Pametna hiša nam prinaša udobje, varčevanje energije in varnost

Pametna hiša nam podarja več svobode v vsakdanjem tempu, polnem obveznosti in skrbi. Če imamo pametno hišo, se nikoli ne vznemirjamo zaradi čisto vsakdanjih drobnih zadev, ko se po odhodu od doma sprašujemo, ali smo ugasnili luč, zmanjšali gretje, zavrteli gumb na štedilniku. Ne samo za vse to, ampak še za veliko več poskrbi pametna hiša prek pametnih inštalacij. Kako bi bilo, če bi nas namesto zoprne budilke zbudili sončni žarki, ker bi pametna hiša poskrbela za to, da se ob določeni uri dvignejo rolete? In bi nas pričakala ogreta kopalnica, ogrevanje bi se vključilo natanko takrat, ko bi ga potrebovali. Pred odhodom od doma neposredno ali prek pametnega telefona pošljemo ukaz, da se vsa okna avtomatsko zaprejo, luči se pogasnejo, gretje se zniža, senčila se dvignejo ali spustijo, kakor mi določimo. In odidemo brez skrbi. Pametna hiša nas po odhodu obvešča, kaj se vsak trenutek dogaja v domu, tako da imamo ves čas pregled nad dogajanjem. Sliši se skoraj neverjetno, kako veliko udobje nam zagotavlja pametno upravljanje hiše.

Pametne inštalacije v hiši

Kaj je pametna hiša?

O pametni hiši govorimo, ko so določeni uporabniki in naprave v našem domu med sabo povezane v sistem, to pa dosežemo z vgradnjo pametnih inštalacij v hiši. Pametne inštalacije je treba načrtovati ob gradnji nove hiše, pri tem pa nujno potrebujemo strokovnjaka. Pri načrtovanju nam kot osnova služi tloris novogradnje in idealno je, če že takrat čim bolj natančno določimo, kje bodo vtičnice, stikala, svetila, priključek za televizijo, za internet, elektrika za senčila. S pametno hišo upravljamo ogrevanje, osvetlitev doma, prezračevanje, delovanje naprav in gospodinjskih aparatov in drugih funkcij po izbiri, pri čemer dosežemo velike prihranke. V že obstoječih stavbah je vgradnja pametnih inštalacij velik poseg, zato je zanje priročnejša uporaba mobilnih aplikacij.

Pametne inštalacije KNX

Na trgu obstaja več vrst pametnih inštalacij, sistem pametnih inštalacij KNX pa ima zaradi svojih prednosti pri proizvajalcih in uporabnikih veliko podporo. Gre za standardiziran sistem z enostavnim upravljanjem, ponuja več udobja, več varnosti in manjšo porabo energije – pri ogrevanju prihranimo s pametnim upravljanjem hiše 40 %, pri razsvetljavi 80 %, pri prezračevanju 60 %. Ogrevanje in razsvetljava se vključita samo takrat, ko ju potrebujemo, okna in senčila se avtomatično zaprejo, če nas ni doma. Pametne inštalacije KNX se da spreminjati in načrtovati po lastnih željah. Z njimi lahko upravljamo neposredno ali pred daljinskega upravljanja. KNX je tehnologija, s katero vse funkcije v okviru električne mreže med sabo povežemo in dobimo sistem, ki prek upravljanja vidno poveča udobje bivanja in varnost stavbe.

Pametno upravljanje hiše

Sistem pametne hiše za sproščeno bivanje

Vse pridobitve z vgraditvijo sistema pametne hiše lahko strnemo v: udobje, varčevanje z energijo in varnost. Udobje pomeni, da lahko vsak dan preživimo bolj sproščeno. Z vsemi električnimi napravami, ki so povezane v sistem pametne hiše, od garažnih vrat do gospodinjskih aparatov, senčil, lahko upravljamo prek računalnika ali pametnega telefona – od doma ali na poti. Varčevanje z energijo pomeni, da ogrevanje, osvetlitev in druge funkcije upravljamo centralno. Ogrevanje se prilagaja še glede na druge izvore toplote hiši, luči se avtomatsko izklapljajo, zvečer se vse porabniki energije izklopijo z električne napeljave. Varnost pa pomeni, da lahko pametno hišo sprogramiramo, da se luči ob naši odsotnosti prižigajo in ugašajo, rolete spuščajo in dvigajo – kot bi bili doma. Detektor dima zazna povečano koncentracijo dima in pošlje klic v sili nam ali kar na centralo. Zavarujemo lahko vhodna vrata s posebnim nadzorom in alarmom. Za vzpostavitev pametne hiše sta potrebna strokovni nasvet in strokovna vgradnja podjetja z izkušnjami na tem področju. Podjetje Elektro Pečaver ponuja svetovanje, projektiranje in celotno izvedbo pametnih inštalacij. Poleg tega so pri njih na voljo štirje paketi za pametno upravljanje hiše z različno bogato ponudbo. Kot pravijo zase, verjamejo v pametno tehnologijo, ki poenostavlja življenje.

Več o pametnem upravljanju hiše