Pametni dom za večje udobje bivanja

Pametni dom ali smart home, velja za prihodnost novogradenj in enega izmed najbolj rastočih trendov na področju grajenja. Ena izmed poglavitnih lastnosti vsakršnega inteligentnega doma je, da uporabniku omogoča lažje in preprostejše bivanje ter upravljanje.

Vsem različnih tipom pametnega doma je, najsi gre za nič energijsko ali nizkoenergetsko pametno hišo, skupno prav to, da je opremljen s pametnimi inštalacijami, ki avtomatizirajo in optimizirajo večino procesov in sistemov.

Smart home koncept uporabniku prinaša predvsem več udobja pri bivanju, večjo varnost, prav tako pa omogoča boljše upravljanje (s porabo energije) in varčevanje z naravnimi viri. Smart home system povečini namreč pomeni prav to: pameten izkoristek naravnih virov in preprostejše upravljanje z njihovo porabo.

Večina uporabnikov se ob gradnji lastnega doma prav zato najraje odloča za gradnjo pametne hiše, ki jim ne prinaša le znižanih stroškov pri porabi energije, temveč tudi boljšo varnost in udobje pri bivanju.

Pametni dom in pametne inštalacije

Smart home ali koncept pametnega doma

Smart home system, v Sloveniji bolje poznan kot sistem pametnega doma, naše življenje izboljša predvsem z vidika varnosti, udobja, lažjega upravljanja z inteligentnim integriranim sistemom, kot tudi z vidika nižje porabe energije. Ker ob nakupu ali gradnji lastne hiše najpomembnejšo vlogo še vedno igra prav varnost, nam na tem področju smart home sistemi to tudi omogočajo.

Kolikokrat smo se denimo že zalotili, da smo se šele ob odhodu spomnili na to, da smo pozabili izklopiti likalnik ali pa kuhalno ploščo? In kolikokrat smo se iz tega razloga vračali nazaj samo zato, da smo preverili dejansko stanje?

Pametna hiša je poznana tudi pod tujko smart home. Ena izmed najpoglavitnejših, kot tudi najuporabnejših, lastnosti pametnih inštalacij je prav njihova praktičnost, saj lahko s pomočjo svojega pametnega telefona kadarkoli preverimo kateregakoli izmed vgrajenih sistemov.

Na ta način imamo prek aplikacije nadzor nad dogajanjem v celotnem domu in njegovi okolici – celo, če so v bližini vlomilci. Pametna hiša je namreč opremljena tudi s senzorji gibanja, odpiranja vrat in razbitja stekla.

Pametna hiša

Energetska učinkovitost pametne hiše

Po zaslugi pametne inštalacije se poleg varnosti in lažjega upravljanja največ uporabnikov za gradnjo pametnega doma odloča prav zaradi njegove energetske učinkovitosti.

Slednje pa ne pomeni zgolj varnega doma, ki ga lahko nadziramo tudi takrat, ko nas ni v neposredni bližini, temveč tudi energetsko učinkovitejšo hišo. Pametni dom je trajnosten, saj varčuje z naravnimi viri in znižuje porabo s pomočjo npr. različnih senzorjev, ki so občutljivi na notranjo in zunanjo temperaturo ter količino dnevne svetlobe.

Vsaka pametna hiša tako vsebuje tudi svoj povezan pametni sistem, v katerega so integrirane vse naprave, nadzirati pa ga je mogoče že s pomočjo pametnega telefona. Tovrstni sistem energijsko varčno hišo upravlja glede na želene parametre in zunanje vplive, kar znižuje tudi naše stroške energijske porabe.

Smart home

Smart home system pomeni tudi večjo energetsko učinkovitost

Integriram sistem t. i. pametnih inštalacij uporabnikom takšnega domovanja vsekakor prinaša lažje upravljanje in večje udobje, poleg tega, pa objekt na ta način bolje izkoristi dane naravne vire energije. Pri odločanju za tip pametnega doma lahko izbiramo med več vrstami pametnih inštalacij, ki bodo prispevale k celotni podobi smart home sistema.

Na voljo sta nizkoenergetski pametni dom ali pa celo pasivna hiša. Razlika med njima ni zgolj v porabi energije, temveč tudi v tem, kje je napeljana električna inštalacija: v omet, pod omet, v beton itd.

Vse vrste pametnih inštalacij se odlikujejo po svoji energetski učinkovitosti in so del enakega koncepta, pri čemer govorimo zlasti o treh dejavnikih, in sicer o razsvetljavi, upravljanju senčin in ogrevanju ter hlajenju.

Pametna hiša oz. nizkoenergetski pametni dom nam omogoča nadzor nad porabo razsvetljave, zlasti pa prilagoditev le-te glede na zunanjo oz. notranjo svetlobo. V smart home sistemu je prav tako mogoče regulirati temperaturo vsakega prostora posebej, pri čemer privarčujemo pri stroških ogrevanja in hlajenja.

Smart home upravljajte kar z mobilnikom

Pametne inštalacije, ki vodijo do trajnostnega doma

Ena izmed ključnih značilnosti vsakršnega pametnega doma je vsekakor njegova energetska učinkovitost. Večina uporabnikov pametne hiše in smart home sistema namreč ne stremi zgolj k večji varnosti in povezljivosti sistema, temveč tudi k energijski varčnosti.

Slednji prinaša predvsem večje omejevanje toplotne izgube in izkoristek naravnih virov energije iz okolja: zraka, vode in sonca. Pri tem je zelo pomembno, da izberemo ustrezen način grajenja in kakovostne gradbene materiale.

Razlikovati moramo med dvema konceptoma pametne hiše, in sicer med nizkoenergetskimi hišami in pasivnimi oz. nič energijskimi hišami. Za razliko od nizkoenergijske hiše z največ 60 kWg letne porabe energije pri ogrevanju, nič energijski pametni dom ne potrebuje aktivnega ogrevalnega sistema.