Aluminij je kovina, ki ima zelo dobre preoblikovalne lastnosti

Aluminij kovina ima majhno specifično težo, dobro odpornost proti koroziji in je nestrupen. Aluminij ima dobre mehanske lastnosti kar pomeni, da se odlično preoblikuje v različne med drugim tudi najzahtevnejše oblike. Njegova velika prednost je možnost reciklaže pri kateri se ne spremenijo njegove lastnosti. Je zelo dobro toplotno in električno prevodna zato se uporablja v mnogih industrijskih panogah kot so elektro in avtomobilska industrija, gradbeništvo, farmacija, v proizvodnji embalaže za prehrambene in kozmetične izdelke. V našem podjetju Meltal nudimo dve vrsti aluminijaste pločevine: natur in barvno. Iz natur aluminija izdelujemo kolute, ki na katerih je pločevina v debelini 3 mm, trakove z debelino 0,5 – 30 mm, plošče debeline 0,5 – 30 mm, žice debeline 8 – 10 mm, ekspandirano aluminijasto pločevino, profile v obliki L, T, U, C in Z, aluminij palice v okrogli, kvadratni, ploščati in šesterokotni obliki, okrogle in ovalne cevi, rebrasto pločevino debeline od 2 – 6,5 mm ter posebne produkte kot so perforirana pločevina in rondeli. Enostransko ali dvostransko barvana aluminijasta pločevina ima barvni nanos, ki nudi zelo dobro zaščito pred vremenskimi vplivi. Zaradi tega je zelo uporaben v gradbeni industriji za izdelavo fasad, streh, stropov, panelov in zunanjih žaluzij. Pri nas dobite barvno aluminijasto pločevino debeline 1,5 mm v kolutih z enostransko zaščitno folijo, trakove debeline 0,38 – 1,5 mm barvane enostransko ali obojestransko in pločevino za žaluzije z enostransko zaščitno folijo.

Vse o obdelavi kovin >>>

Aluminij s pomočjo posebnih strojev preoblikujemo v plošče, ki so vsestransko uporabne

Aluminij plošče natur so vsestransko uporabne, izdelujemo jih v štirih različicah. Plošče, koluti, trakovi z oznako 1050, ki imajo debelino 0,5 – 30,00 mm so izdelane iz čiste kovine. Ta se uporablja za izdelke, ki morajo biti dobro korozijsko obstojni, lahki za oblikovanje, dobro varljivi in dobro električno prevodni. Korozijska obstojnost je odvisna od čistosti materiala. Bolj je material čist, boljšo ima korozijsko obstojnost. Te plošče se uporabljajo za izdelavo velikih posod, posod v gospodinjstvu, aparatov, napisnih plošč, pokrovčkov za zapiranje kozarcev in steklenic, izolacijskih folij, v avtomobilski industriji. Plošče in trakovi z oznako 5005 debeline 0,5 – 3,00 mm imajo srednjo in veliko trdoto, dobre preoblikovalne lastnosti, dobro se polirajo, so dobro kemijsko obstojni. Uporabljajo se v industriji transportnih sredstev, za ohišja električnih naprav, okrasne letve, pokrovčke za stekleničke v farmacevtski industriji, za prometne znake, ogrodja za strope in oglasne table. Plošče in trakovi z oznako 5754 debeline 0,5 – 8 mm se dobro polirajo, imajo veliko trdnost in so odlično kemično obstojni, še posebej v morski vodi. Uporabljajo se za izdelavo posod za shranjevanje živil, posod in naprav v kemijski industriji ter za izdelavo obremenjenih delov v transportu in ladjedelništvu.

Preoblikovanje aluminijaKovina aluminij plošče

Barvni aluminij se zaradi svojih odličnih lastnosti uporablja v različnih industrijah

Barvni aluminij izdelujemo v treh oblikah: koluti, trakovi in za žaluzije. Koluti z oznako 1050 in debelino 1,5 mm so izdelani iz čistega aluminija, ki se uporablja v avtomobilski industriji, za izdelavo aparatov, raznih posod v gospodinjstvu, pokrovčkov. Trakovi z oznako 3105/3005 debeline 0,38 – 1,5 mm so namenjeni zelo široki uporabi. Najbolj se uporablja v gradbeni industriji za izdelavo panelov, streh, fasad, stropov in zunanjih žaluzij. Uporaben je tudi za izdelavo transportnih vozil, registrskih tablic, gospodinjskih aparatov, prometne signalizacije, oglaševalskih panojev in podobno.

Poleg razreza in previjanja, izvajamo tudi preoblikovanje aluminija in drugih pločevin

V našem podjetju Meltal imamo tudi sodobno linijo za razrez in previjanje aluminijaste pločevine, hladno valjane in pocinkane pločevine. Izvajamo vzdolžni razrez pločevine iz kolutov na ožje trakove, prečni razrez iz kolutov na različne formate, previjanje pločevine iz večjih na manjše kolute ter nanos zaščitne PVC folije. Linija je sestavljena iz štirih delovnih postaj: odvijalec pločevine, ravnalec pločevine, sliter oziroma naprava za vzdolžno rezanje ter navijalec pločevine. Izvajamo tudi preoblikovanje aluminija, ki poteka na treh upogibnih strojih. Pločevina, ki jo lahko obdelujemo je: aluminij do 1,5 mm, pocinkana pločevina do 1,00 mm in inox do 1,0 mm. Tako izdelujemo snegolove, slemena, profile, oglate žlebove, police.