Zelena streha je streha sedanjosti in prihodnosti

Zelena streha ni več nobena novost v Sloveniji, saj se vse več ljudi namesto za tradicionalno strešno kritino, ki je bila poševna in po navadi iz opek odloča za novejše materiale, ki so kakovostnejši, bolj obstojni in zagotavljajo različne oblike, med katerimi je izredno priljubljena ravna streha. Ravna streha je res da nekoliko bolj kompleksna za gradnjo, saj ne sme priti do nobenih napak, vendar v kolikor je zgrajena kakovostno in pravilno zagotavlja številne prednosti v primerjavi s poševnimi strehami. Ravna streha je odlična priložnost za nadgradnjo v zeleno streho, ki s svojo sestavo omogoča sajenje različnih vrst rastlin za zeleno streho, s katerimi imate na vaši strehi popolnoma svoj rajski vrt. Ozelenjene strehe so odlična pridobitev predvsem v mestu in prepričani smo, da boste tako vi kot tudi vaši družinski člani navdušeni nad zeleno oazo, ki bo zagotovila mir v hrupnem in kaotičnem mestu.

Ozelenitev strehe

Zelena streha – ekstenzivna in intenzivna ozelenitev

Zelena streha je odlična rešitev ne glede na to, kje živite, seveda pa se zanjo odločajo predvsem ljudje, ki živijo v mestih in pogrešajo pristen stik z naravo, ter si želijo vsaj košček zelene površine. Poznamo dva različna tipa zelene strehe, od posameznega tipa pa je seveda odvisno, kakšna in kako zahtevna bo izdelava strehe. Prvi tip je intenzivna zelena streha, ki ima posebno sestavo, ki zagotavlja, da lahko posadimo številna drevesa in grmovnice, medtem ko je ekstenzivna zelena streha primerna za sajenje trave in nizkih trajnic kot so zelišča, obenem pa je takšna streha najenostavnejša, zato se za njo odloča največ naših strank.  V kolikor želite se lahko odločite tudi za zeleno streho v obliki nadstreška, kar pomeni, da bodisi podaljšate ozelenitev strehe z nadstreškom vred ali pa naredite zeleno streho zgolj na nadstrešku.

Sestava zelene strehe

Zelena streha prinaša številne prednosti

Zelena streha prinese v vaš dom košček raja, ne glede na to, kje živite, saj vas po napornem dnevu pogled na zeleno površino navda z mirom in brezskrbnostjo. S pomočjo zelene strehe pripomorete k okolju, v katerem živite, obenem pa imajo takšne strehe obilico prednosti v primerjavi z navadnimi poševnimi strehami. Zelena streha zagotavlja kakovostno hidroizolacijo pred različnimi vremenskimi vplivi, zato je življenjska doba takšne strehe izjemno dolga, obenem pa zelena streha izboljša tako požarno zaščito objekta kot zvočno izolacijo. S pomočjo zelene strehe boste privarčevali pri mesečnih stroških, saj znižuje toplotne izgube v zimskih mesecih, obenem pa izboljša udobje, tako da boste uživali v toplih prostorih. Ključna prednost takšnih streh je, da so rastline za zeleno streho že predhodno vgzojene na preprogi, kar pomeni, da je ozelenitev strehe izjemno enostavna in hitra, kar olajša delo, vam pa pričara užitek, ki bo spremenil vaše življenje na boljše.

Sestava zelene strehe od podkonstrukcije do vegetacijske plasti

Gradnja zelene strehe zahteva znanje in izkušnje, saj mora biti vsaka plast kakovostno postavljena, da ne pride do kakršnihkoli zamakanj, saj se pri ravni strehi voda nabira in ne odteka tako enostavno kot pri poševnih strehah. Sestava zelene strehe obsega podkonstrukcijo, ki je lahko betonska, pločevinasta ali lesena, odvisno od objekta, strešno izolacijo, pod katero spadata hidro in termo izolacija, drenažno in filtrsko plast, protikoreninskao zaščito in na koncu vegetacijsko plast, kjer so rastline po vaši izbiri. Ozelenjenje strehe poskrbi za to, da boste ne glede na to, kje živite, doma imeli svoj lasten vrt z rastlinami, ki ste si jih vedno želeli. V kolikor želite, lahko razširite svojo zeleno streho na nadstrešek za avtomobile in tako zaokrožite vse skupaj v lepo celoto. Prepričani smo, da vas bodo naše zelene strehe navdušile, ne glede na izbiro in izvedbo.