Pametni dom za visoko kakovost bivanja

Pametni dom je dom, ki razume svoje stanovalce in se prilagaja njihovim željam. Nekako tako bi lahko opisali tehnološko napreden dom, kjer so procesi, kot je pametna razsvetljava, senčenje ali gretje avtomatizirani.

Poleg tega, da pametni dom deluje intuitivno in povečuje udobje bivanja, lahko deluje tudi ekološko in trajnostno. Nekateri pa prisegajo, da je, denimo, pametna ključavnica za vrata tudi veliko bolj varna od klasične. Kakorkoli, če si pametnega doma želite, morate najprej poskrbeti za pametne inštalacije.

Pametni dom

Pametna ključavnica za vrata je varnejša

V nasprotju s prepričanjem mnogih, je pametna ključavnica za vrata varnejša od klasične. Upravljamo jo lahko na različne načine. Preko tehnologije Bluetooth, Wi-Fi-ja, mogoče je izbrati tudi možnost odklepanja s prstnim odtisom ali vpisovanjem zaklepne kode.

V primeru, da se odločimo za pametni dom in tega zaklepamo s pametno ključavnico za vrata, bodo izgubljeni in pozabljeni ključi preteklost. Prav tako bo vanj težje vlomiti, saj imajo mnoge tovrstne ključavnice zmožnost, da določimo uporabnike, katerim je vstop v naš dom dovoljen.

Poleg tega je pametni dom običajno tudi pod večjim nadzorom. S pametno ključavnico za vrata lahko namreč od koder koli le-to nadzorujemo, enako velja za sama vrata. To pomeni, da bomo vsakogar, ki bi si želel nepovabljen vstopiti v naše stanovanje, po vsej verjetnosti ujeli kar preko svojega telefona.

Pametna razsvetljava - pametna stikala za luč...

Dodatna prednost je tudi, da lahko s pametno ključavnico za vrata naš pametni dom odklenemo iz katerega koli kotička sveta. Če bi se tako nekaj dogajalo, kot na primer iztekanje vode ali požar, medtem, ko nas ni doma, bi vrata lahko sosedu ali prijatelju, ki bi nam želel pomagati, odprli kar s telefonom.

Vseeno pa imajo pametne ključavnice za vrata tudi nekaj slabosti. V prvi vrsti so dražje od klasičnih. Ko pride do izpada elektrike, se lahko pojavijo nekatere težave. Na pametno ključavnico za vrata pa se je – seveda – potrebno tudi navaditi. V primeru, da jo odklepamo s kodami, si je te potrebno zapomniti, kar nekaterim prav tako lahko povzroča težave. Zanje zagotovo potrebujemo tudi pametne inštalacije.

Pametna ključavnica za vrata pa ni edina, ki pametni dom naredi udobnejši za bivanje. K temu pripomorejo tudi mnogi drugi procesi. Za začetek se lahko osredotočimo na pametno razsvetljavo.

Pametna ključavnica za vrata

Pametna stikala za luč so nepogrešljiva v pametnem domu

Pametna razsvetljava je zagotovo ena izmed velikih prednosti pametnega doma. Upravljamo jo s pametnimi stikali za luč. Le-ta so lahko sicer precej raznolika, tako po operacijah, ki jih omogočajo, kot po izgledu. Posledično bomo brez težav našli pametna stikala za luč, ki bodo najbolj pristajala našemu pametnemu domu. 

Pametna razsvetljava deluje po principu, da se je potrebno čim bolj približati naravni svetlobi. Konec koncev v zaprtih prostorih preživimo veliko časa, v mnogih med njimi pa je naravne svetlobe bore malo. To slabo vpliva tako na telo kot na psiho posameznika. Prav zaradi tega pametna razsvetljava s pomočjo pametnih stikal za luč poskrbi, da se svetloba v našem pametnem domu čim bolj približa naravni.

Pametna stikala za luč v pametnem domu omogočajo izredno napredne svetlobne rešitve. Te simulirajo spremembe v barvnem spektru in jakosti svetlobe, ki se pojavlja skozi ves dan. Pametna razsvetljava nam tako omogoči, da zjutraj in dopoldne uživamo v svetli, energični svetlobi. Dan pa končamo pri svetlobi, ki nas spominja na topel večerni sijaj ob sončnem zahodu. Hkrati je s pametnimi stikali pogosto mogoče prilagajati tudi ostali barvni spekter in narediti ambient v pametnem domu še bolj zanimiv.

Pametna stikala za luč v pametnem domu poleg tega, da izboljšujejo kakovost bivanja, skrbijo tudi za varčevanje, saj jih lahko namestimo tako, da se luč takrat, ko prostor zapustimo, ugasne sama. Tako se nam nikoli ne bo naredilo, da bo luč ostala prižgana v praznih sobah.

Pametni dom ponuja tudi druge rešitve, zaradi katerih je naše življenje lepše, bivanje udobnejše, naša denarnica pa zaradi varčevanja z energijo bolj polna.

Pametna stikala za luč - pametna razsvetljava