Pošlji povpraševanje

S pomočjo mobilnega telefona ali tablice upravljajte sistem pametne hiše

Pametne hiše omogočajo nadzor nad sistemi, ki jih vsebuje vsak dom s pomočjo inteligentne električne inštalacije in na vsakodnevna opravila boste lahko skoraj pozabili. Zaradi udobja in ne nazadnje tudi ekonomičnosti, pametne hiše vedno bolj prihajajo v ospredje, saj lahko s pomočjo pametnega telefona, tabličnega ali osebnega računalnika na daljavo upravljate s stvarmi, ki so priključene v sistem. Če se boste odločili za inteligentno električno inštalacijo v svojem domu, ni nujno da že na začetku priključite vse kar sistem omogoča. Kadarkoli ga lahko nadgradite saj visokokvalitetni sistemi to omogočajo.

Avtomatizacija, ki jo omogočajo sistemi pametne hiše, bo začetne stroške zagotovo upravičila, ne le zaradi udobnega načina življenja, temveč tudi zaradi znižanja stroškov energije. Zaradi nadzora nad električnim omrežjem in samodejnega delovanja, je mogoče mesečne stroške znižati tudi do 30 odstotkov. Avtomatizaciji navkljub, pa lahko vsa stikala in termostate uporabljate ročno.


Pametne-hiše


Preberite več o sistemu pametnih hiš


Kaj vam omogoča visokokakovostna pametna hiša

Ko boste zapustili dom, se bo avtomatsko znižala ali zvišala temperatura v stanovanju, saj z inteligentno električno inštalacijo lahko upravljate tako peč, kot tudi klimatsko napravo. Prižgane luči bodo pogasnile in sistem pametne hiše bo glede na letni čas odprl ali zaprl žaluzije in s tem pomagal uravnavati temperaturo ter izklopil vse električne uporabnike, ki v tistem trenutku ne bodo potrebni. Glede na mrak bo vaša pametna hiša vklopila zunanja svetila na dvorišču, dovozu ali pa decembra poskrbela za prižig božičnih luči.

S pomočjo senzorjev, sistem pametne hiše poskrbi tudi za varnost, saj zazna gibanje in vam to takoj sporoči preko mobilnega telefona ali računalnika. Opozori vas v primeru uhajanja plina, požara, poplave itd., saj izvaja meritve (zraka, vode) v prostoru. Sistem je mogoče vedno nadgraditi zato si lahko privoščite tudi odmrzovanje parkirišča, zalivanje vrta, zapiranje tende … Pametna hiša vam omogoča še veliko več, saj jo je mogoče prilagoditi vašim idejam in željam.


Sistemi pametne hiše


Kaj je KNX sistem?

Obstaja ogromno različnih proizvajalcev, ponudnikov in integratorjev pametnih sistemov. Najbolj razširjen in dolgoročno gledano tudi najbolj kvaliteten je KNX sistem. Od ostalih ponudnikov pametnih sistemov ga ločuje cel kup prednosti; gre za univerzalen mednarodni standard  več tisoč naprav s certifikatom KNX, ki so med seboj združljive in ne glede na znamko ali proizvajalca delujejo kot enoten sistem.

Uporablja tudi topologijo zvezde, kar pomeni, da je vsaka naprava v sistemu neposredno priključena na krmilnik v razdelilni omari, kar je dosti bolj praktično v primerjavi z drugimi sistemi, ki imajo po večini en strežnik za vsako napravo.

Pametne hiše s KNX sistemi niso novost – prej obratno. Gre za dobro preizkušen sistem, ki je na trgu že 25 let in ga podpira 450 proizvajalcev po vsem svetu. Tudi namestiti ga ne more vsak električar, ampak le za to vrhunsko usposobljeni in pooblaščeni integratorji.

knx-sistem za upravljanje več funkcij pri avtomatizaciji doma


Varnost sistemov pametne hiše

Varnost pametnih hiš je že od vsega začetka aktualno vprašanje. Mnogi se sprašujejo, če ni sistemska integracija doma odskočna deska za hekerje in tatove, ki bi se skušali polastiti nadzora nad pametnim domom in vdreti vanj?

Obstaja več preventivnih ukrepov. Za začetek je pomembno, da imamo močno geslo za Wi-Fi omrežje. Sistem pa je možno tudi sprogramirati tako, da mobilnih naprav, ki jih je enostavno izgubiti ali ukrasti, ni možno uporabiti za deaktiviranje alarma v pametni hiši.