Najboljša strešna kritina za vaš dom


Za razliko od včasih, ko je večina streh bila prekritih z okolju škodljivimi ploščami iz azbesta, lahko dandanes izbiramo med številnimi različnimi vrstami kritin za streho. Katera je najboljša strešna kritina za vas, pa je odvisno od različnih dejavnikov in lastnosti materiala.


Na kaj vse moramo biti pozorni pri nakupu strešnih kritin?

Pri izbiri strešne kritine, ki bo najprimernejša za vašo hišo, je pomembno, da:

  • strešna konstrukcija zdrži težo kritine,
  • pri izbiri upoštevamo naklon strehe,
  • izberemo strešno kritino iz materiala, ki bo odporen na veter, točo, sneg in ostale vremenske pojave, s katerimi se bo soočala vaša streha,
  • je kritina izdelana iz okolju prijaznega materiala in jo je možno reciklirati,
  • vam je vaša nova strešna kritina všeč in vizualno popestri vaš objekt.

Katera je najboljša strešna kritina je na koncu koncev torej odvisno od vas in vaše hiše. Pred nakupom se je zato potrebno pozanimati o različnih vrstah materialov in o njihovih lastnostih. 


Strešna kritina


Kakšne vrste kritin za streho sploh poznamo in katera je najboljša strešna kritina?

Opečna kritina je ena izmed najbolj pogostih in priljubljenih vrst strešnih kritin v Sloveniji. Opeka ima zelo dolgo življenjsko dobo, saj lahko material zdrži tudi do 100 let. Nudi dobro toplotno izolacijo in je okolju prijazna ter ni gorljiva. Primerna je strehe z naklonom med 20 in 60 stopinj, vendar morate pri tem upoštevati vrsto izbrane opečnate kritine.

Najboljše strešne kritine za strmi naklon (vse do 90 stopinj) pa so kovinske. Za razliko od opečnatih kritin so lažje in zato ne potrebujejo strešne konstrukcije z veliko nosilnostjo. Kovinske kritine za streho ne rjavijo in so odporne na vse vremenske pojave. Niso vpojne, se pa pod kritino lahko začne nabirati kondenz, zato je pametno namestiti tudi prezračevalni kanal.

Manj znan vrsta kritin so betonske strešne kritine. So zelo trdne, vpijajo le malo vode in so posledično odporne proti ledu, snegu, toči, UV žarkom ipd. Velika prednost betonske kritine je, da ni gorljiva, saj sestoji iz peska in cementa. So cenejše od opečnatih kritin za streho, vendar so tudi težje in terjajo strešne konstrukcije z večjo nosljivostjo. So idealne za strehe z naklonom med 20 in 45 stopinj.

Obstajajo še več vrst kritin za streho, kot so na primer lesene, vlakocementne ali bitumenske. Vse so na voljo v različnih dimenzijah, težah in barvah. Temeljito premislite, iz kakšne strešne kritine bo vaša streha, saj bo nad vami bdela še veliko let. Če pa niste prepričani, katera je najboljša strešna kritina za vaš dom, se posvetujte s strokovnjaki oz. krovci.