Čas za obnovo strehe

Streha je eden ključnih konstrukcijskih elementov stavbe, njena naloga je predvsem zaščita objekta pred vremenskimi vplivi, kot so veter, dež, sneg, sonce in toča. Če zaščite ne nudi več v vsej polnosti, je čas za obnovo strehe. Dlje časa kot traja obdobje, ko streha objekta ne ščiti več, več škode povzročijo vremenski vplivi na stavbi in dražja bo njena obnova. Z nastalo škodo pa zelo hitro pada tudi vrednost same nepremičnine.


Ikotile Woodshake


Kdaj je torej čas za obnovo strehe in strešne kritine? Pokazateljev je več, med najpogostejšimi so: dotrajanost določenih delov strehe (kritina, strešna konstrukcija, napušči, žlebovi, obrobe, ...), izvedba popravkov zaradi neustrezno izvedenih gradbenih ali sanacijskih del ter večje poškodbe, ki so jih na strehi povzročile vremenske neprilike – močan veter, žled, težak sneg in podobno. Navedeni razlogi ne pomenijo, da moramo streho obnoviti v celoti, lahko zgolj popravimo dele poškodovane strešne kritine. Če pa je streha stara in dotrajana ali zahteva dela, kot so sprememba strešne konstrukcije zaradi dograditve (pridobitev dodatnega strešnega prostora) ali sprememba videza strehe iz estetskih razlogov, pa je najbolj smiselna rekonstrukcija. Sama obnova strehe z zamenjavo ostrešja in kritine sodi med vzdrževalna dela, zato zanjo ni potrebno pridobivati gradbenega dovoljenja. Če pa bomo med obnovo strehe spreminjali velikost in obliko objekta, je potrebno na upravni enoti pridobiti ustrezno gradbeno dokumentacijo in dovoljenje.


Kovinske strešne konstrukcije

Čeprav o kovinskih strešnih konstrukcijah kroži precej neresničnih govoric – od tega, da povzroča hrup, če nanjo močno padajo dežne kaplje, da po nekaj letih zarjavi ali da se pod njeno površino ustvarja kondenz, vlaga po nato postopoma poškoduje dele podstrehe, so kovinske strešne konstrukcije v zadnjem desetletju tehnično močno napredovale. V svetu krovcev in strešnih mojstrov veljajo za kakovostno, trpežno, estetsko strešno kritino z dolgo življenjsko dobo.

Kovinska strešna kritinaKovinska strešna konstrukcija je odporna na točo, zanesljivo varuje hišo pred drugimi ekstremnimi vremenskimi razmerami (močnim dežjem, težkim snegom, vetrom, soncem). Takšna strešna kritina je trdna in trajna – strešniki so narejeni iz pocinkane barvane pločevine, debeline do 0,6 mm, ki je še dodatno zaščitena z nanosom cinka do 275g/m2, kar kovinski strešni konstrukciji zagotavlja 50- in večletno življenjsko dobo. V primerjavi s kritinami iz drugih materialov je izjemno lahka – plošče tehtajo od 3-7 kg/m2 in so odlična alternativa klasičnim betonskim ali glinenim strešnikom, saj obnova strehe tako ne zahteva dodatnih ojačitev strešne pod-konstrukcije.

Kovinske kritine so primerne za novogradnje, še zlasti pa za adaptacije (na primer salonitnih plošč).

Odlikuje jih tudi zelo preprosta in hitra montaža – obnova strehe ne zahteva posega v obstoječe ostrešje in jo lahko opravimo brez deskanja in dodatnega letvanja. Strešna podkonstrukcija tako lahko ostane enaka kot pri prvotni kritini, kar pa bistveno zmanjša stroške obnove strehe.


Sodobna arhitektura in ravne strehe

Moderno zasnovane hiše imajo zelo pogosto povsem ravno streho, kar hiši doda pridih sodobnosti, zlasti pa je ideja ravne strehe privlačna zaradi dejstva, da ima prostor tik pod streho v celoti stojno višino.  Najpogostejša izvedba ravne strehe je prav s kovinskimi strešniki, na voljo je namreč več izvedb, ki poskrbijo tudi za privlačen estetski videz, tega pa lahko dopolnimo s primerno pločevinasto obrobo za streho. Kovinski strešniki s posipom IKOtile dopuščajo več naklonov pločevinaste strehe, primerni pa so tako za poševne kot tudi za ravne strehe. Modro je izbrati kakovostne materiale in strokovno izvedbo, s čimer zmanjšamo potrebe po sanaciji pločevinaste strehe.


IKOtile Bond 7 Prestige


Kovinski strešniki IKOtile

Gre za kovinske kritine s posipom, ki jih proizvajalec izdeluje v kar 14-ih različnih modelih, skupaj z ujemajočimi se zaključnimi elementi. Imitirajo lahko klasični opečnati bobrovec (IKOtile Bond 7), lesene skodle (IKOtile Woodshake), mediteransko arhitekturo (IKOtile Roman), sredozemski slog (IKOtile Gallo), naravni skrilavec (IKOtile Islate) ter mnoge druge. Širok je tudi izbor barv kovinskih strešnikov IKOtile, odlikuje pa jih izjemna trpežnost in vzdržljivost, odpornost na vremenske neprilike ter privlačen estetski videz.

Podjetje Metrapan by Meltal iz Maribora nudi za vse kovinske strešnike IKOtile kar 50-letno garancijo. Nudijo tudi celovito ponudbo krovsko kleparskih izdelkov, različne vrste obrob v različnih materialih in barvah, žlebove vseh vrst, pester program kljuk, ki obsega kvalitetne kljuke za vse vrste žlebov, kotličke za spoj med žlebom in cevjo, zaključke v različnih dimenzijah, tudi s tulcem, vogalnike v zunanji ali notranji izvedbi, odtočne cevi različnih premerov in podobno. So pravi naslov tudi v primerih, ko iščete kvalitetne objemke za pritrjevanje odtočnih cevi v različnih dimenzijah, kolena, izogibi, lovilec vode, snegolovi, zaščite pred pticami - skratka ves material, ki ga potrebujemo za kakovostno in strokovno izpeljavo krovskih del.


Strokovni in izkušeni mojstri

Ne le prave strešnike, za obnovo strehe poiščite tudi strokovno usposobljeno krovsko ekipo, ki jo odlikuje natančnost, znanje in hitrost. V podjetju Metrapan by Meltal imajo skoraj 40-letne izkušnje na tem področju, zato je mreža njihovih zadovoljnih strank res široka in preverljiva. Na njihovi spletni strani: https://metrapan.si, si lahko pred obnovo strehe in nakupom kovinskih strešnikov, ogledate seznam pooblaščenih krovcev, jih tudi kontaktirate in se dogovorite za izvedbo krovskih del v primeru novogradnje ali obnove strehe. Za vsa dodatna vprašanja, pa vam je na voljo Metrapanova izkušena ekipa, ki vam bo nanje prijazno odgovorila.