Sanitarne toplotne črpalke delujejo na štiri načine

Kako deluje toplotna črpalka? Sanitarne toplotne črpalke in toplotne črpalke za ogrevanje celotnega objekta zbirajo energijo iz štirih različnih virov. Ogrevanje s toplotno črpalko tako poteka iz naslova kamnin, prsti, podtalnice in zraka. V vseh teh štirih naravnih virih je prisotna energija oziroma toplota. Toplotne črpalke za ogrevanje enostavno pretvorijo to energijo za potrebe objekta. Gre torej za poceni ogrevanje, ki je odlična alternativa drugim vrstam ogrevanja, denimo ogrevanju na plin.

Sanitarne toplotne črpalke črpajo toploto iz zemlje in kamnin

Kako deluje toplotna črpalka, ki za svoj energetski vir uporablja toploto iz kamnin? Geosonda v tleh zbira sončno energijo, s katero so prežete kamnine. Vrtina sega do dvesto metrov v globino. Natančno globino, ki je potrebna za optimalno delovanje sanitarne toplotne črpalke določi strokovnjak glede na pogoje na vašem zemljišču. Pri tem je pomembna je tudi velikost vaše toplotne črpalke za ogrevanje. Cena tovrstne toplotne črpalke je bržkone najvišja, vendar je to tudi najbolj zanesljiva metoda za dolgotrajno delovanje vaše sanitarne toplotne črpalke. In kako deluje toplotna črpalka, ki za svoj energetski vir uporablja energijo iz zemlje? Zemeljski kolektor v tleh zbira sončno energijo, s katero je prežeta površina zemlje. Zemeljski kolektor, ki napaja sanitarno toplotno črpalko je zakopan en meter pod zemljo, iz katere črpa toploto. Tu ne gre za globino, marveč za dolžino zemeljskega kolektorja.

Toplotne črpalke za ogrevanje črpajo iz podtalnice in zraka

Kako deluje toplotna črpalka, ki za svoj energetski vir uporablja toploto iz podtalnice? Sanitarna toplotna črpalka črpa vodo iz vodnjaške vrtine v toplotni izmenjevalnik. Voda se prečrpava v drugo vrtino, ki je oddaljena najmanj deset metrov, saj tako preprečimo kroženje. In kako deluje toplotna črpalka, ki za svoj energetski vir uporablja toploto iz zraka? Tu vrtanje ali kopanje ni potrebno, saj se energija za ogrevanje s toplotno črpalko črpa kar iz zraka. Cena tovrstne toplotne črpalke je bržkone najnižja. Toplotna črpalka za ogrevanje, ki se napaja iz zraka, je zmožna ogrevati objekt vse do zunanje temperature zraka do -20°C.

Na pot d.o.o. | Sanitarne toplotne črpalke: viri so zemlja, kamnine, podtalnica in zrak - povezave do naše spletne strani: