Opečna strešna kritina – naravni material, ki kljubuje vremenu

Opečna kritina ima dokazano najdaljšo tradicijo in zgodovino uporabe, zahvaljujoč njenim vsestransko uporabnim lastnostim pa je danes še vedno pogosto v uporabi. Za razliko od večine ostalih kritin je izdelana iz naravnega materiala – gline, ki so jo znali sebi v prid izkoristiti že naši predniki. Naloga strešne kritine je, da nas zaščiti pred različnimi vplivi iz okolja in vremenskimi razmerami, zato mora biti le-ta dovolj vzdržljiva, močna in kakovostno izdelana. Opečna kritina, ki ji v Sloveniji pravimo tudi korec ali kopa, je izredno odporna na večino vremenskih vplivov, odlično prenaša toploto in mraz, kot tudi UV žarke. Ni gorljiva in je mehansko zelo vzdržljiva, vsekakor pa drži, da se v primeru toče ne obnese najbolje. V kolikor jo poškoduje toča, imamo možnost menjave le posameznih poškodovanih strešnikov, kar pomeni, da nam ni potrebno menjati celotne opečne kritine. V kolikor se odločimo za opečno strešno kritino, imejmo v mislih, da je v primerjavi z drugimi vrstami kritin precej težja, zato je potrebna zares močna konstrukcija ostrešja, ki bo sposobna prenesti večje obremenitve.

Katere so prednosti uporabe opečne strešne kritine?

Opečna kritina je dokaj pogosta izbira ne le zaradi privlačnega dizajna in bogate tradicije, temveč tudi zaradi svoje dolge življenjske dobe, visoke učinkovitosti pri opravljanju svoje naloge in dejstva, da so na voljo številne vizualne različice opečne strešne kritine. Strešniki ob pravilnem in rednem vzdrževanju dosežejo življenjsko dobo do 100 let in zagotavljajo zmanjšanje stroškov energije do 20% letno. Ker je prijazna okolju in zdravju, kar pomeni, da ne vsebuje škodljivih delcev, ne onesnažuje okolja in ne slabi kakovosti bivanja, se pogosto uporablja v primeru nizkoenergijskih, pasivnih in sončnih hiš. Zgodovinsko gledano je strešnik iz gline eden najbolj zanesljivih, naravnih gradbenih materialov, ki danes brez težav izpolnjuje zahteve moderne gradnje. V Sloveniji je opečna kritina danes še vedno med najpogosteje uporabljenimi, čeprav je mogoče opaziti bistvene razlike v njeni obliki, odvisno od regije, v kateri se objekt nahaja. Medtem, ko so bobrovci najpogosteje uporabljeni na starih mestnih in vaških hišah, so zarezniki primerni za manjše stanovanjske objekte, korec pa za objekte, ki se nahajajo na primorskem koncu.

Opečna kritina

Oglejte si ponudbo opečne strešne kritine

Creaton in Tondach – izbira, s katero boste več kot le zadovoljni

Se sprašujete, katera je najboljša opečna kritina? Potem je zagotovo vredno omeniti Creaton in Tondachkritini, ki presegata še tako zahtevna pričakovanja uporabnika. V ponudbi podjetja Metrapan boste našli Tondach bobrovce in zarezne bobrovce, ki spadajo med najbolj tradicionalne strešnike in so na razpolago v številnih oblikah. Posebej pri zgodovinsko in spomeniško zaščitenih objektih je strešnik bobrovec odlična rešitev in garancija dovršene prenove in sanacije. Ker pa klasika ne gre iz mode, je bobrovec s svojim širokim spektrom oblik in barv primeren tudi za novogradnje in moderno arhitekturo. Izbirate lahko tudi med opečnimi kritinami Creaton, katerih oblika povezuje tradicijo z modernostjo, hkrati pa omogočajo veliko pomičnost prekrivanja, zato njihova prednost ni samo v lepem izgledu, temveč tudi v funkcionalnosti. Opečna strešna kritina ponuja posebno ekonomično razmerje med ceno in učinkom ter združuje tradicijo in tehniko v bobrovec ali zareznik. V kolikor iščete strešnike klasične lepote, preproste in nevsiljive, ki bodo zadovoljili zahteve sodobne arhitekture ter omogočili hitro in enostavno prekrivanje, potem si vsekakor morate ogledati ponudbo podjetja Metrapan.

Opečna strešna kritina

Preberite več o opečni strešni kritini