Krivljenje cevi poteka s pomočjo posebnih naprav

Postopek krivljenja cevi je oblikovanje kovinskih cevi z uporabo hidravlične sile, izvaja pa se s pomočjo krivilnih strojev CNC. Poteka tako, da izberemo primerno oblikovalno orodje z določenim radijem, s cevnimi nastavki oprimemo cev, nato pa jo ovijemo okoli oblikovalnega orodja (začnemo na začetku cevi ter jo pomikamo naprej, brez da bi jo vzeli iz stroja). Zaradi pritiska sile, le-ta spremeni obliko. Orodje za krivljenje cevi lahko predmet preoblikuje z ali brez vnaprej določene oblike. Načeloma cev lahko zavijemo do 180 kotnih stopinj, oblikovati pa jo je mogoče tudi pod različnimi koti, v več smereh in z različnimi premeri, odvisno od potreb naročnika. Postopek, če to pripomore k izboljšanju končnega izdelka, v določenih pogojih poteka tudi s pomočjo toplotne energije.

Krivljenje cevi je uporabno v različne namene. S krivilnim strojem oblikujemo izpušne, vodovodne cevi, cevi za industrijo, ograje, okrasne elemente, umetniške izdelke, glasbila (trobente, baritone, saksofone idr.) ter številna druga področja.

Gre za eno izmed storitev, ki jih med drugim kvalitetno in hitro opravljajo v podjetju Skitti. Z veseljem se lotijo tudi unikatnih projektov, saj so se tekom let mnogokrat dokazali, kot sposoben in kvaliteten izvajalec, ki svoja naročila izvaja pravočasno in v okviru določenih rokov. Zavedajo se, da za kakovostno opravljeno delo niso dovolj le vrhunske in sodobna naprave, temveč tudi strokovno osebje, ki ima na področju dela številne izkušnje ter posluh za želje strank. Le z vsem naštetim je namreč mogoče zagotoviti kvalitetne izdelke ter v popolnosti zadovoljiti naročnika.

Krivljenje pločevine

Z izrazom pločevina označujemo tanko valjano kovino, ki je zaradi svoje upogljivosti izjemno primerna za oblikovanje. V uporabi je več različnih materialov, ki pa se razlikujejo po svojih karakteristikah. Poznamo pločevino iz nerjavečega jekla, aluminija in bakra, lahko pa je tudi iz brona, niklja ali titana. Za pločevino iz aluminija so značilni izjemno nizka teža, izrazit sijaj in odpornost na korozijo oz. rjavenje. Kljub svoji nizki teži, le-ta še vedno zagotavlja dobršno mero trpežnosti. Poznamo tudi rebrasto aluminij pločevino, ki deluje protidrsno.

Krivljenje pločevine sodi med najbolj razširjene tehnološke postopke preoblikovanja kovin, profilov in cevi, pri katerih se uporabljajo sodobne, numerično krmiljene naprave (CNC). Krivljenje pločevine iz aluminija in drugih materialov poteka tako, da jo najprej vpnemo, nato pa postopoma krivimo od enega konca, proti drugemu. Zlagoma sta tako opravljena posamezna smer in kot krivljenja. Krivilni stroj najprej, v določeno smer in pod določenim kotom, ukrivi začetek pločevine, nato pa se le-ta premakne naprej, tako da lahko, bodisi v enaki ali drugačni smeri, krivimo naslednje mesto. S pomočjo numeričnega krmiljenja vnaprej natančno določimo kot in smer krivljenja.

Postopek krivljenja pločevine

Več o krivljenju pločevine

Krivilni stroji

Če nimamo primerne opreme, ne bogate izkušnje, ne široko znanje ne bodo prinesli želenih rezultatov. V podjetju Skitti delajo le z vrhunskimi CNC stroji za krivljenje pločevine, ki  zagotovijo vrhunsko storitev in kakovostne končne izdelke.

Kakovostni krivilni stroji omogočajo, da pločevino ali cevi krivimo v enem kosu, brez da bi jih morali odložiti. Krivljenje tako poteka nadvse natančno, hitro, omogoča pa tudi izdelavo izjemno kompleksnih oblik in poljubno število njihovih natančnih ponovitev. S tovrstnimi stroji lahko krivimo aluminijaste, jeklene cevi ter cevi iz nerjavečega jekla, uporabljena tehnologija pa zagotavlja, da bo krivljenje cevi ali drugega materiala potekalo kvalitetno. Za upogibanje oz. krivljenje pločevine in aluminija podjetje Skitti uporablja le z vrhunske naprave, kot na primer krivilni stroj za pločevino Gasparini, najnovejšo tehnologijo pa prav tako predstavljajo krivilni stroji Prima Power, kamor sodi tudi krivilni Prima Power 3500x135 ton.

Podjetje ima na področju krivljenja dolgoletne izkušnje, saj začetki njihove dejavnosti segajo v leto 1965. Njihovi izkušeni strokovnjaki poskrbijo, da med njihovim delom ni nič prepuščeno naključju, saj še tako dodelane naprave ne morejo v celoti nadomestiti človeškega znanja in ustreznega nadzora nad potekom postopka. Stalno spremljanje najnovejših principov za optimizacijo procesa krivljenja pločevine jim omogoča, da svojim strankam zagotavljajo resnično vrhunske izdelke, pri čemer pa se nenehno trudijo storitve zagotavljati po dostopnih cenah.

Krivilni stroj za krivljenje

Več o krivljenju profilov