Izdelava ravne zelene strehe in kako ob zamakanju in sanaciji strehe?


Ker življenjska doba strehe znaša nekje med 30 in 50 let, pogostokrat ne pomislimo na temeljit pregled in sanacijo strehe, dokler ta res ni potrebna. Toda streha je najbolj izpostavljen del hiše in predstavlja obrambo pred nezaželenimi vremenskimi vplivi, kot so toča, sneg in dež, zato je pravočasna sanacija strehe izredno pomembna za vsak dom. Poškodovana streha, ki ne ustreza več najnovejšim standardom in ne nudi dovolj zaščite, mora biti čim prej sanirana, preden pride do zamakanja strehe in nevarnejših poškodb.


Izvedba ravne strehe


Sanacija ravne strehe in koriščenje površine za izvedbo zelene strehe

Sanacija ravne strehe je zahteven projekt, ki mora biti skrbno načrtovan s strani izkušenega izvajalca. Ravna streha je vse bolj priljubljena in verjetno najzahtevnejša oblika strehe. Zaradi majhnega naklona (5 º) mora biti pokrivanje ravne strehe kakovostno. Poskrbeti mora za dobro ter predvsem pravilno odvajanje vlage in vode.

Ravne strehe so večslojne, sestavljene iz nosilne stropne konstrukcije, ločilnega sloja, parne zapore, toplotne izolacije, paroizenačevalnega sloja, hidroizolacije in vrhnje zaščite. Ravna streha predstavlja odlično dodatno površino, za katero se zdi, da jo moramo čim bolje izkoristiti.

Je vaša ravna streha dotrajana in potrebna obnove? Zakaj si ne bi s sanacijo strehe zagotovili zunanji bivalni kotiček ali manjši vrt? Sanacija strehe se lahko hitro prelevi v izvedbo zelene strehe, ki postaja vse bolj razširjena rešitev zaradi pomanjkanja zelenic in izboljšave zraka. Ob pravi skrbi in vzdrževanju ima zelena streha izjemno dolgo življenjsko dobo.


Sestava zelene ravne strehe in glavni pogoji za izdelavo zelene strehe

Izdelava zelene strehe je imenitna izbira za vse, ki si želite ekološko sanacijo strehe, čistejši zrak in svojevrsten videz. Prednosti zelene strehe niso le ekološke, temveč streha s svojo izgradnjo poskrbi za boljše zadrževanje in počasnejše odtekanje vode v kanalizacijo ter manjše temperaturne spremembe v izolaciji.

Priljubljenost zelene strehe narašča iz leta v leto. Nove zelene površine, ki nam jih prinese izdelava zelene strehe, ohranjajo ravnovesje v naravi in poskrbijo za naravnejši videz urbanih okolij. Pred izvedbo zelene strehe moramo upoštevati določene pogoje, s katerimi si bomo zagotovili dobro izdelavo in dolgo življenjsko dobo strehe. Upoštevati moramo klimatske pogoje, moč strehe in tehnično konstrukcijo strehe ter izbrati ustrezno izolacijo, ki bo izboljšala bivanje v našem domu.

Zaradi večplastnosti zelena streha nudi odlično protipožarno, zvočno in toplotno zaščito hiše. Povprečna življenjska doba ravne zelene strehe je med 70 do 100 let! Seveda, če je le ta dobro narejena, vzdrževana in negovana. Da bi dosegala takšno življenjsko dobo, mora biti sestava zelene strehe brezhibno načrtovana.

