Gorilniki na pelete, gorilci prijazni do okolja

Kotel na pelete

Gorilniki na pelete podjetja Na pot predstavljajo sodoben in okolju prijazen način ogrevanja. Okolju najbolj prijazni so gorilniki na biomaso, ki uporabljajo lesne pelete. Lesna biomasa predstavlja pomemben vir energije, glede na to, da bo nafte nekoč zmanjkalo.


Gorilniki na pelete se delijo v skupine različnih toplotnih moči. Gorilniki na pelete, za katere se boste odločili, pa so odvisni od velikosti vašega doma. V primeru, da razmišljate o nabavi gorilnika na pelete, ne želite pa menjati peči za ogrevanje, naj vas to ne skrbi. Gorilniki na pelete se namreč lahko namestijo, tako na stare, kot na nove kotle.


Kljub temu, da je ogrevanje na pelete okolju prijazno, vam bodo za ogrevanje manjše količine sanitarne vode prav prišli bojlerji za vodo. Če je v vašem domu potrebna prenova kopalnice, potem je sedaj pravi čas, da razmislite o nakupu bojlerja. Priporočamo vam, da se z bojlerjem ujemajo kopalniške armature in ostali kopalniški dodatki.

Centralne peči za ogrevanje in gorilci na pelete

Večina peči za ogrevanje potrebuje za svoje delovanje tudi gorilec. Če peč za ogrevanje potrebuje gorilec ali ne, je odvisno od tega na kateri medij peč deluje. Tako je na tržišču mogoče dobiti:

Gorilci na pelete in ostali gorilci različnih blagovnih znamkGorilniki na pelete

  • gorilec Bentone
  • gorilec CTC
  • gorilec Cuenod
  • gorilec Buderus

Gorilci na palete se delijo tudi glede na vrsto delovanja. Tako so vam na voljo različni gorilci na pelete:

  • gorilec na pelete s predgretjem
  • gorilec na peletebrez predgretja
  • gorilec na peletes kratkim vratom
  • gorilec na pelete z dolgim vratom

Ko kupujete gorilec na plelete moramo paziti na zanesljivost, boljše izgorevanje, visok izkoristek in kompatibilnost s kotli. Seveda je potrebno in pomembno vsak gorilec, tako kot tudi peči za ogrevanje pravilno in redno vzdrževati ter servisirati.

Peči za ogrevanje in ogrevanje s toplotno črpalko

Peči za ogrevanje, kot so denimo peči na pelete ali drva, lahko delno razbremenite tako, da se odločite za ogrevanje s toplotno črpalko. V dneh, ko je potreba po gretju sanitarne vode zmanjšana, lahko za gretje le-te uporabite toplotno črpalko.


V času, ko peči ne potrebujete, lahko opravite servis peči in gorilcev ter jih tudi temeljito očistite. Peči za ogrevanje je potrebno očistiti, ne glede na to ali uporabljate peč na olje, trda goriva, elektriko ali če so vam ljubše plinske peči. Priporočamo vam, da to delo prepustite usposobljenim delavcem. Da pa v tem času ne boste ostali brez tople vode, vam bo zagotovo prav prišel zalogovnik tople vode.

Ogrevanje na peleteGorilniki na pelete in kvaliteta peletov

Pri uporabi gorilnikov na pelete je pomembno, da izberete visoko kakovostne pelete, saj vam bodo le gorilniki na kakovostne pelete, dali z izgorevanjem želen toplotni učinek. Kvaliteta peletov je enako pomembna, kot je pomembna kvaliteta kurilnega olja, če za ogrevanje uporabljate peč na olje ali kvaliteta plina, ko gre za uporabo plinske peči. K temu, da bo ogreta sanitarna voda prave temperature, ko bo prišla do vas, pa lahko pripomore tudi dobra vodovodna napeljava. Zato je prenova kopalnice ali kuhinje dobra priložnost, da poskrbite za novo vodovodno napeljavo.


Ne glede na to, ali doma uporabljate peč na trda goriva, peč na olje, električno peč ali plinske peči, poskrbite, da vam bo vaša peč dala maksimalni učinek s čim manjšim onesnaževanjem okolja.

Na pot d.o.o. | Peči za ogrevanje stanovanja ali hiše ter gorilec na pelete, povezava do naše spletne strani: