Detektor ogljikovega monoksida rešuje življenja

Na detektorje dima večkrat pomislimo in v naših stanovanjih niso več redkost, na detektor plina ogljikovega monoksida (CO) pa pogosto kar pozabimo. Žal so posledice zastrupitve z njim lahko smrtne, zato je smiselno, da se pred takšnimi nevarnostmi v svojem domu ali drugih prostorih zaščitimo. Preventivni ukrepi so v tem primeru resnično nujni, saj kopičenje ogljikovega monoksida pomeni resno grožnjo za zdravje ljudi. V podjetju na pot vam ponujamo preprosto zaščito pred tovrstno nevarnostjo: detektor namestite v prostor in brez skrbi uživajte.

Kje se tvori ogljikov monoksid?Izvori CO

Ogljikov monoksid je plin, ki nastaja pri nepopolnem izgorevanju ogljika in spojin, ki ga vsebujejo. V bivalnih in drugih prostorih se lahko nakopiči iz različnih vzrokov, najpogosteje pa je kopičenje posledica napak v ogrevalnih sistemih. Detektor ogljikovega monoksida takšen dvig takoj zazna in vas opozori, da vgradnja ali delovanje kurilne naprave nista ustrezna. Do nezaželenega izpusta lahko pride tudi zaradi dotrajanega ali nepravilno zgrajenega dimnika. Ker o takšnih nepravilnostih navadno nismo obveščeni ali pa do njih pride nepredvidoma, je detektor plina ogljikovega monoksida (CO) edina možnost, da to zaznamo, preden je prepozno.

Zakaj je detektor CO tako pomemben?Detektor ogljikovega monoksida

Detektor ogljikovega monoksida je sicer majhna naprava, ki pa - popolnima brez pretiravanja - rešuje življenja. V nasprotju z nekaterimi drugimi plini ali dimom ogljikovega monoksida naša čutila ne zaznajo, saj je brez vonja in brezbarven. To je temelji razlog, da je edina možnost, da ga zaznamo, ravno detektor plina. Od tod izvira tudi nevarnost zastrupitve. Plin namreč napolni prostor, ne da bi prisotni to opazili, ko pride do izgube zavesti, pa je navadno že prepozno. Zato je nujno, da prostor zapustimo takoj, ko se detektor ogljikovega monoksida oglasi. Naslednji korak pa je seveda, da obvestimo ustrezne strokovnjake, ki preverijo, kaj je kopičenje povzročilo, in napako odpravijo. Ker se ogljikov monoksid kopiči pri tleh, moramo detektor namestiti približno 1,5 cm od tal.

Na pot d.o.o. | Detektor ogljikovega monoksida, detektor CO, detektor plina - povezave do naše spletne strani: