Varni pod svojo streho

Stanje streh naših domov in poslovnih stavb je odmaknjeno od naših pogledov in nanj pogostokrat pozabimo. Vendar je skrb za dobro vzdrževano streho pomembna, saj dolgotrajna izpostavljenost vlagi in vremenskim razmeram, streho močno poškoduje, kar vpliva tudi na stanje stavbe pod njo. Sanacija strehe je postopek, ki se ga običajno izogibamo, vendar dober gospodar svoj dom varuje, preden pride do večjih poškodb, ki bi njegovo nepremičnino še bolj poškodovale.

Sanacija strehe


Kaj pa, če je streha ravna?

Ravne strehe navdušujejo arhitekte pri načrtovanju objektov in poslovnih stavb, prav tako njihov sofisticiran videz in številne prednosti prepričajo mnoge graditelje modernih domov. Stroški izgradnje ravne strehe so zmerni, poleg tega sta za tako strešno konstrukcijo značilni nizka teža in velik širitveni potencial.

Pri vzdrževanju ravne strehe pa sta potrebni previdnost in natančnost. Že drobna razpoka, netesen spoj ali poškodovan hidroizolacijski sistem ravne strehe, lahko povzročijo velike poškodbe stavbe zaradi pronicanja vode. Enakim nevarnostim je stavba izpostavljena tudi pri zamakanju ali puščanju terase.

Odkrivanje puščanj ravne strehe in zamakanja terase je postopek, pri katerem moderna tehnologija nudi precej metod za sanacijo. Iskanje puščanj je najbolje prepustiti izkušenim strokovnjakom in njihovi posebni opremi. Najprej izvedejo pregled strehe in nato izdelajo poročilo o predlogih odprave napak, ki bodo preprečili nadaljnjo škodo na objektu.


več o ravni strehi na hiši


Metode odkrivanja puščanj ravne strehe ali terase

Odkrivanje puščanj oziroma zamakanja strehe je pomembno za pravilno sanacijo, saj ni nujno, da streha pušča na mestu, kjer se pojavlja voda. Indikator za preboj površinske membrane, je vzpostavitev smernega toka elektronov, kar se zazna pri ozemljitvi. Na tak način merilni tehniki odkrijejo poškodovana mesta s točkovno natančnostjo, neodvisno od njihove velikosti in strukture.

Obstajajo pa tudi druge metode odkrivanja puščanja strehe. Termografski pregled z infrardečo kamero pomaga odkriti toplotne mostove, napake pri gradnji, vlago v stenah in izvor zamakanj, netesna mesta oken in vrat, napake v hidroizolaciji streh, napake podometnih inštalacij toplovodnih sistemov in talnega ogrevanja. Z metodo dimnega testa pa z generatorjem dima vpihujemo dim pod hidroizolacijski sloj. Kjer pride dim na površje, je možen tudi prehod vode pod hidroizolacijo. Dimni test je odlična metoda za odkrivanje puščanj, še zlasti pri sanacijah ravnih streh, puščanju terase, balkonov in netesnih stikih v notranjosti stavb.

Pregleda pri sanaciji ravne strehe se lahko lotimo tudi z UV testom in klasičnim vodnim testom. Pri UV testu se v vodo doda tekočino, ki je vidna samo z UV lučjo. Kontaktni higrometer je naprava, ki pomaga odkriti mesta s prekomerno količino vlage. Takšen test puščanja ravne strehe nam omogoči, da natančno določimo mesto zamakanja.


Izdelava strehe

Sistem za nadzor

Po popravilu ravne strehe zaradi pozno odkritega vzroka puščanja so strokovnjaki razvili sistem, ki omogoča takojšnje in natančno odkrivanje morebitnega zamakanja. Narejen je iz visoko prevodnega materiala. Elektro prevodni filc oziroma jeklena mreža se podložita neposredno pod hidroizolacijski sloj skupaj s kontaktno ploščo in kontrolnim jaškom. Takoj, ko na kateremkoli mestu voda vdre v nivo sistema, sistem natančno odkrije vir napake.


Redno poskrbimo za pregled strehe

Sprotno vzdrževanje strehe in natančni pregled stanja terase ohranjata vrednost objekta in nižata stroške vzdrževanja zaradi (pre)poznega odkrivanja morebitnih poškodb. Pri servisnem pregledu bodo strokovnjaki podjetja za servisne preglede pozorni na detajle (stanje vijakov, tesnil, detajli na sami kritini, na obrobah in okoli prebojev), pregledali in očistili bodo žlebove in odtočne kotličke, posvetili se bodo okenskim, vetrnim in dimnih obrobam ter jih očistili. Pregledali bodo še stanje strešnikov in vas opozorili na morebitne menjave poškodovanih strešnikov.


VEČ O KONSTRUKCIJI STREHE