Paneli za fasade z izolacijo ali brez v različnih barvah, oblikah in dimenzijah


PaneliPaneli za fasade predstavljajo del bogatega prodajnega programa Metrapan. Na voljo so tako paneli z izolacijo kot tudi brez nje. Izbirate lahko med različnimi barvami, oblikami in dimenzijami. Toplotnoizolacijske materiale lahko razdelimo glede na kemijsko sestavo in strukturo. Tako anorganski materiali, kot organski imajo predstavnika v skupini najpogosteje uporabljenih klasičnih toplotnoizolacijskih materialov. Med anorganskimi materiali je na prvem mestu po obsegu uporabe toplotna izolacija iz mineralnih vlaken, to je steklena in kamena volna, med organskimi materiali so najpomembnejši penjeni materiali, na primer ekspandirani in ekstrudirani polistiren ter penjeni poliuretan.


Paneli za fasade s topotno izolacijo iz mineralne volne

Izolacija iz mineralnih vlaken (kamena in steklena volna) je kemijsko nevtralna, ne trohni, se ne stara, obstojna je pri visokih temperaturah. Mineralno volno proizvajajo v obliki plošč, v zvitkih, jo kaširajo na različne nosilce (stekleni voal, lepenka, aluminijska folija). Toplotna prevodnost mineralne volne je dobra, v območju med 0.03 in 0.045 W/mK, kar jo uvršča med najboljše toplotne izolatorje. Težavo predstavlja hitro naraščanje toplotne prevodnosti pri navlaževanju, zato je treba posebno pozornost posvetiti skladiščenju, kakovostni izvedbi parnih ovir in zapor in preprečiti vstop vode v konstrukcijo ovoja stavbe. Z ekološkega vidika predstavlja slabost sorazmerno veliko energije potrebne pri proizvodnji, vendar lahko raba primarne energije tudi precej odstopa. Ker mineralna volna dosega majhno toplotno prehodnost, je potrebna vgrajena energija na enoto toplotne upornosti toplotno izolacijske plasti srednja (kamena volna) do majhna (steklena volna). Mineralna volna je široko uporaben in cenovno ugoden material, ki je pogosto pristoten tudi v panelih za fasade.

Paneli detajli

Paneli za fasade s toplotno izolacijo iz poliuretanske pene

Paneli za fasado so lahko polnjeni tudi s toplotno izolacijo iz poliretanske pene. Poliuretanska trda pena nastane z mešanjem dveh tekočih komponent, to sta polyol (deloma pridobljen iz industrijskega sladkorja in rastlin) in isocyanurat. Tema dvema komponentama se doda še okolju prijazno pogonsko sredstvo pentan. Ob kemični reakciji nastane visoko izolacijska PUR/PIR trda pena. Poliuretanska trda pena, imenovana tudi PUR/PIR trda pena je sestavljena iz velikega števila majhnih zaprtih celic, ki znižajo prehajanje mraza ali vročine na minimum.

OGLEJTE SI TUDI AKCIJE PODJETJA METRAPAN


PUR/PIR trda pena dosega izjemno dobre izolacijske vrednosti, kar pri gradnji pomeni sledeče:

  • optimalna izolacija zunanjih konstrukcij z manjšimi debelinami izolacije in s tem tanjše konstrukcije (strehe, atike, fasadni zidovi, talne konstrukcije ...);
  • boljši izkoristek bivalnega prostora (v primerjavi z ostalimi izolacijskimi materiali se lahko debelina izolacijskega sloja zmanjša do 40% v primerjavi z običajnimi izolacijskimi materiali, ob enaki izolacijski vrednosti);
  • majhna teža in s tem manjša dodatna obremenitev konstrukcij pri prenovah;
  • cenejša vgradnja zaradi uporabe krajših pritrdilnih elementov, zaradi velikega formata plošče se fasadni paneli lahko pohvalijo z enostavno in hitro montažo - opravljena je v le nekaj korakih.
  • pri ploščah za strehe z naklonom je že integrirana difuzijska folija, ki služi kot sekundarna kritina, pri ploščah za uporabo na notranji strani pa parna zapora;
  • pri vgradnji v strešne konstrukcije ravnih streh zmanjšuje odvisnost od vremena, saj PUR/PIR trda pena ni tako občutljiva na vremenske vplive, (kot npr. mineralna volna v primeru dežja);
  • zaradi velike tlačne trdnosti je možnost poškodb izolacije manjša, kar zmanjšuje riziko zastajanja vode v vdolbinah hidroizolacije.

VEČ O STENSKIH PANELIH


Fasadni paneli, fasadne obrobe in vsi ostali detajli za čudovit videz vašega doma

V gradbeni industriji je prihranek energije vedno pomembnejši faktor. Zaradi tega se industrija osredotoča na materiale, ki vsebujejo komponente z visoko stopnjo izolativnosti. Med njimi je tudi Metrapan Line, samonosilni ploščati panel, posebej zasnovan za mobilne stene, predpripravljene kontejnerje, hladilne prostore, razstavne prostore, drseča vrata in strope. Prav tako je idealna komponenta za projekte, ki zahtevajo lahke, močne in izolativne materiale. Metrapan Line izboljša videz vsake nove arhitekture: eleganten, preprost in raven. Poleg kakovostnih materialov pa je pomembna tudi tehnično pravilna in kakovostna izvedba detajlov fasade, saj le-ta zagotavlja najmanjše možne toplotne izgube, dolgo življenjsko dobo in pričakovano tehnično varnost.