Izdelava zelene strehe - izbira rastlin

Kompleksna sestava zelene ravne strehe in naloge plasti zelene strehe

Zeleno ravno streho sestavljajo:

• Pod-konstrukcija - je izdelana iz plinobetona, armiranega betona, trapezne pločevine ali lesa. Material, ki določa izdelavo pod-konstrukcije, je odvisen od načina gradnje in vrste objekta
• Strešna izolacija - kamor uvrščamo toplotno izolacijo in hidroizolacijo. Naloga prve je preprečevati večje toplotne izgube in vzdrževati stalno temperaturo prostora, naloga druge pa preprečevanje vdora vlage v objekt
• Drenažne plasti - omogočajo odvajanje in zadrževanje vode
• Filtrske plasti - preprečujejo izpiranje manjših delcev substrata v drenažno plast
• Proti-koreninske zaščitne plasti - varujejo pred mehanskimi poškodbami, kot so napetosti toplotnih vplivov, korenine rastlinja
• Zaščita pred zdrsom - je potrebna pri strehah z naklonom, večjim od 9º
• Vegetacijske plasti - katero preraščajo izbrane rastline


Od izbire zelene strehe sta odvisni sestava in rastline zelene strehe

Pred sanacijo strehe se moramo vprašati, kakšne zelene strehe si želimo, saj sta od nje odvisni sestava zelene strehe in njeno rastlinstvo. Ravna zelena streha je lahko zgrajena kot rekreacijski kotiček, vrtiček ali le kot estetska nadgradnja. Če se odločimo, da jo uporabimo za rekreacijo, jo je najbolje zasaditi s travnatim rastlinjem, če se odločimo za vrtiček, se odločimo za vse, kar želimo obdelovati in pridelovati, če pa si želimo izboljšati estetski videz pa jo zasadimo z rastlinjem, ki ne potrebuje nege.

Glede na izbiro flore poznamo:

Ekstenzivno ozelenitev, ki ima ima, zasajene nizkorastoče rastline, mahove, trave odporne na sušo, kaktuse itd. Cilj ekstenzivne zelene strehe je, da je preprosta za vzdrževanje. Rastlinje potrebuje nego le, dokler popolnoma ne zraste. Ekstenzivna zelena streha je manj obremenilna in je zato primerna tudi za strehe z manjšim naklonom.
• Intenzivno ozelenitev, ki zahteva nenehno vzdrževanje, zalivanje in gnojenje. Sestavljajo jo nizkorastoča drevesa in grmovnice. Zaradi rastlinja, dodatnih potk, vodnjakov in pregrad predstavlja precejšnjo obremenitev za streho.
• Biotopsko ozelenitev, ki ne potrebuje posebne nege, saj jo sestavljajo mahovi, trave torej samoraslo rastlinstvo
• Prestavljivo ozelenitev, ki je primerna za vse, ki si želite videz strehe tudi malce spreminjati. Sestavlja jo rastlinje v manjših in večjih posodah, grmovnice, ki jih lahko kombiniramo ekstenzivno ali intenzivno ozelenitvijo.

Izdelava in sanacija ravne - zelene strehe

Zamakanje strehe je najpogostejša poškodba ravnih zelenih streh

Najpogostejša poškodba ravnih streh je zamakanje strehe, ki nastane zaradi poškodb hidroizolacije, ekstremnih vremenskih vplivov ali preprosto zaradi nestrokovne izdelave. Pri sanaciji strehe moramo paziti, da se izberejo materiali, ki so združljivi s prvotno uporabljenimi. Če se zgodi, da so obstoječi sloji dotrajani ali poškodovani, je bolje streho v celoti zamenjati.

Zamakanje strehe je resna težava, ki jo moramo odpraviti takoj, saj lahko povzroči precejšnjo škodo. Odkrivanje zamakanja je pred sanacijo strehe primarna naloga po besedah strokovnjakov. Zaradi večplastnosti namreč ni nujno, da streha zamaka tam, kjer je vidna voda v notranjosti objekta. Ravno zaradi tega je sanacija ravne strehe tako težavna. Odkrivanje zamakanja se lotimo na različne metode, kot so dimni in vodni test, termografija, s pomočjo kontaktnega higrometra ali električnim testom.

V podjetju Metrapan by Meltal nudimo sanacijo streh po konkurenčnih cenah. Naše dolgoletne izkušnje in kakovostni materiali, ki jih uporabljamo, zagotavljajo, da bo vaša ravna zelena streha opravljala svojo nalogo še desetletja.