Notranja razsvetljava zahteva premišljeno načrtovanje

Notranja razsvetljava predstavlja enega pomembnejših dejavnikov našega okolja, saj nam omogoča ustrezno vidno zaznavanje in primeren odziv na dogodke okoli nas. Zato je njenemu načrtovanju treba nameniti ustrezno pozornost. Primerna izbira razsvetljave lahko namreč pričara posebno vzdušje in toplino ter pozitivno vpliva na naše razpoloženje, delovno motivacijo in varnost. Poleg izbora je pomembna tudi funkcionalna razporeditev luči in njihov estetski videz.

Od notranje razsvetljave za dom in druge objekte pričakujemo predvsem učinkovitost in minimalno porabo energije. Zato je reguliranje razsvetljave tudi eden od številnih sistemov, ki ga nadzorujejo inteligentne inštalacije pametne hiše.

Industrijska razsvetljava - jasna, prijetna in čim bolj podobna dnevni svetlobi

Primerno razsvetljavo potrebujemo tudi na delovnem mestu, v javnih prostorih in na cesti. Zunanja javna razsvetljava je še posebej nepogrešljiva pri urejanju prometa. Industrijsko razsvetljavo prilagodimo glede na to, ali svetila uporabljamo v proizvodnih halah in skladiščih ali zgolj v kleteh in garažah. Pravilna izbira vam bo prinesla dolgoročen prihranek pri finančnih izdatkih, optimalno svetlobo pa boste dosegli z bistveno manjšim številom svetilk. Ne samo, da mora notranja industrijska razsvetljava biti jasna, prijetna in čim bolj podobna dnevni svetlobi, svetilke morajo biti tudi vodotesne in prahotesne.

Varnostna razsvetljava - varnostne svetilke nas usmerjajo po poti proti izhodu

Notranja razsvetljavaVarnostna oz. zasilna notranja razsvetljava mora po zakonu biti urejena v vsakem javnem objektu oz. objektu, v katerem se zadržuje večje število ljudi. Namenjena je namreč temu, da varno in hitro zapustimo prostor v primeru evakuacije, obenem pa tudi preprečuje pretirano paniko. V temi je praktično nemogoče najti izhod iz stavbe, ki je ne poznamo, zato so nam ustrezno razporejene in dovolj gosto nameščene varnostne svetilke ter osvetljeni znaki, ki nakazujejo pot proti izhodu iz objekta, v veliko pomoč.

Varnostne svetilke morajo biti razporejene tako, da zagotavljajo osvetljenost minimalno 1 lux na celotni evakuacijski poti, delovati pa morajo najmanj 1 uro oz. najmanj tri ure - odvisno od zahtev objekta.Varnostne svetilke bodo svetile tudi takrat, ko bo zatajila osnovna notranja razsvetljava. Za svoje delovanje namreč uporabljajo lasten vir električnega napajanja - to je lahko baterija, akumulator ali agregat. Lahko pa gre tudi za posebno električno inštalacijo. Delovanje zasilne razsvetljave bo tako nemoteno in bo v ključnem trenutku zadovoljila potrebo po minimalni osvetljenosti prostora.

Elektro Pečaver d.o.o. | Notranja razsvetljava za lepši ambient - povezave do naše spletne strani: