Streha – izbira prave strehe zelo pomembna odločitev


Streha ščiti stavbo pred neugodnimi vremenskimi vplivi. Dobra kritina za streho od slemena do žleba je zato bistvenega pomena za kakovostno zgrajeno stavbo in udobno življenje v njej. Ker kje danes poplava različnih strešnih kritin, moramo izbiri prave strehe posvetiti nekoliko več pozornosti. Na voljo so opečnate, betonske, kovinske, vlaknocementne, zelene ...; vsaka pa ima svoje prednosti in lahko pomembno prispeva k celotnemu videzu vašega doma. Pri izbiri pa je dobro imeti v mislih naslednje: streha oz. kritina za streho mora biti trajna, učinkovita, skladna z objektom in po vašem okusu.

Da bi bila izbira vaše nove strehe čim lažja, vam svetujemo, da si postavite naslednja vprašanja: Kako dolga je življenjska doba strehe? Je ostrešje dovolj trdno za težo strešne kritine? Kako učinkovito bo  kritina za streho kljubovala toči, vetru in drugim naravnim pojavom? Kakšen je naklon strehe? Se bo streha vizualno dopolnjevala z objektom? So materiali strešne kritine okolju prijazni in primerni za recikliranje? In ne nazadnje, kakšna je cena strešne kritine?


Kdaj je čas za prenovo strehe?

StrehaS starostjo in časom navsezadnje napoči leto, ko je tudi vaša streha potrebna obnove, saj stara in dotrajana streha ne ščiti več objekta pred vremenskimi vplivi. Vsako puščanje pa še ne pomeni, da bomo morali zamenjati celo streho. Ob manjših nepravilnostih pogosto zadostuje že obnova in sanacija strehe, če pa je streha stara več kot 30 let in se na njej pojavljajo težave, pa je najbolj smiselna popolna obnova strehe. Znaki, na katere moramo biti pozorni, so zvijanje strešne kritine, žeblji v nepravilni legi, rast mahu in lišajev ter vidno poslabšanje površine.

Svetujemo vam, da s prenovo strehe ne odlašate predolgo. Zamakanje in vlaga poškodujeta ostrešje in na ta način še povečata stroške vaše sanacije ter vzdrževanja.


Metrapan strešna kritina – kakovost in tradicija po ugodni ceni

V zadnjem času je moč opaziti, da se pri izvedbi streh vse bolj uporablja kovinska streha, ki se ponaša z dolgo življenjsko dobo, majhno obremenitvijo na ostrešje, ognjevarnostjo in odpornostjo proti vetru in potresu. Poleg tega je kovinska strešna kritina lahka, ne vpija vlage, je pohodna in nezlomljiva.

Glavna odlika kovinske strehe pa je izolacija, ki je že vgrajena v kritino. Ta v prvi vrsti preprečuje pojavljanje kondenza, deloma (izolacija je debela 30 mm) pa s strešno ploščo dodatno izboljšamo toplotno izolativnost strehe. Zaradi te izolacije tudi ni potrebna dodatna paroprepustna folija pod kritino z zračnim kanalom.