Pošlji povpraševanje

Vse, kar ste si od nekdaj želeli vedeti o pametni hiši

Pametna hiša je stanovanjski objekt, opremljen z različnimi napravami in sistemi, ki se povezujejo prek wifi-ja, bluetootha in drugimi protokoli za avtomatiziranje, ter jih je mogoče upravljati na daljavo prek pametnega telefona, računalnika ali tablice. V Sloveniji je pametnih domov vse več, ne gre le za enodružinske pametne hiše, temveč so pametne hiše že stanovanjski bloki.

Hiter tehnološki razvoj vpliva na kakovost bivanja, prednosti pametne hiše so, da programirani sistemu krmilijo skoraj vse – od senčil do glasbe, razsvetljave, ogrevanja in hlajenja, do prezračevanja. Razlika med pametno hišo in običajno gradnjo je v ožičenju. V pametnem domu so elementi so med seboj povezani, vse bolj pa se uveljavljajo tudi brezžične tehnologije, kjer se kablom izognemo.

Celovito zasnovan pametni dom zagotavlja stabilno in trajno delovanje celotnega sistema in je primeren tako za novogradnje kot renovacije stanovanjskih objektov. Pametna hiša pa se začne z dobro zasnovanim projektom pred gradnjo ali obnovo. Sistemi pametnih domov so zaradi visokih cen nekdaj veljali za prestiž, vendar so se v zadnjih letih na tržišču pojavila specializirana podjetja, ki celotno zasnovo in izvedbo projekta pametne hiše izvedejo kakovostno in po dostopnih cenah.

Prednosti pametne hiše

Največja prednost pametne hiše je, da se popolnoma prilagodi našemu načinu življenja in brez težav sledi vsem spremembam. Nudi udobje in varnost, občutek brezskrbnosti, da smo doma, tudi ko v svojem domu nismo prisotni. Prednost pametne hiše je, da je varčna, ne le v primeru razsvetljave, ki ugaša, ko je ne potrebujemo, temveč tudi v povezavi z določenimi aparati. Sisteme, kot so ogrevanje, hlajenje, upravljanje s senčili, prezračevanje in še marsikaj, upravljamo z vnaprej programiranimi aplikacijami, zgolj z dotikom gumba na zaslonu.

Shema pametne inštalacije

Brezžična pametna hiša

Od sistema, kjer komunikacija med napravami poteka prek kablov (KNX sistem), pri brezžični pametni hiši, naprave in izdelki komunicirajo prek radijskih valov. Gre za nov dvosmerni brezžični sistem za pametne hiše. Aplikacije za upravljanje senčil, razsvetljave, ogrevanja, varovanja in nadzora, so preproste za uporabo in se s pomočjo gumbov nastavijo na eni sami enoti. Hitro in udobno se programirajo s pomočjo računalnika in programa za brezžično pametno hišo. Z vidika uporabnika je radijsko vodena tehnologija preprosta, saj ni večjih posegov v zidove stavbe, namestitev omenjenega sistema pa je čista in hitra.

Z brezžično povezavo postane vaš mobilni telefon daljinec za garažna vrata, odpiranje vrat ograje ali zapornice, lahko pa odklepa in zaklepa vašo že obstoječo električno ključavnico vhodnih vrat. Pravzaprav je scenarijev še veliko več. Ob odpiranju garažnih vrat se prižge še luč, ali pa se ob spuščanju zapornice zaklene ključavnica na vhodnih vratih. Tak »digitalni ključ« je mogoče prek mobilne aplikacije posredovati drugim uporabnikom brezžične pametne hiše.

Pametne hiše in njihov doprinos k varovanju okolja

Stanovanjske stavbe skrivajo ogromno potenciala za varčevanje. Podnebne spremembe in učinkovita raba energija sta danes ključni pri reševanju trajnostnih izzivov, zato lahko s pomočjo digitalnih hišnih sistemov z energijo varčujemo na več različnih načinov. Izklapljanje razsvetljave, ko je ne potrebujemo, z učinkovito regulacijo gretja ali hlajenja objekta, s prezračevanjem in uravnavanjem vlažnosti.

Pametna hiša potrebuje pametne inštalacije

Inteligentno krmiljenje naprav in sistemov znotraj pametne hiše imenujemo možgani stavbe. Namesto uporabe ločenih linij in kontrolnih enot, posamezne naprave skupaj tvorijo inteligentni sistem, kjer funkcije komponent delujejo posamično ali sočasno. Sistem pametnih inštalacij je izjemno prilagodljiv in nudi veliko število funkcij. Uporabniku tak sistem prinaša občutek varnosti in brezskrbnosti.

Naključno prižiganje razsvetljave ob naši odsotnosti daje občutek, da so v hiši stanovalci, kar deluje kot preventivni alarmni sistem. Preventivno zapiranje glavnega dovoda vode v objekt, ali pa zgolj upravljanje pomivalnega ali pralnega stroja na daljavo, prepreči morebitne izlive vode v odsotnosti stanovalcev. Na daljavo lahko upravljamo tudi štedilnik, pečico ter številne ogrevalne sisteme in aparate znotraj pametne hiše, kar prepreči morebitni požar, če bi kateri od aparatov v naši odsotnosti pomotoma ostal prižgan.

Inteligentne inštalacije

Shema pametnih inštalacij

Projekt pametnih inštalacij običajno vsebuje krmiljenje razsvetljave, krmiljenje moči in žaluzij, regulacija ogrevanja in hlajenja, centralno ozvočenje, enopolne sheme in popise materiala. Nizkonapetostne inštalacije so namenjene razsvetljavi in napajanju električnih naprav v hiši, informacijske pa telefonu in računalniški mreži, klimatizaciji, protivlomni zaščiti, protipožarni zaščiti in še marsičemu.

Projektiranje električnih inštalacij je vsekakor storitev, ki se jo je treba lotiti strokovno in z veliko mero pozornosti in načrtovanja. Načelo »sam svoj mojster« v primerih električnih inštalacij močno odsvetujemo. Projektiranje električnih inštalacij mora namreč upoštevati natančno določene zakonske omejitve in predpise, hkrati pa mora izvajalec poskrbeti, da bo električna napeljava v primeru sprememb, nadgradnje ali okvare zlahka dostopna in varna.

Obstaja več shem brezžičnih pametnih inštalacij. Prva je univerzalni način priključitve, pri drugi je vezalni načrt povezan z magnetno ključavnico, pri tretji pa je priključitveni načrt vezan na električno odpiralo, nameščeno na vratni okvir. Sistem deluje na brezžično povezavo Bluetooth, ki deluje v radiu 5-10 metrov od pametnega telefona.

Kaj pa cena?

Za boljšo predstavo – pri enostanovanjski hiši z uporabno površino 150m2, za sistem z osnovno funkcionalnostjo – ogrevanje, senčenje, razsvetljava – in njegovo upravljanje prek internetne povezave, odštejemo med tri do štiri tisočake.