Streha – izbira prave strešne kritine zahteva nekoliko več naše pozornosti


Streha ščiti stavbo pred neugodnimi vremenskimi vplivi. Dobra strešna kritina od slemena do žleba je zato bistvenega pomena za kakovostno zgrajeno stavbo in udobno življenje v njej. Danes je trg preplavljen s številnimi tipi in stili streh, zato izbira prave strehe zahteva nekoliko več naše pozornosti. Na voljo so opečnate, betonske, kovinske, vlaknocementne, zelene ...; vsaka pa ima svoje prednosti in lahko pomembno prispeva k celotnemu videzu vašega doma. Pri izbiri strehe pri obnovi ali postavitvi pa je dobro imeti v mislih naslednje: strešna kritina oz. plošče za streho morajo biti trajne, učinkovite, skladne z objektom in po vašem okusu.


Na voljo so opečnate, betonske, kovinske, vlaknocementne, zelene strehe, vsaka pa ima svoje prednosti in lahko pomembno prispeva k celotnemu videzu vašega doma. Dobra strešna kritina od slemena do žleba je zato bistvenega pomena za kakovostno zgrajeno stavbo in udobno življenje v njej.


Preden dokončno izberete strešno kritino, vam svetujemo, da si postavite naslednja vprašanja: Kako dolga je življenjska doba strehe? Je ostrešje dovolj trdno za težo strehe? Kako učinkovito bo strešna kritina kljubovala toči, vetru in drugim naravnim pojavom? Kakšen je naklon strehe? Se bo strešna kritina vizualno dopolnjevala z objektom? So materiali strehe okolju prijazni in primerni za recikliranje? In ne nazadnje, kakšna je cena strešne kritine?

 

Obnova strehe za udobno in varno bivanje pod njo

Ko streha ne ščiti več objekta pred vremenskimi vplivi, je čas za prenovo. Vsako puščanje pa še ne pomeni, da bomo morali zamenjati celo streho. Ob manjših nepravilnostih pogosto zadostuje že obnova in sanacija strehe, če pa je streha stara več kot 30 let in se na njej pojavljajo težave, pa je najbolj smiselna popolna obnova strehe.

Znaki, na katere moramo biti pozorni pred obnovo strehe, so zvijanje strešne kritine, žeblji v nepravilni legi, rast mahu in lišajev ter vidno poslabšanje površine.

Svetujemo vam, da z obnovo strehe ne odlašate predolgo. Zamakanje in vlaga poškodujeta ostrešje in na ta način še povečata stroške vaše sanacije ter vzdrževanja. V premislek: ob prenovi strehe bi bilo dobro zamenjati tudi morebitna strešna okna, saj bo le tako prenova povsem zaokrožena in delo videti uspešno opravljeno.

 

Žleb – strokovna montaža žlebov poskrbi za učinkovito odtekanje vode strehe 

Strešna kritina pa niso le strešniki, ampak zajema še vrsto različnih dodatkov, kot so žlebovi in obrobe, ki poskrbijo za to, da bo strešna kritina učinkovito opravljala svojo nalogo. Medtem ko žleb skrbi za odtekanje vode s strehe, obrobe estetsko in fukcionalno zaključujejo streho.


Strokovna montaža žlebov poskrbi za učinkovito odtekanje vode strehe  Strešna kritina pa niso le strešniki, ampak zajema še vrsto različnih dodatkov, kot so žlebovi in obrobeV podjetju Meltal boste našli pravi žleb zase, saj so na voljo žlebovi vseh vrst, v različnih materialih in barvah.

Kakšen žleb izbrati? Žlebovi za streho so na voljo v različnih materialih. Nekdaj je bila pocinkana pločevina glavni in skoraj edini material. Že nekaj časa nazaj pa so se cene nekaterih surovin občutno zmanjšale, zato je žleb iz bakra in barvanega aluminija postal cenovno zelo dostopen. Tovrstna materiala sta odporna proti rjavenju, kar pomeni, da se je s tem občutno podaljšala življenjska doba takšnih izdelkov, obnovo strehe pa zamaknemo za vsaj nekaj let. Bakreni žlebovi za streho so izdelani iz pločevine debeline 0,5 mm, aluminijasti pa iz 0,8 mm debele pločevine.

V podjetju Meltal boste našli pravi žleb zase, saj so na voljo žlebovi vseh vrst, v različnih materialih in barvah. Naš standardni program zajema pol – okrogle žlebove dimenzij 25, 28 in 33 cm, ki so vedno na zalogi. Po naročilu dobavimo tudi druge dimenzije npr. 40 in 50 cm ter dolžine po želji. Po želji lahko naročite tudi oglate žlebove, ki sicer niso tako pogosti kot okrogli žlebovi.

Če žlebovi niso pravilno montirani, če ti spuščajo ali so zamašeni in ne delujejo pravilno, lahko nastane na hiši precej škode. Razmočila se bo fasada, zemlja na tleh se bo spremenila v blato, hiša pa bo iz tal črpala vlago in pričela plesneti. Voda pa lahko celo udari v klet. To je zagotovo dovolj razlogov, da se tako kot pri sanacijij strehe tudi pri žlebovih odločite za kakovost. Montaža žlebov naj bo prepuščena strokovnjakom.


Če torej iščete kakovosten in ugoden krovski material, kot sta na primer strešna kritina ali žleb, je Metrapan pravi naslov za vas. Z našo pomočjo vas bo vaša streha še dolgo ščitila pred vremenskimi vplivi.

Vabljeni.