Kako se odločiti, katere vzmetnice so idealne za vas?


Na trgu lahko najdete različne vzmetnice v širokem razponu kakovosti. Izbirate lahko med široko paleto stopenj trdnosti in cen. Različne vrste vzmetnic so primerne za različne ljudi. Na izbiro prave vzmetnice vpliva na primer kakšen tip človeka ste; vaša telesna konstitucija, teža in spalne navade. Prav zato velja izbiri prave vzmetnice nameniti nekaj premisleka. Pred nakupom se posvetujte s strokovnjakom, ki vam bo predstavil vse možnosti in upošteval tudi vaše želje.

Žepkaste vzmetnice so med najbolj kakovostnimi ležišči nasploh

Žepkaste vzmetnice

Žepkaste vzmetnice so znane po tem, da se izjemno dobro prilagajajo vašemu telesu med spanjem, kar omogoča kakovosten in miren spanec. Nudijo najboljšo razbremenitev pritiska, saj se prilagajajo obliki vašega telesa in razbremenjujejo težo na točkah pritiska. Te vzmetnice so še posebej idealne za tiste, ki spite na boku. Priporočajo jih tudi vsem z bolečinami v hrbtu, saj pomagajo pri spodbujanju poravnave hrbtenice, hkrati pa omogočajo oporo z manjšo obremenitvijo ramen in bokov. 

Tudi vzmetnice iz lateksa se uvrščajo med izredno kakovostne. Eden najbolj znanih ponudnikov pohištva za spanje pri nas, Spalni studio, ima v svoji ponudbi pester nabor različnih vzmetnic. V njihovi ponudbi najdete vzmetnice 140 x 200, 180x200, 100x200 in druge.

Trdnost vzmetnice je odvisna od vaše teže in položaja vašega telesa med spancem

Vzmetnice delimo na mehke, srednje, srednje trde ali trde. Srednje do srednje trde postelje so najbolj priljubljene, ker ustrezajo širokemu spektru potreb. Pri izbiri stopnje trdote je pomembno, da upoštevate položaj med spanjem in tip vašega telesa. Po navadi so razne stopnje trdote na voljo za vse dimenzije: vzmetnice 180 x 200, 160x200, 140x200, 120x200 ter vzmetnice 100x200.


Vzmetnice za vsakogar

Priporočeno trdoto vaše vzmetnice določa vaš položaj med spanjem. Poznamo:

  • Spanje na boku: zdravniki običajno priporočajo spanje na boku, saj se s tem izognete bolečinam v hrbtu. Za spanje na boku se priporočajo vzmetnice, ki imajo mehko do srednjo trdoto in pomagajo ohranjati poravnano hrbtenico.
  • Spanje na trebuhu: za vse, ki radi spijo na trebuhu, je primerna trda vzmetnica.
  • Spanje na hrbtu: v tem primeru so idealne vzmetnice srednje trdote, saj zagotavljajo pravilno poravnanost hrbtenice.
  • Kombinirano spanje: če se ponoči premikate, vam svetujemo, da se odločite za srednjo trdoto vzmetnice, saj boste tako pripravljeni na menjavo različnih položajev med spanjem.

Pred izbiro oz. nakupom vaše nove vzmetnice vam priporočamo posvet s strokovnjakom. Nova vzmetnica je navadno dolgotrajna naložba, zato je pomembno, da izberete na podlagi vaših potreb in želja.