštevati navodila glede pogostosti premazov in drugih vzdrževalnih del. Pomembno je tudi, da sami opazujete stanje vaše brunarice in po potrebi pravočasno ukrepate, saj lahko s tem zajezite večje spremembe na lesu. V povprečju so brunarice iz smreke, postavljene v našem okolju, zelo trpežne, zato skozi leta ni pričakovati večjih sprememb njihovega videza. To pa seveda ne pomeni, da je to edina možna izbira pri gradnji brunarice. Smreka se v drugačnem okolju ne bo obnesla enako dobro, zato naj bo izbira lesa vedno prilagojena konkretnim pogojem.

Lesene brunariceIzdelava brunarice iz smreke je zelo ugodna

Obstaja pa še ena pomembna prednost izbire smrekovega lesa za gradnjo brunarice. Smreka je namreč relativno poceni, zato je gradnja tovrstne brunarice povezana s precej nižjimi stroški, kot če bi posegli po bolj eksotičnih vrstah lesa. Brunarice iz smreke pa ne nazadnje odlikuje tudi zelo zanimiva in privlačna estetika.