Kotli na pelete in drva zagotavljajo učinkovito rešitev ogrevanja za vsak dom

Ogrevanje s kotlom na peleteTako kotli na pelete kot kotli na drva zagotavljajo učinkovito in varčno, predvsem pa udobno in okolju prijazno gretje našega doma. Les in lesna biomasa namreč predstavljata čisto in relativno poceni energijo iz gozda. Ogrevanje s kotli na drva in na pelete tako prinaša čisto izgorevanje in minimalno emisijo škodljivih snovi v ozračje. Še zlasti so priljubljeni lesni peleti, saj so zaradi visoke kurilne vrednosti odlično gorivo. So tudi kar za polovico cenejši od kurilnega olja. Lesene palčke iz surovega, nepredelanega lesa, stisnjenega pod visokim pritiskom, so navadno velike le do nekaj centimetrov. So tudi lahke, zato so zelo primerne za transport in skladiščenje - bodisi v cisterni bodisi v priročnih 15-, 20- ali večkilogramskih pakiranjih.
Ogrevanje s peleti po zaslugi samodejnega obratovanja kotla uporabniku nudi visoko stopnjo udobja. Edina naloga uporabnika je, da s peleti napolni zalogovnik in pritisne gumb za vklop oz. izklop na termostatu. Ta omogoča dnevno ali tedensko programiranje, po katerem se kotel na pelete prižiga in izklaplja sam.
Kotel na pelete in tudi takšnega na drva lahko priključimo tudi na centralni sistem ogrevanja - poleg ogrevanja prostorov bo tako poskrbljeno tudi za ogrevanje sanitarne vode. S tem bo naše udobje še večje, večji pa bodo tudi naši prihranki pri stroških ogrevanja hiše.

Ogrevanje s kotli na olje kljub naraščajoči ceni še vedno precej razširjeno

Čeprav cena kurilnega olja vseskozi narašča, se z njim še vedno ogreva marsikatera hiša v Sloveniji. Kurilno olje kurimo v posebnih kotlih ali pa v navadnih pečeh, na katere priključimo gorilnik za kurilno olje. Kotel na olje je navadno priključen na centralni sistem ogrevanja, kar pomeni, da gorivo ne izgoreva v prostoru, temveč drugje. S pomočjo vode, zraka ali pare pa prenese toploto v prostor, ki ga želite ogrevati. Z ogrevanjem prostora je poskrbljeno tudi za ogrevanje sanitarne vode. Kotel na olje mora biti v posebej urejeni kurilnici, kjer je tudi dovolj prostora za hrambo cisterne s kurilnim oljem. V prostoru mora biti tudi urejen dovod zraka, protipožarna vrata pa morajo biti usmerjena proti stanovanjskemu delu. Dimnik mora biti izdelan iz ustreznih materialov in točno določene višine. Ne pozabite na vzdrževanje kotla: rezervoar za kurilno olje redno čistite, reden pregled pa namenite tudi filtrom in gorilnikom.

Glede na vaše želje in obliko prostora lahko v trgovini Na pot izbirate med številnimi kotli na pelete, drva in olje različnih blagovnih znamk.

Na pot d.o.o. | Kotli na pelete vedno bolj razširjeni - povezave do naše spletne strani: