Kaj je varjenje?

Varjenje je spajanje več materialov oz. kovin v nerazdružljivo celoto. Spajanje dosežemo s toploto, s pritiskom ali pa s kombinacijo obeh skupaj z ali brez dodajanja materiala.

Varilna naprava ustvarja električni oblok, ki je vir toplote pri varjenju. Spoj temelji na temperaturi, ki ga ustvari električni oblok kar daje le-temu poimenovanje elektro obločno varjenje.

Poznamo več vrst varjenja:

 • Robotsko varjenje, ki optimizira porabo materiala in časa, namenjen večjim serijam
 • Ročno varjenje je namenjeno predvsem unikatnim izdelkom
 • MAG varjenje za preprostejše produkte
 • MIG varjenje se uporablja pri debelejši materialih
 • TIG varjenje za najmočnejše zvare
 • Točkovno varjenje za vse vrste pločevine
 • Varjenje vijakov z izjemno trdnim zvarom

Varjenje postopek

Varjenje je postopek pri katerem obstaja več tveganj. Ker odlok oddaja zelo močno svetlobo lahko pride do okvar oči in opeklin kože. Zato pri tem potrebujemo predvsem kakovostno opremo, kot so gorilnik, varilni aparat in jeklenka. Za varnost pri delu ne smemo pozabiti na zaščitno masko s temnim steklom, rokavice ter primerno obleko in obutev

Varjenje aluminija

Varjenje aluminija lahko opravljamo ročno, polavtomatsko ali avtomatsko, uporablja pa se izmenični ali enosmerni varilni tok. Ročno varimo manjše varjence nepravilnih oblik in na težko dostopnih mestih, pri polavtomatskem varjenju podajamo varilno žico s transportno pripravo, avtomatsko varjenje pa je popolnoma avtomatizirano s to razliko, da lahko varimo le vodoravno.

Različne tehnike varjenja

Varjenje MIG se uporablja za varjenje v nevtralnem žlahtnem plinu, ki obliva varilno žico in zvar. Pri varjenje se uporablja gola elektroda ali strežnske žice. Namenjen je obdelavi barvnih kovin in zlitin, aluminija in za konstrukcije iz močno lagiranih jekel. Omogoča čiste in gladke zvare, torej je kakovost izdelkov višja, predvsem pa je njegova prednost v tem, da lahko varimo materiale večje debeline (do 6 milimetrov), torej tudi ograje, stopnice in velike konstrukcije. 

Varjenje MAG je metoda, kjer poteka obločno varjenje v zaščitenem okolju in se uporablja ogljivo dioksid in neoplaščena elektroda. Uporablja se predvsem za malo lagirana konstrukcija jekla ter tenko in srednje debelo pločevino. Maksimalna debelina obdelovanca je 1mm. Namenjen je za avtokleparske in podobne delavnice ali za varjenje jeklenih konstrukcij. 

Točkovno varjenje je eden od načinov uporovnega varjenja, katerega podlaga je segrevanje na mestih prehoda toka v točki med elektrodama. Ena od elektrod je togo vpeta, druga pa prosta in ima možnost gibanja. Med njiju vstavimo varjenca in ju stisnemo, pri tem pa vključimo električni tok. Zaradi upora se varjenca v stični točki segrejeta ter se pod pritiskom zvarita.

Točkovno varjenje se največ uporablja v avtomobilski industriji, kjer gre za povsem robotizirane procese, sicer pa je izjemno uporabno za varjenje vseh vrst pločevine. Točkovno varjenje običajno uporabljamo za spajanje jekla in barvne kovine debelosti do debeline 3 mm. Pri tovrstnem varjenju se uporablja izmenični ali enosmerni tok visoke jakosti in nizke napetosti – za jekla je napetost nižja, za barvne kovine pa višja.

Material elektrod je odvisen od materiala, ki ga želimo variti. Tako uporabljamo:

 • za jeklo najrazličnejše zlitine bakra, kroma, cirkonija, kobalta;
 • za aluminij elektrolitski baker;
 • za cink ter bakrove zlitine volfram.

Robotsko varjenje

Varjenje z robotomRobotsko varjenje ima kar nekaj prednosti pred ročnim varjenjem. Res je sicer, da se postopka na more uporabljati vedno in povsod, vendar lahko poskrbi za odlično optimizacijo dela tako glede materialov kot časa, hkrati pa skrbi, da so vsi izdelki popolnoma enaki in varjeni brez kakršnih koli odstopanj.

Robotsko varjenje inoxa in stiskanje pločevine in aluminija v podjetju Skitti poteka na robotski celici Motoman na vrtljivi mizi dimenzije 700x500x 500 po MAG postopku.

Varjenje z robotom Motoman zmanjšuje dobavne roke, zagotavlja visoko kakovost ter boljšo učinkovitost procesa, zaradi česar vam lahko ponudimo končne izdelke po konkurenčnih cenah.

Poleg različnih tehnik varjenja vam podjetje Skitti nudi tudi naslednje storitve:

 • laserski razrez pločevine in drugih kovin,
 • krivljenje pločevine,
 • postopki obdelave,
 • stiskanje pločevine,
 • struženje in rezkanje ter
 • merjenje: zahtevne meritve izdelkov, različnih oblik in dimenzij.


Skitti