Varjenje (TIG varilni aparat in MIG MAG) ter drugi postopki

Varjenje je izraz, s katerim poimenujemo spajanje dveh kovinskih delov v celoto. Za varjenje se lahko npr. uporablja TIG varilni aparat, pogostejša izbira pa je varilni aparat MIG MAG, pri katerem lahko izbiramo med dvema postopkoma varjenja - torej MIG ali MAG varjenje.

varjenje in lasersko graviranje kovintig in mig mag varilni aparat


Kako deluje TIG varilni aparat in kdaj se uporablja?

Kot smo omenili, je ena izmed možnosti pri varjenju TIG varilni aparat. Za TIG varilni aparat je značilno, da se za taljenje kovine uporablja netaljiva volframova elektroda. Omenjena elektroda se med varjenjem, ki poteka s TIG varilnim aparatom, ne porablja. Pri varjenju je seveda pomembno, da material zaščitimo pred oksidacijo. To velja tudi za varjenje, ki se izvaja s TIG varilnim aparatom. Pri TIG varilnem aparatu za zaščito pred oksidacijo med varjenjem običajno poskrbijo inertni plini. To je torej osnovni princip delovanja TIG varilnega aparata, verjetno pa je za večino bolj zanimiva informacija, kdaj pride TIG varjenje v poštev/kdaj je uporaba TIG varilnega aparata smiselna. T. i. TIG varjenje je zagotovo najbolj razširjeno v letalski industriji. Poleg tega pa se za TIG varilni aparat pogosto odločimo tudi, ko je potrebno varjenje zelo tankih materialov (načeloma pride TIG varilni aparat v poštev predvsem pri varjenju tistih tankih materialih, ki niso iz železa). Za TIG varjenje je sicer značilno, da poskrbi za najmočnejše zvare. V primeru da gre za uporabo TIG varilnega aparata pri kovinah, lahko pridemo z varjenjem do zvarov, odpornih na korozijo.


Varilni aparat MIG MAG - kateri postopek varjenja izbrati?

Pogosto je varilni aparat MIG MAG bolj ekonomična izbira kot TIG varjenje. Tu se seveda pojavi vprašanje, katerega izmed obeh postopkov varjenja izbrati. Pomembna prednost, ki jo ima MAG varjenje, je, da je cenejše, zaradi česar se načeloma priporoča pri preprostejših izdelkih. To je npr. tudi postopek, ki je primeren za varjenje konstrukcijskega jekla in tanjše pločevine. Po drugi strani pa pride MIG varjenje v poštev pri debelejših materialih, tudi npr. za varjenje aluminijaste ograje. Pri tem tipu varjenja dobimo na koncu povsem čiste/gladke zvare. V podjetju Skitti, katerega začetki segajo v leto 1965, kar priča o naših bogatih izkušnjah, z veseljem odgovorimo na vaša vprašanja, povezana z varjenjem. Podrobneje vam razložimo, kako deluje TIG varilni aparat ali varilni aparat MIG MAG, in vam svetujemo, kateri postopek varjenja bi bil za vas najustreznejši.


Tehnološko izpopolnjene naprave za varjenje in laserski stroj

V našem podjetju se pri vseh ključavničarskih postopkih uporabljajo najsodobnejše naprave, ki omogočajo kakovostne izdelke. Poleg naprav za varjenje boste tako v naši delavnici med drugim našli tudi izjemno natančen laserski stroj. Laserski stroj predstavlja pomemben napredek pri razrezu pločevine. Z uporabo laserskega stroja je namreč mogoče zagotoviti izdelavo z izjemno ponovljivostjo. Avtomatiziran/računalniško voden laserski stroj ne dovoljuje, da bi prišlo do odstopanj, večjih kot 0,1 milimetra. Poleg velike natančnosti omogoča laserski stroj tudi prihranek časa in zmanjšanje količine odpadnega materiala, obenem pa znižanje stroškov. Pri tem še posebej izstopa cevni laserski stroj, s pomočjo katerega je mogoče priti do oblik, ki v preteklosti niso bile možne, s čimer se poenostavi nadaljnja obdelava/sestavljanje (ena metoda tu nadomesti več postopkov).

STROJNO LASERSKO GRAVIRANJE KOVIN (PLOČEVINA ... )


Izvajamo tudi izjemno precizno lasersko graviranje kovin

Razvoj laserskih strojev oziroma naprav pa je poskrbel tudi za možnost izjemno natančnega graviranja. Odločitev za lasersko graviranje kovin prinaša osupljive rezultate, ki bi jih bilo nemogoče doseči z ročnim delom. Tudi lasersko graviranje kovin je eden izmed postopkov, ki jih izvajamo. Uporaba tehnološko naprednega stroja za lasersko graviranja kovin omogoča hitrost in ugodno ceno. Tudi če so vaše zahteve zelo specifične, je lasersko graviranje kovin primerna rešitev. Če vas zanima lasersko graviranje kovin ali drugi postopki, ki jih izvajamo, nam pišite ali nas pokličite, seveda pa se lahko v našem podjetju v Izlakah oglasite tudi osebno.