Struženje aluminija, diskov in vseh vrst materialov do trdote 50 HRC

Struženje je eden izmed načinov obdelave kovin s postopkom odrezavanja obdelovanca, ki poteka na obdelovalnem stroju, ki se imenuje stružnica. Le ta je eden izmed najstarejših obdelovalnih strojev, ki je tudi danes, še vedno nepogrešljiv del opreme, tako v strojništvu pri obdelavi kovin, kot tudi v drugih industrijskih panogah. Z identičnim postopkom odrezavanja se obdelujejo različni industrijski materiali, kot so: les, plastika, kamen, ipd. Obdelava različnih vrst materialov s pomočjo stružnice - imenovane tudi Lathe oz Lathe Machine - je sprva potekalo tako, da je bil obdelovanec vpet v glavno vrtilno vreteno, medtem ko se je rezalno orodje - stružni nož - večinoma gibal zgolj linearno - torej, vzporedno, pravokotno oz poševno, glede na os obdelovanca. Z razvojem industrijske avtomatizacije, ki ga je omogočil napreden računalniško voden numerični nadzor, je obdelava različnih vrst materia, danes veliko bolj preprosta. »Computer numerical control« oz tako imenovan »CNC« je računalniški numerični nadzor obdelave strojne materialov, ki je postal nezamenljiv v sodobni industriji širom sveta. CNC struženje, je zaradi vnaprej programiranega in računalniško vodenega gibanja obdelovalnega noža na več prostorskih oseh, nadomestilo prvotne osnovne in preproste linearne postopke odrezavanja obdelovancev. Prav tako, pa je Computer numerical control nadomestil tudi ostale naprednejše tehnike struženja, kot so: kopirno, oblikovno in neokroglo struženje - podstruženje, struženje navojev, diskov, ipd. Računalniško vodeni stroji lahko obdelujejo različne materiale z mikroskopsko natančnostjo, s tem pa se je možnost natančne izdelave oz oblikovanja tudi najbolj zahtevnih oblik obdelovancev spremenila za vedno.

struženje s CNC stroji

Prednosti obdelave materialov z računalniško numerično krmiljenimi stroji

Računalniški numerični nadzor, ki nam omogoča precizno numerično vodenje številnih strojev, nam danes omogoča, da lahko z izjemno natančnostjo, hitro in kakovostno obdelujemo veliko število obdelovancev. Ne glede na to ali gre za struženje CNC diskov ali navojev, lahko z vnaprejšnjim natančnim programiranjem vseh vrst obdelav do potankosti določimo postopek in zaporedje obdelave obdelovanca, ne glede na vrsto materiala. Spremljanje obdelovalnega procesa z numeričnim nadzorom, je izjemno enostavno, hkrati pa lahko shranjujemo vse parametre obdelave, katere lahko, kadarkoli ponovimo na poljubnem številu obdelovancev. Iz teh razlogov je danes struženje in rezkanje na sodobnih numerično vodenih stružnih oz rezkalnih strojih zelo učinkovito in posledično cenovno bistveno bolj dostopno, kot je bilo v preteklosti. Ne glede na to, ali gre za enostavne vijake, matice, pušče, diske ali zahtevnejše obdelovance, kot so različne gredi z raznimi utori je postopek obdelave danes hiter in natančen.

Struženje, rezkanje, vrtanje in graviranje vseh vrst materialov

Poleg struženja, rezkanja, vrtanja in graviranja različnih vrst materialov, kot so: jeklo, aluminij, nerjaveče jeklo (INOX oz ROSTFREI), bron, titan, medenina in številne druge kovine, v našem družinskem podjetju, Skitti d.o.o., obdelujemo tudi vse vrste naravnih materialov in umetne mase (POM). V našem podjetju, izvajamo vse vrste obdelav kovin in vseh vrst drugih materialov do trdote 50 HRC. Laserski razrez pločevine, krivljenje inox cevi, robotsko varjenje mig-mag, štancanje, struženje aluminija, diskov, rezkanje, vrtanje in graviranje, peskanje, hidravlično stiskanje - skratka, vsa ključavničarska dela - opravljamo hitro in zanesljivo s pomočjo najsodobnejših računalniško vodenih strojev in naprav.

STRUŽENJE, VARJENJE IN OSTALE CNC DEJAVNOSTI SKITTI

Struženje diskov ter napredne meritve in karakterizacija izdelkov

V našem podjetju po želji naročnika opravljamo tudi struženje diskov, na katerih predhodno napravimo meritve in karakterizacijo. Pred samim struženjem aluminija ali diskov definiramo karakteristiko hrapavosti površine diska, kar nam omogoča popoln nadzor kakovosti struženja preostalih diskov. Meritve in karakterizacijo vseh vrst materialov izvaja strokovno usposobljen kader v naši lastni merilnici tudi s pomočjo 3D merilno napravo. Po želji lahko izdelamo za vsak merjen kos tudi merilni protokol, kar je še posebej pomembno pri zahtevnejših oblikah obdelovancev. Kot osnovo za merjenje lahko uporabimo vsak model diska, vijaka, pušče oz poljubnega obdelovanca, ne glede na kompleksnost njegove oblike.

struženje aluminija in kovin