Streha v vašem domu – z obnovo nikar ne odlašajte


Streha je eden najpomembnejših elementov vsakega objekta in je hkrati tudi mojstrova podoba. Že stari gradbeniki so poudarjali, da je pri izvedbi strehe najpomembnejše dvoje: temelji in sama streha. Je predel doma, ki je najbolj izpostavljen različnim zunanjih dejavnikom, zato mora nenehno kljubovati takšnim in drugačnim vremenskim razmeram, vključno z močnim vetrom, nalivi, težkim snegom in žgočim soncem. Ne zanima nas le, kako bo streha zdržala v različnim vremenskih razmerah, čeprav je to njena primarna funkcija, temveč nas zanima tudi, kako bo izgledala.

Pri samem načrtovanju in izbiri kritine je zato potrebno imeti v mislih številne dejavnike, sicer bo še prehitro prišlo do nujne potrebe po menjavi, s katero seveda nastanejo dodatni stroški. Kadar se pojavi potreba po obnovi strehe, nikoli ne smemo čakati in odlašati, sicer lahko nastane dodatna škoda, ki je vidna tudi v notranjosti objekta. Vsako puščanje še ne pomeni, da bo potrebno menjati celotno streho, zagotovo pa pomeni, da je potrebno pravočasno in pravilno ukrepanje. Hiša je lahko brezhibno zgrajena, vendar pa, če se na njenem vrhu ne nahaja kvalitetna in vzdržljiva streha, nismo storili prav veliko in objekt hitro izgubi svojo vrednost. V podjetju Metrapan vam zato svetujemo, da tako kot pri izdelavi, kot tudi pri obnovi strehe, izbirate le med najbolj kvalitetnimi materiali za izdelavo strehe, ki so vzdržljivi, trpežni in odporni na različne vremenske razmere. Tako bo izdelava oziroma prenova gladko potekala.


Streha


Kdaj je potrebno izvesti obnovo strehe?

Streho neprestano najeda zob časa in tako kmalu pride tisto leto, ko je potrebna temeljite obnove. Kadar so nepravilnosti na njeni površini manjše, bo zadostovala sanacija oziroma popravilo, če pa je kompletna stara in dotrajana, pa je strehi najbolj smiselno zagotoviti popolno obnovo. Če se prične kritina zvijati, opazimo žeblje v nepravilni legi, morda celo rast mahu in vidno poslabšanje površine strehe, potem je brez dvoma čas za ukrepanje.

Vse te nepravilnosti bomo zlahka in pravočasno odkrili, če bomo občasno pogledali proti strehi in opazovali spremembe, ki so se pojavile na njeni površini. Površino lahko natančneje in strokovno oceni krovec, ki nam bo znal podati svoje mnenje in oceno, ali je potrebna obnova strehe. Če boste predolgo odlašali, bosta zamakanje in vlaga poškodovala ostrešje, s čimer si bomo hitro povišali stroške sanacije in morda povzročili škodo tudi v notranjosti objekta. Najpogostejši razlogi za menjavo strehe oziroma njeno obnovo so torej:

  • dotrajanost delov (konstrukcija, kritina, žlebovi, obrobe itd.),
  • neustrezna izvedba gradbenih ali sanacijskih del,
  • poškodbe zaradi neravnih nesreč.


Obnova strehe

Menjava strehe lahko vpliva na celoten objekt

Zgoraj omenjeni razlogi za menjavo strehe so jasni. Dotrajani deli konstrukcije, kritina, obrobe in drugo lahko načnejo njeno funkcijo zaščite pred zunanjimi vplivi. Vaša denarnica lahko zaradi tega že trpi, vaš dom pa doživlja izgube na vseh področjih. Če je prvi razlog za menjavo strehe nekaj, kar se po večini zgodi z leti, je drugi razlog pojav samega procesa in začetka gradnje. Tu gre za neustrezno izvedbo pokrivanja ali gradnje strehe. Se še kdaj zgodi, da ne damo dovolj pomena na sam proces gradnje? To je nekaj, kar se mora pustiti v preteklosti. Sama izvedba je najbolj pomemben del gradbenih ali sanacijskih del, saj brez kvalitetno opravljenega dela tudi najbolj kvalitetni materiali ne bodo dosegli svojih sposobnosti.

Tretji najpogostejši razlog za menjavo strehe pa so poškodbe objekta zaradi naravnih nesreč. Nanje nimamo vpliva in še tako kvalitetno postavljena streha lahko pade zaradi premočnega zunanjega vpliva ali v tem primeru naravne nesreče. Menjavi strehe se lahko izognemo le s kakovostnimi izdelki in kakovostno izvedbo, ki jo nudimo v našem podjetju. Kljub temu pa lahko k dolgi življenjski dobi strehe veliko pripomorete tudi vi sami in to z rednim vzdrževanjem.


Z rednim vzdrževanjem se izognemo predčasni potrebi po obnovi

Seveda ima vsaka streha določeno življenjsko dobo in po preteku le-te zahteva obnovo. Žal pa v praksi vse večkrat opažamo, da je streho potrebno menjati predčasno in sicer zaradi nepravilnega vzdrževanja, ki mu velikokrat ne posvečamo dovolj pozornosti. Z rednim vzdrževanjem namreč odpravimo marsikatero napako.

Pri tem nam pridejo prav redni servisi, s pomočjo katerih bomo znižali stroške, ki bi nastali v primeru obnove strehe, saj bomo vse napake popravili sproti. Če svoje strehe niste redno pregledali ali pa ste jo in ste spregledali napake, zaradi česar sedaj razmišljate o menjavi, izberite le najboljše materiale zanjo iz ponudbe podjetja Metrapan. Nudimo vam pester izbor krovsko-kleparskih izdelkov po ugodnih cenah. Večina izdelkov je na zalogi v naših skladiščih, zato so na voljo takoj. V primeru kakršnih koli vprašanj se lahko seveda obrnete na nas.