Varjenje aluminija in opis mig mag varjenja

Varjenje aluminija je postopek pri katerem dva osnovna dela, narejena iz aluminija, spajamo v eno nerazdružljivo celoto. Naše podjetje je specializirano za varjenje aluminija, pa tudi za varjenje ostalih kovin.

Varjenje aluminija je primerno v primerih:

  • obdelave kovin,
  • izdelavi izdelkov iz aluminija,
  • popravilu oz. obnovi izdelkov,
  • izdelovanju manjkajočih kosov.

Poznam pa tudi več različnih postopkov varjenja aluminija:

Opis mig mag varjenja je dokaj preprost

Preden se lotimo samega opisa mig mag varjenja je potrebno najprej povedati, kaj besedna zveza mig mag sploh pomeni. Prva beseda »mig« nam pove da gre za »M-metal, I-inert, G-gasse«, kar pomeni, da je elektroda neoplaščena, inertni plin pa je argon. Druga beseda »mag« pa nam pove, da gre za »M-metal, A-activ, G-gasse«, kar pomeni, da je elektroda neoplaščena, plin za zaščito pa je aktivni plin CO2.

PREVERITE TUDI LASERSKO REZANJE PLOČEVINE!

Mig-mag je postopek varjenja aluminija ali druge kovine, pri katerem uporabljamo golo varilno žico. Postopek mig je primeren za varjenje visokolegiranih jekel, nerjavnih jekel, aluminija in bakra ter njunih zlitin. Postopek mag je primeren za varjenje konstrukcijskih jekel in tanjših pločevin.

Pri opisu mig mag varjenja je potrebno izpostaviti še nekaj stvari. Varjenje poteka z golo pobakreno varilno žico, ki je navita na kolutu. Potrebno toploto za varjenje pridobivamo s pomočjo električnega obloka, ki gori med žico in varjenim materialom. Zaščitni plin varuje oblok in preprečuje oksidacijo materiala.

varjenje aluminijamig mag varjenje aluminija

Mig mag varilni aparati so v primerjavi z opremo za obločno varjenje nekoliko dražji, je pa sam postopek varjenja preprostejši. Varilni aparati mig mag so narejeni tako, da lahko z enim aparatom varimo po obeh postopkih. V primeru menjave postopka je potrebno le zamenjati jeklenko s plinom.

Poleg mig mag varilnih aparatov, lahko za varjenje aluminija uporabljamo tudi tig varilne aparate. Pri tig ali mag varjenju za taljenje kovine uporabljamo netaljivo volframovo elektrodo, ki se ne porablja. Za zaščito materiala pred oksidacijo navadno uporabljamo inertne pline. Postopek tig se najpogosteje uporablja v letalski industriji, uporabljamo pa ga tudi, kadar varimo tanke, neželezne materiale. Za več informacij obiščite našo spletno stran: www.skitti.si!