Preoblikovanje pločevine s ekscentričnimi in hidravličnimi stiskalnicami

Pločevino moramo velikokrat tudi preoblikovati. Najpogostejši postopek, ki ga za preoblikovanje pločevine uporabljamo je stiskanje. Sam postopek stiskanja je sestavljen iz dveh korakov. V prvem koraku se pločevina preoblikuje s pomočjo ekscentrične stiskalnice. Gre za to, da pločevino preoblikujemo med dvema orodjema - med zgornjim delovnim delom (patrico) in spodnjim fiksnim delom (matrico). Kos pločevine, ki ga želimo preoblikovati, lahko na ekscentrični stiskalnici pozicioniramo ročno ali s pomočjo manipulatorja, ki bo kos pločevine premaknil v različne položaje preoblikovanja. S pomočjo stiskalnice bomo ravne plošče preoblikovali v sferične oblike oziroma tako imenovane krožnike, ki so pripravljeni na drugi korak obdelave.

Stiskanje pločevine Skitti

Poleg ekscentričnih stiskalnic pa so v kovinarski industriji zelo pogoste tudi hidravlične stiskalnice. Pravzaprav so ekscentrične in hidravlične stiskalnice najbolj uporabljeni stroji v kovinarski industriji in služijo serijski hladni predelavi kovin. S pomočjo ekscentrične stiskalnice električno energijo pretvorimo v mehansko silo, ki jo nujno potrebujemo za predelavo oziroma za preoblikovanje pločevine. Pločevina, ki jo s stiskalnicami lahko predelamo, je lahko oblikovana v trakove ali plošče različnih debelin.

Ker se zavedamo, da je potreba po izdelkih široke uporabe velika, hkrati pa vemo tudi, da morajo biti izdelki za masovno uporabo cenovno ugodni, se preoblikovanja pločevine za omenjene izdelke lotevamo s posebnimi stiskalnicami. Moč, ki jo stiskalnica ima, je odvisna od namembnosti. Najpogosteje se tako predelana pločevina sicer uporablja v elektro in avto industriji, najdemo pa jo tudi v drugih industrijah.

Hidravlične stiskalnice

Hidravlične stiskalnice in ekscentrične stiskalnice predstavljajo najpomembnejšo in najučinkovitejšo vrsto stroja za preoblikovanje pločevine, njeno stiskanje, upogibanje, izrezovanje, ravnanje in iztiskanje. Hidravlične stiskalnice so lahko eno-, dvo-, tri- ali več sistemske. Enosistemske stiskalnice imajo en cilinder - navadno na zgodnji strani. Dvosistemske stiskalnice imajo nameščena dva cilindra - enega spodaj in drugega zgoraj. Zgoraj nameščen cilinder nam omogoča uporabo “izmetal” - to so prečke, s katerimi izvržemo oz. ločimo upognjeni del od matrice. Večsistemske stiskalnice imajo znotraj zgornjega paha še eden hidravlični cilinder. Z zunanjim pahom pločevino v tem primeru fiksiramo, da se ne deformira, z notranjim pahom pa nato izvedemo operacijo vlečenja in upogibanja.

V podjetju Skitti vam ponujamo stiskanje in preoblikovanje pločevine na stiskalnicah. Udarna sila stiskalnic se giblje med 5 in 250 ton - odvisno od potreb.

Poleg stiskanja vam nudimo tudi ponudbo storitev laserskega razreza, krivljenja, s pomočjo krivilnega stroja za pločevino, varjenja in peskanja v komorah za peskanje.

V primeru vprašanj smo vam dosegljivi na telefonski številki ali e-mail naslovu, veseli pa bomo tudi vašega obiska v naši poslovalnici, kjer se o storitvah lahko pozanimate pri strokovnjaku.