Strehe objekte dopolnjujejo ter jim dajejo značaj

Streha je bila pomemben arhitekturni element v večjem delu zgodovine gradnje stavb, enak če ne celo večji pomen pa ima tudi danes. Njena funkcija predstavlja zaščito notranjosti stavbe pred zunanjimi vplivi, navzven pa tvori nekakšno peto fasadno stranico in neločljiv del stavbe, arhitekturni element, ki hiši določa identiteto in dopolnjuje njeno celoto, zato ji je potrebno nameniti veliko pozornosti.

Imeti streho nad glavo simbolično pomeni imeti dom, oziroma bivališče. Danes gledamo na streho kot na ključen dejavnik za ugodno, zdravo, prijetno in dolgotrajno bivanje v določenem objektu. Najpogostejša oblika strehe pri nas je dvokapnica, ki se je v našem okolju izoblikovala pred vsem zaradi naravnih značilnosti in vremenskih vplivov, v nekaterih primerih pa se odločijo tudi za izvedbo enokapnice, običajno takrat, ko želijo izkoristiti sončno stran objekta.

Material za strehe

Konstrukcija strehe

Streha kot konstrukcijski del hiše je izredno pomembna, saj morajo njene primarne naloge zagotoviti ustrezno zaščito pred vsemi zunanjimi dejavniki, kot so padavine, veter, mraz, toplota, morebitni potresni sunki, hrup in temperaturne razlike. Vendar pa so pri njenem načrtovanju izjemno pomembni tudi notranji vplivi, saj si bomo le z upoštevanjem obojih v objektu zagotovili dolgotrajno, estetsko in ekonomično bivanje.

Nosilna konstrukcija streh pri individualnih gradnjah je največkrat lesena. Tovrstne konstrukcije zaradi svoje elastičnosti predstavljajo najboljši odnos med težo in trdnostjo, so dober dušilec zvoka, regulator vlage in izolator ter niso električno prevodne. Za poslovne objekte so pogosto v uporabi tudi betonske ali jeklene strešne konstrukcije.

Konstrukcijo strehe navadno sestavljajo lege, špirovci, škarje in sleme, ki so med seboj povezani s tesarskimi spoji, njihova teža pa se največkrat prenaša na zunanje nosilne zidove ali betonsko stropno konstrukcijo.

Kvalitetne strehe

Ravne strehe

Ravne strehe povezujemo z velikimi poslovnimi, trgovinskimi in industrijskimi ter večstanovanjskimi objekti, v našem okolju pa so manj značilne za individualne hiše, saj pri teh prevladujejo dvokapnice. Kljub temu pa se z energijsko varčno usmerjeno sodobno arhitekturo družinskih hiš, njihov pomen in priljubljenost spreminjata. Vzroki, zaradi katerih se arhitekti in naročniki odločajo za ravno streho, je veliko, saj ima lahko  le-ta kar nekaj prednosti. Z njo laže zagotovimo večjo energijsko varčnost in stabilnost mikroklime v spodnjih prostorih, dosežemo poseben, sodoben arhitekturni videz hiše, pridobimo dodaten prostor za koriščenje, v primeru, da je poraščena, pa deluje tudi kot svojevrstna čistilna naprava.

Hiša z ravno streho je zasnovana bolj kompaktno, kar pomeni, da je razmerje med njeno zunanjo površino in prostornino manjše, zato ima skozi zunanji obod manj toplotnih izgub in je energijsko varčnejša. Med njene prednosti zlahka prištevamo tudi njeno odlično uravnavanje mikroklime v prostorih, ki se nahajajo pod njo, oziroma veliko stabilnost, saj poleti uspešno preprečuje pregrevanje, pozimi pa toplotne izgube. Zaradi načina svoje zasnove je takšna streha neobčutljiva na kakršne koli vremenske vplive, tudi veter in točo, ki sicer pogosto poškodujeta strme strehe. Če je to  tako imenovana zelena streha, rastline na njej učinkujejo kakor čistilna naprava, saj nase vežejo ogljikov dioksid, prašne delce in celo nekatere strupe, ob večjih nalivih pa vsrkajo vase in na ta način zmanjšujejo količino meteorne vode. Podlaga, v katero sadimo rastline, prav tako deluje kot dodatna zaščita pred požarom. Na zeleni strehi lahko v nekaterih primerih organiziramo celo lasten urbani vrtiček, ki pripomore k trajnostnemu načinu bivanja in zdravemu življenjskemu slogu, hkrati pa nudi življenjski prostor žuželkam, pticam in ostalim živalim.

Preberite več o ravni strehi

Vse za streho

Meltal IS d. o. o. želi ostati eno izmed vodilnih slovenskih podjetij na področju barvnih kovin. V okviru prodajnega programa Metrapan nam zagotavlja celovito in specializirano ponudbo strešnih kritin, fasadnih panelov, krovsko-kleparskih izdelkov, pritrdilnega materiala ter nosilne trapezne pločevine.

Njihov cilj je svojim strankam doma in v tujini zagotavljati kvalitetne in strokovne usluge ter se primerno odzivati na njihove potrebe in želje.

Podjetje ponuja prijazne in strokovne storitve, usmerjene k zagotavljanju zadovoljstva svojih kupcev.