Paroprepustna folija je nujna za dobro zaščito strehe

Paroprepustna folija je ključni material, ki se uporablja pri izdelavi kvalitetne prezračevane strehe. Prezračevane strehe se od neprezračevanih, kakršne so gradili bolj v preteklosti, razlikujejo v tem, da je med strešno kritino in izolacijo prezračevalni kanal. Ta skrbi za to, da streha ‘diha’, da je omogočena lažja temperaturna izravnava med toplejšimi in hladnejšimi deli strehe, kar ima mnoge pozitivne posledice na življenjsko dobo vseh strešnih elementov. Za pravilno prezračevanje je med drugim potrebna kvalitetna namestitev paroprepustne folije.

Paroprepustna folija za streheZakaj je potrebna dobra prezračevana streha?

Ob menjavi letnih časov, pa tudi vsakodnevno med prehodom dneva in noči, pride v ozračju do velikih temperaturnih razlik. Temperature lahko v zelo kratkem času zanihajo za več stopinj, ob tem pa se vlaga v zraku kondenzira na hladnejših predmetih, ki se počasneje prilagajajo temperaturni spremembi. Zjutraj, ko se zrak ogreje, se pojavi vlaga na zunanji strani strehe, ki je hladnejša od zraka, kar ni težava. Ko pa je zunaj hladneje od temperature kritine, na primer ko se shladi zvečer ali pozimi, ko je streha segreta od znotraj, se lahko kondenz nabira na notranji strani kritine in pronica v notranjost, v izolacijo in celotno strešno konstrukcijo. Takrat je pomembno, da tej kondenzirani vlagi omogočimo, da se izloči v zrak izven stavbe, obenem pa ji preprečimo, da bi se sproščala v hišo. To dosežemo tako, da pod zračnim kanalom, ki je neposredno pod strešno kritino, namestimo paroprepustno folijo za strehe.

Kaj natančno je paroprepustna folija za strehe?

Paroprepustna folija za strehe je folija, narejena iz posebnih materialov, tako da je prepustna za paro, oziroma vodne hlape, vodo v tekočem stanju pa zadrži in je ne prepušča. Zaradi teh posebnih lastnosti se namešča na strešne in fasadne sisteme, saj pomaga pri izravnavanju vlage, ki se nabira na notranji strani zunanjih elementov streh oziroma fasad. Paroprepustna folija omogoča kondenzu, ki se je nabral na notranji strani, da se izloči v okoliški zrak, obenem pa zaščiti plast izolacije, ki je neposredno pod njo. Če ne bi bilo paroprepustne folije, bi vlaga postopoma lahko vdrla v izolacijo ali les strešne konstrukcije, ki bi začel tako propadati, razvila bi se lahko celo plesen. Paroprepustna folija za strehe pa poleg tega nudi še dodatno toplotno izolacijo strehe, ter jo obenem ščiti tudi pred vetrom. Zaradi dodatne zaščite, ki jo paroprepustna folija nudi objektu, ji včasih pravijo kar sekundarna kritina.

Kaj je najboljša paroprepustna folija?

Najboljša paroprepustna folija je tista, ki strehi nudi najboljšo dodatno zaščito. Folije se med seboj ločijo po več lastnostih, najpomembnejša pa je vrednost Sd, s katero se označuje paraprepustnost. Najboljša paroprepustna folija ima čim nižjo vrednost Sd, ki lahko znaša 0,02m, tista slabša pa lahko ima vrednost 0,2m. Ta vrednost označuje, kolikšen upor zraka je enak uporu, ki ga mora premagati para, da lahko preide čez folijo. Če je na primer oznaka 0,02m, kot je pri najboljših folijah, to pomeni, da folija za prehod pare predstavlja tolikšen upor, kot jo predstavlja 0,02m zraka. Pri večji vrednosti, npr. pri 0,2m, je folija manj prepustna, saj ponuja toliko upora, kot ga predstavlja 0,2m zraka.  

Lepilni trak za najboljše paroprepustne folije

Oglejte si tudi ostale izdelke za streho >>

Kaj je še pomembno pri nakupu paroprepustne folije? 

Ko se odločamo za nakup paroprepustne folije, je cena seveda pomembna, ne bi pa smela biti edini dejavnik. Veliko pomembneje je, da za svojo streho nabavimo najboljšo paroprepustno folijo, saj je cena za kvadratni meter zelo dobre folije nekaj evrov več od folije slabše kvalitete. Pri velikih površinah seveda pride do razlike v ceni, vendar je ta zanemarljiva glede na stroške, ki bi jih morali nameniti, če bi zaradi slabe paroprepustne folije morali streho predčasno sanirati. Pri nakupu pa je dobro biti pozoren tudi na strokovnost izvajalca, saj lahko le natančno nameščena paroprepustna folija učinkovito opravlja svojo nalogo.