Varjenje aluminija in drugih materialov po izbranem postopku

Varjenje je postopek, ki omogoča spajanje dveh  ali več (kovinskih) elementov v celoto, ki je ni mogoče ločiti. Vendar pa ta osnovni opis še ne pove kaj dosti o možnostih oziroma konkretnih procesih, ki jih je mogoče izbrati, da dosežemo želeni rezultat. Danes vam je namreč na voljo ogromno opcij, zato je pomembno, da poznate njihove specifike, saj boste lahko le tako izbrali najboljšo glede na svoja konkretna pričakovanja.

Varjenje

Danes prevladuje robotsko varjenje, saj je ugodnejše in natančnejše

V osnovi lahko govorimo o dveh večjih skupinah, in sicer je možno ročno ali robotsko varjenje. Prvo postaja vse redkejše. Zanj se odločimo predvsem takrat, ko gre za unikatne izdelke oz. za manjše serije. Večinoma je torej precej bolj smiselno izbrati robotsko varjenje. Med najpomembnejše prednosti te opcije zagotovo sodi dejstvo, da je mnogo hitrejša, a hkrati natančnejša. Poleg tega nam omogoča visoko stopnjo ponovljivosti, ki je praktično neomejena. Za povrh pa je možna ugodnejša cena, kar je povezano s prihrankom časa in z manjšo porabo materiala. Seveda pa kljub vsemu navedenemu ni mogoče podati univerzalnega odgovora na vprašanje o tem, katera opcija je boljša – to je namreč odvisno od vsakega posameznega primera.

Varjenje aluminija možno po različnih postopkih – MIG/MAG ali TIG

Za varjenje se je mogoče odločiti pri elementih iz različnih materialov, čemur mora biti nato prilagojena izbira metode. Zelo pogosto se npr. izvaja varjenje aluminija, pri katerem je možna tako tehnika MIG/MAG kot TIG. Postopek MIG ali MAG pride denimo poleg aluminija v poštev pri železu ipd. V obeh primerih je sicer za sam proces značilno, da se izvaja v atmosferi plina, ki poskrbi za zašito pred oksidacijo, s tem ko obliva zvar in žico, ter z uporabo gole varilne žice. Razlika pa se pojavi pri izbiri vrste plina, ki je lahko inertni argon (MIG) ali aktivni ogljikov dioksid/mešanica ogljikovega dioksida in argona (MAG). Varjenje aluminija (pa tudi drugih materialov) po metodi MAG se priporoča predvsem takrat, ko gre za manj zahtevne izdelke iz aluminija. Po drugi strani pa pride metoda MAG, katere cena je nekoliko višja, obenem pa je večja kakovost zvara, ki je zelo čist in gladek, v poštev za varjenje aluminija, katerega debelina je nekoliko večja. To opcijo denimo izberemo pri izdelavi ograj iz aluminija ipd. Če delamo z aluminijevimi zlitinami, pa se večinoma priporoča tehnika TIG, pri kateri se uporablja volframova elektroda, ki se pri tem ne tali in izrablja, za zaščito pa se izbere enega izmed žlahtnih plinov.

Varjenje aluminija

Več o tem

Za pločevine običajno izberemo točkovno varjenje

Kadar gre za kose iz pločevine, je verjetno najboljša izbira točkovno varjenje, podvrsta uporovnega, ki se izvaja z uporabo enosmernega ali izmeničnega toka. Osnovni princip tu je, da pride ob prehodu toka na stičišču elektrod do segrevanja, to pa nato, v kombinaciji s pritiskom, privede do zvara. Točkovno varjenje, pri katerem mora biti napetost prilagojena vrsti materiala (pri jeklu se npr. odločimo za nižjo napetost), je primerno za kose, katerih debelina ne presega 3 milimetrov.

Profesionalno varjenje, struženje, laserski razrez in površinska obdelava

V podjetju Skitti vam ponujamo možnost izbire med vsemi opisanimi tehnikami. Poleg tega pa smo vam na voljo še za mnoge druge storitve, ne le za varjenje. Struženje in rezkanje, površinska obdelava kovin, laserski razrez, krivljenje in stiskanje pločevin ter meritve so dejavnosti, s katerimi imamo prav tako obilo izkušenj. Za struženje uporabljamo najnovejše, tehnološko izpopolnjene CNC-stroje, kar zagotavlja izjemno natančnost pri končnih izdelkih. Podobno pa velja za naprave, ki so nam na razpolago za druge storitve, ki so del naše dejavnosti. Svojim strankam ponujamo tudi strokovno svetovanje oziroma pomoč pri izbiri najboljšega postopka za doseganje želenih ciljev, pri čemer so podlaga naše dolgoletne izkušnje na tem področju.

Več o tem