Vzmetnice – dober nakup je lahko velika naložba za naše zdravje

Poznamo različne vrste ležišč z vzmetmi, na katerih je spanje lahko zelo prijetno, saj se prilagajajo celotnemu telesu. Več kot ima vzmetnica vzmeti, bolj je odzivna na obremenitve. Posameznih vzmeti se med spanjem ne čuti, saj je zgornja plast ležišča navadno obložena. Primerne so tudi za težje ljudi, značilne pa so po tem, da so izjemno zračne. Poznamo jih v standardnih dimenzijah za enojne postelje in večje, dvojne ali zakonske postelje, od katerih je najbolj pogosta enojna postelja, dimenzije 90 x 200 cm, dvojna pa 140 x 200 cm. Vzmetnica 140 x 200 je primerna tako za samske, ki ljubijo udobje, ali pare.

Jogi vzmetnica

Žepkaste vzmetnice se ponašajo z izjemno sposobnostjo točkovnega prilagajanja telesu. Telesu dajejo optimalno podporo, hkrati pa so izjemno udobne. Podpirajo ga po celotni širini in dolžini in tako hrbtenici med spanjem omogočajo pravilen položaj. Vsebujejo žepke iz tekstila, v katerih so nameščene posamezne vzmeti, ki so z žepki vred prišite ena zraven druge. Med seboj delujejo neodvisno, kar omogoča, da se vsaka posebej prilagodi vašemu načinu, oziroma položaju spanja. Na obremenitev se odzovejo le tiste, ki so direktno obremenjene, ostale mirujejo. Odzovejo se že na najmanjšo razliko v porazdelitvi teže po ležišču. Obstajajo žepkaste vzmetnice s conskimi jedri (1, 3 ,5 ali 7 conska), kar pomeni, da gre za izmenjavo mehkejših in trših con ležišča. Njihova trdota je odvisna od debeline žice iz katere so izdelane posamezne vzmeti. Na voljo je tudi inovativna tehnologija žepkastega vzmetenja Hi-Low™, z različnimi višinami vzmeti, ki ponuja individualno podporo ter še boljše prilagajanje vašemu telesu. Razlika v višini vzmeti poskrbi za neprekosljiv občutek udobja in zračnosti. Vzmetnice z mikrožepkastimi jedri vsebujejo jedro z več kot 1000 mikrovzmetmi na kvadratni meter, kar jih naredi med  žepkastimi vzmetnicami za neprekosljive.

Pregled široke izbire žepkastih vzmetnic

Šlarafijsko vzmetenje, je nekoliko bolj tradicionalno, poznamo ga namreč že več desetletij. Vzmeti v tako vzmetenem ležišču se med seboj prepletajo, zato je idealno za osebe z večjo telesno težo. Takšno ležišče je morda videti precej okorno, saj ni pregibno, ima pa izredno dolgo življenjsko dobo.

Za konec pa naj omenimo še klasično vzmetnico, bolj znano pod imenom jogi. Besede »jogi« pogovorno ne uporabljamo le kot sopomenko za vzmetnico, ampak tudi za ležišče. Jogi je ime in blagovna znamka vzmetnice, ki jo proizvaja podjetje Meblo iz Nove Gorice. Tip vzmetnice na katerega s to besedo navadno ciljamo pa vsebuje jedro Bonell, v katerem so vzmeti med seboj povezane s spiralno žico. Širina vzmeti se proti sredini zoži, na obeh koncih pa razširi. Takšno ležišče se telesu prilagodi le ploskovno in daje trši občutek. Njegova trdota je odvisna od debeline žice iz katere so izdelane vzmeti.

Otroška vzmetnica

Ko kupujemo vzmetnico za našega otroka ali dojenčka, naj bo ta ravna in dovolj kompaktna, da bi se otrok med spanjem brez težav odrinil od podlage in obračal ter spreminjal položaje, saj je to nujno potrebno za dobro prekrvavitev kože. Dojenček s spreminjanjem položaja telo ohranja simetrično, saj pri normalnem razvoju spi vedno tako, da je njegova glava nagnjena vstran. Otrok je veliko lažji od odraslega, torej ne potrebuje preveč trde vzmetnice. Tudi takšna, ki je preveč mehka, ali se ugreza ni priporočljiva, saj se na podlagi, ki ni čvrsta težje obrača. Ne smemo pozabiti tudi na dimenzijo, ki naj bo primerna otrokovi posteljici.

Otroške vzmetnice

Nakup vzmetnice

Izbira optimalnega ležišča, ki vam bo omogočilo miren in sproščujoč spanec, pogosto ni lahka. Upoštevati je treba kar nekaj vidikov, ki vplivajo na naše spanje. Če raje spite na hrbtu, se priporoča trdo ležišče, saj je v takem položaju vaša teža razporejena po celi površini ležišča, hrbtenica pa potrebuje trdo oporo. Če vam bolj ustreza položaj na boku, se večina obremenitve prenese na vaša ramena, medenico in gležnje, zato vam bo bolj ustrezalo mehko ležišče, saj bi prevelika trdota poslabšala krvni pretok. V primeru, da raje spite na trebuhu, je idealno srednje mehko ležišče, če se med spanjem veliko obračate in menjate položaje pa raje izberite srednje trdo, ali mehko, saj bo to blagodejno vplivalo na izbočene dele vašega telesa. Načeloma se pri izbiri vzmetnice ne bi smeli ozirati na ceno, saj je kvaliteten spanec nekaj, česar  nihče ne bi smel pogrešiti. Optimalno ležišče je potrebno preizkusiti,  saj ga bomo težko izbrali zgolj s pomočjo prodajnega kataloga.