Streha naj nudi domu zaščito po najnovejših standardih


Pride trenutek, ko se moramo posloviti od strehe, ki je dajala zavetje naši družini nekaj generacij. Zavedati se moramo, da se smernice kakovosti streh čez leta izboljšujejo. Kar je bilo kakovostno in varno za naše stare starše, ni nujno za nas. Zato bomo morali ovreči kar nekaj mitov svojih dedkov in babic, preden bomo izbrali kritino, ki bo zagotavljala našemu domu zaščito po najnovejših standardih.

Obnova streheObnova strehe

Pri obnovi strehe sta estetska dovršenost in kakovost enako pomembni

Obnova strehe je precej velik podvig za vsak dom, zato je toliko bolj pomembno, da kritino izberemo premišljeno. Čeprav je primarna naloga strehe, da varuje naš dom, je zaradi njene izpostavljenosti pomemben tudi videz. Da bi bil naš dom s sanacijo strehe estetsko dovršen, sta pomembni vrsta kritine in barva kritine ter velikost strehe in način pokrivanja.

Merila, ki določajo izbiro kritine za obnovo strehe, so različna. Posvetiti se moramo predvsem podnebnim razmeram, kjer bomo streho obnavljali, arhitekturi našega doma, kakovosti strehe in ne nazadnje ceni. Poleg stilnega videza mora biti streha, prijazna okolju, nezahtevna za vzdrževanje, trajnostna, lahka, varna in cenovno ugodna. Kakovostna streha nam mora nuditi toplotno in zvočno izolacijo.

Če je streha dobro toplotno izolirana, bo prihranila porabo energije v zimskih časih, saj bo zadrževala topel zrak. V poletnih mesecih pa bo preprečila pretirano segrevanje našega doma. Tako bomo prihranili kar nekaj denarja, ki bi ga drugače porabili za ogrevanje in hlajenje doma.


Zelena streha in njen prispevek k čistejšemu okolju

Zelene streheZelene strehe z vpijanjem prašnih delcev izboljšujejo naše ozračje in so pogosta izbira zaradi njihovega prispevka okolju. Zanje se odloča vse več družin, ki si želijo estetsko izpopolniti dom. Pogosta izbira so tudi v mestih, kjer si vse več poslovnih objektov želi povrniti zelenje urbanemu okolju. Zeleno streho lahko izkoristimo kot dodatno teraso ali mini zelenjavni vrt.

Glede na uporabo se lahko odločamo med intenzivno zeleno streho, na kateri so zasajene grmovnice in drevesa, ekstenzivno zeleno streho, ozelenitev s sedumi, ali polintenzivno zeleno streho, kjer je streha ozelenjena s travo. Ekstenzivna zelena streha je primerna za vsakogar, ki si želi zelene strehe brez pretiranega vzdrževanja. Ozelenitev ekstenzivne zelene strehe ne zahteva povečane nosilnosti objekta, saj potrebuje le malo višine (do 10 cm), njeno rastje so trajnice, ki uspevajo v najtežjih življenjskih pogojih. Kaktusi, homulice, zelišča, sinjezelene bilnice so le nekatere, ki uspevajo v suši ali zmrzali.

Ker je naš cilj dolga življenjska doba naše nove zelene strehe, je dobro, če redno čistimo odtoke, dvakrat letno odstranjujemo plevel in vsaj enkrat letno gnojimo. Intenzivna zelena streha lahko postane naša mala oaza. Ta sicer streho bolj obremeni, poleg bolj pogostega vzdrževanja, pa potrebuje ozelenitev strehe z drevesi, grmovnicami in travo, še debelejši sloj rastlinskega substrata. 30 cm potrebujejo grmovnice, najmanj 40 cm potrebujejo drevesa in vsaj 25 cm potrebuje trava. Da si olajšamo vzdrževanje, je dobro, da poskrbimo za dostope in priključke na strehi.


S sanacijo ravne strehe do sanjskega vrta

Ozelenitev streheČe se odločimo za sanacijo ravne strehe z izdelavo zelene strehe moramo najprej razmisliti, kakšna bo njena uporaba. Nam bo služila kot zelenjavni vrt, kot terasa ali si želimo zelene strehe le zaradi estetske dovršenosti. V podjetju Metrapan by Meltal je ekstenzivna ozelenitev s ploščo za akumulacijo vode WSP 50 sestavljena iz šestih slojev.

Prvi sloj, zazelenitev, je mešanica semen ali brizgalna zazelenitev Bauder, drugi je nosilni sloj za vegetacijo, tretji, filtrirni sloj, pa predstavlja filtrirna koprena Bauder FV 125. Četrti sloj je namenjen akumulaciji vode in drenaži, peti sloj je zaščitni sloj, ki ga predstavlja Bauder vlaknasta zaščitna blazina FSM 600, zadnji, šesti sloj pa je ločilni in drsni sloj.

Lahko se odločimo tudi za sanacijo ravne strehe in izberemo ozelenitev kot zaščito strehe. Ta zaščita poteka v petih slojih. Prvi sloj je ozelenitev kot zaščita ravne strehe, drugi je hidroizolacijski sloj, tretji sloj predstavlja toplotna izolacija, četrti je parna zapora in peti sloj je pod-konstrukcija, ki jo sestavlja trapezna pločevina.