Pošlji povpraševanje

Pametna hiša- za varnost in udobje poskrbijo inteligentne inštalacije

Inteligenco oziroma pamet navadno povezujemo z živimi bitji, predvsem s človekom, razen ko gre za pametno hišo z inteligentnimi inštalacijami. Ta si brez dvoma zasluži takšno ime, saj jo z inteligenco z lahkoto povežemo. Tako imenovana pametna oziroma inteligentna hiša sicer ničesar ne naredi sama od sebe, jo pa lahko sprogramiramo, da tako rekoč vse funkcije, ki jih seveda določimo sami, opravlja samodejno. Ker je razmeroma nov, si težko predstavljamo kaj izraz pametna hiša sploh pomeni, zato vam bomo v tem kratkem članku poskusili poenostavljeno razložiti najosnovnejša dejstva.

Pametne hiše so enostavne za upravljanje

Uporabnik oz. stanovalec je v domu s pametnimi inštalacijami deležen največjega možnega udobja, lahko bi rekli luksuza. Zaradi avtomatizacije sistemov, ki jih je mogoče popolnoma prilagoditi, se precej privarčuje pri mesečnih stroških za energijo - nastavitve poskrbijo, da ni prižgano nič kar ni potrebno. Pametne inštalacije nudijo tudi izjemno varnost, saj je mogoče preko mobilnega telefona ali računalnika preveriti ali je doma vse tako kot mora biti, ali so morda v hiši vlomilci, ali je slučajno prišlo do razlitja vode v pralnici ali kopalnici… Sobe so opremljene s senzorji gibanja, prisotnosti dima, vode… Pametne inštalacije so smiselne predvsem zato, ker sodoben čas od ljudi zahteva številne prilagoditve, za katere nam zmanjkuje časa. Marsikdo na rutinske stvari rad pozabi, zato hiša sama opravi določena drobna in pomembna dejanja ter stanovalcem prihrani precej dragocenega časa. Pozanimajte se in spoznali boste, da pametna hiša resnično nudi varnost in udobje ter omogoča velik prihranek.

Pametne inštalacije za večjo varnost v vašem domu

Ko razmišljamo o tem, zakaj se v svojem domu počutimo dobro, je ena izmed najpomembnejših stvari varnost, ki nam jo ta nudi. Pametna hiša to omogoča na precej enostaven način, saj so inteligentne inštalacije poleg udobja zasnovane prav za ta namen. Pametna oziroma inteligentna hiša vam namreč omogoča odlično zaščito pred nesrečami in vlomi. Na voljo so na primer detektorji dima in plina, ki vas s telefonskim sporočilom ali posebno aplikacijo pametnega telefona opozorijo, da nekaj ni v redu. Inteligentna hiša omogoča tudi, da na daljavo izklopite različne aparate in tako preprečite nesrečo ali pa vsaj prihranite pri energiji. Seveda pa ima pametna hiša tudi protivlomno zaščito, ki ves čas nadzoruje dogajanje v prostorih in vas v primeru sprememb obvesti. Da je zaščita pred nepovabljenimi gosti, ko vas ni doma še učinkovitejša, vam nastavitve omogočajo simuliranje vaše prisotnosti, na način izmeničnega ugašanja in prižiganja luči v različnih prostorih. Prav tako se ob nasilnem vstopu vklopijo tihi in glasni alarmi, kar je navadno dovolj, da vlomilci od svojega dejanja odstopijo.

Udobje, ki ga lahko nudijo le inteligentne inštalacije

Poleg varnosti in popolnega nadzora nad objektom, vam pametna oziroma inteligentna hiša nudi tudi udobje, ki ga s čim drugim težko dosežete. Možnosti so tako rekoč neomejene, od samodejnega prižiganja in ugašanja luči do zastiranja oken, saj se zavese in rolete samodejno prilagajajo glede na svetlobo, ki prihaja v prostor. Ko pozimi posije sonce, se bodo senčila takoj odzvala in spustila sončne žarke v stanovanje, s tem pa boste prihranili pri energiji za ogrevanje. Enako delujejo poleti in se ob prvi pripeki zastrejo. To nastavitev lahko uporabite le na določenih ali pa na vseh oknih, saj jo lahko popolnoma prilagodite. Vrhunsko udobje vam nudi tudi avtomatsko odpiranje in zapiranje oken, zalivanja vrta vsak dan ob vnaprej nastavljeni uri, vklapljanje in izklapljanje toplotne črpalke in klimatske naprave, ki se odzivata glede na notranjo in zunanjo temperaturo in še mnogo več - vse to vam nudi pametna hiša s pametnimi inštalacijami. Temperaturo je mogoče različno nastaviti in določene prostore bolj ogreti kot druge. V zimskih jutrih boste z veseljem stopili v toplo kopalnico. Pri vsem skupaj pa velja še enkrat omeniti varčnost, saj s pomočjo pametnih inštalacij zagotovo znižate nepotrebne stroške, ki največkrat nastanejo zaradi delovanja stvari, na katere niti ne polagate pozornosti. To je velika prednost pred klasičnimi inštalacijami, prav tako kot je neprecenljiva možnost upravljanja več stvari hkrati z enim gumbom ali na daleč z računalnikom in pametnim telefonom.

Strokovno projektiranje pametnih inštalacij

Dobra priprava pametnih inštalacij igra največjo vlogo

Da bo vse delovalo brezhibno, pa mora biti napeljava seveda kakovostno in strokovno projektirana ter nameščena, projekt pa mora biti pripravljen pred začetkom vseh del. Pri njegovi izdelavi, je potrebno vedeti kaj vse naj pametne inštalacije zajemajo, saj je po končanih delih za spremembe malce prepozno. Pametna inštalacija je lahko nameščena na različne načine - v beton, v omet ali pod njim, česar se poslužujejo predvsem pri novogradnjah ali večjih adaptacijah hiš in stanovanj. Pri starejših objektih je potrebno preizkusiti kakovost že obstoječe električne napeljave, jo prenoviti in prilagoditi glede na to kaj bo pametna hiša vključevala. Za vse to in za dodatne nasvete v zvezi s pametno hišo se obrnite na Elektro Pečaver, kjer vam bomo z veseljem pomagali, si ogledali objekt in vam s pomočjo mnogih izkušenj tudi svetovali.