Montaža radiatorjev mora biti izvedena pravilnoMontaža radiatorjev za centralno ogrevanje

Montaža radiatorjev mora biti izvedena skrbno načrtovano, saj bomo le tako dosegli maksimalni izkoristek toplote z minimalnimi stroški. Pri montaži radiatorjev je potrebno upoštevati določena pravila. Tako velja, da morajo biti radiatorji nameščeni od tal 100 mm ter od stene 40 mm.


Zelo pogosto se zgodi, da so radiatorji nameščeni pod okensko polico, kar pa ni najboljša izbira. Okenska polica tako predstavlja oviro za radiator, ki zmanjšuje učinkovitost za cca 15 %. Montaža radiatorjev naj bo izvedena tako, da bodo radiatorji povsem odkriti, saj tudi pohištvo ali sobne rastline, postavljene pred radiator, zmanjšujejo izkoristek gretja.


Če je v vašem načrtu nova vodovodna napeljava in adaptacija kopalnice, pa lahko radiator montirate tako, da bo v kopalnici ločil WC od ostalega dela prostora. Pravilno izvedena montaža radiatorjev ne bo dala maksimalnega izkoristka, če ne boste imeli kvalitetnega cevnega razvoda, ki povezuje radiatorje in kotel na peči za centralno ogrevanje. Klasične peči za ogrevanje sanitarne vode lahko zamenjate tudi za ekološko prijazno ogrevanje s toplotno črpalko.

Montaža radiatorjev in sodobni način ogrevanja

Čeprav je pri montaži radiatorjev potrebno upoštevati kar nekaj pravil, pa sama namestitev radiatorjev nima nobene zveze z vrsto ogrevanja. Tako je tudi v primeru, če se odločite za sodobnejši način ogrevanja, bolj pomembno na primer pravilno delovanje toplotne črpalke ali da gorilniki na pelete delujejo brezhibno kot pa lega radiatorjev. Radiatorski ventili naj bodo na radiatorjih nameščeni ne glede na vrsto ogrevanja. Poskrbeti pa je potrebno tudi, da radiatorski ventili nenehno delujejo pravilno.

Radiatorski termostatski ventili za regulacijo temperatureradiatorski ventil

Radiatorski termostatski ventili so namenjeni lokalni regulaciji temperature v prostoru. Dokazano je, da 1°C višja temperatura v prostoru poveča rabo energije za 5 do 10 %, zato lahko z radiatorji s pravilno regulacijo temperature precej prihranimo. Radiatorski termostatski ventili so sestavljeni iz tipala, regulatorja in ventila. Radiatorski termostatski ventili sami po sebi ne zagotavlja ustrezne temperature v hiši ali stanovanju kot tudi ne učinkovite rabe energije za ogrevanje, če nimamo ustrezne centralne regulacije ogrevalnega sistema.


Centralna regulacija ogrevanja zagotavlja primerno temperaturo vode za ogrevanje v odvisnosti od zunanje temperature. Radiatorski termostatski ventili pa vzdržujejo enakomerno temperaturo v prostoru.


Ogrevanje s termostatskimi ventili je energijsko varčno, zanesljivo, učinkovito in prijazno. V naši ponudbi so vam na voljo radiatorski ventili naslednjih proizvajalcev:

  • Danfoss radiatorski ventili
  • Far radiatorski ventili

Obtočne črpalke in pravilno delovanje ogrevalnega sistema

Obtočne črpalke v ogrevalnem sistemu morajo biti pravilno dimenzionirane, da je izpolnjen osnovni pogoj za pravilno delovanje sistema. Tlačno ravnotežje pri delovanju obtočne črpalke zagotovimo z montažo zunanjih regulatorjev, ki skupaj z ventili na povratnem vodu omejujejo pretok.


Če želimo, da nam bo ogrevalni sistem dobro služil, je tako kot pri vseh ostali delih sistema pomembno pravilno vzdrževanje obtočne črpalke. Seveda pa moramo biti že pri nakupu same obtočne črpalke pozorni, da izberemo kvalitetno črpalko.


V podjetju Na pot vam nudimo črpalke priznanih proizvajalcev:

  • Grundfos obtočne črpalke
  • Wilo obtočne črpalke
  • IMP obtočne črpalke

Na pot d.o.o. | Montaža radiatorjev in radiatorski termostatski ventili, povezava do naše spletne strani: