Pošlji povpraševanje

Vraščeni nohti

Vraščeni nohti so pogosta in tudi izredno boleča nadloga, s katero se spopada kar 20 odstotkov ljudi, ki obiščejo zdravnika zaradi težav z nogami. Vraščeni nohti se vihajo v kožno gubo in pritiskajo na kožo, s čimer jo poškodujejo. Predel postane rahlo rdeč, otečen, če se ne odločimo za pravočasno zdravljenje vraščenega nohta, pa lahko pride celo do hujšega vnetja in gnojnega izcedka. Da bi preprečili zaplete in ponovitev, vraščen noht začnemo zdraviti nemudoma, saj je ravno pravočasno ukrepanje pri tovrstnih težavah najpomembnejše.

Vraščeni nohti

Vraščeni nohti na nogah

Vraščen noht na nogah se največkrat pojavi na nožnem palcu. Noht začne rasti v okoliško mehko tkivo, kar povzroča bolečino in vnetje, včasih tudi bakterijsko okužbo. Najpogosteje so vraščeni nohti posledica same oblike nohtov (največkrat se pojavi pri ljudeh, ki imajo majhen noht in velik mesnat prst), med druge vzroke vraščenih nohtov na nogah pa spadajo:

  • nepravilno striženje nohtov (prekratko),
  • preozki čevlji,
  • mehanske poškodbe nohtov.

VAM TEŽAVE POVZROČAJO VRAŠČENI NOHTI?

Prvi simptomi vraščenih nohtov na nogah so bolečina, rdečina in oteklina v okolici nohta ter poškodovana koža ob robu nohta, od koder se lahko cedi bistra tekočina, gnoj ali kri.

Da vraščene nohte preprečite, poskrbite za pravilno striženje nohtov - na nogah naj bodo pristriženi ravno, na rokah pa ukrivljeno, v nobenem primeru pa jih ne smemo striči preveč na kratko. Izogibajte se preozkim čevljem, ki vas tiščijo in silijo noht v kožo, dnevno pa nanašajte vlažilno kremo, saj se nohti težje vraščajo v navlaženo in nežno kožo.

Sponke za vraščene nohte

Sponke za vraščene nohte so revolucionarna rešitev pri zdravljenju vraščenih nohtov na nogah. B/S sponka ali sponka za vraščene nohte je sestavljena iz dveh zelo tankih vzmetnih žičk s kaveljčki in se uporablja pri vraščenih nohtih z ranjenimi nohtnimi utori, občutljivih stranskih nohtnih robovih in gnojnih vraščenih nohtih. V salonu Lassana vam jo strokovno in nežno vstavimo pod rob nohta ter jo zategnemo v zanko. Robovi nohta se tako začnejo dvigovati iz vnetega nohtnega kanala. Sponko za vraščene nohte nato zavarujemo z gelom in podložimo s tamponado, tako da ostane na svojem mestu. Takšna sponka za zdravljenje vraščenih nohtov pomeni alternativo kirurškemu posegu in je po navadi tudi prva rešitev.

Zdravljenje vraščenega nohta

Zdravljenje vraščenega nohta v skrajnem primeru poteka s kirurškim posegom, velikokrat pa je bolje, če najprej obiščemo pedikerski salon, kjer vam namestimo sponko za vraščene nohte.

Če stanje ni prehudo, si lahko pomagamo tudi sami.

Nohte na nogah je treba striči naravnost in paziti, da v obnohtnem kanalu ne puščamo t. i. špičke, ki bi lahko poškodovale tkivo. Previdni moramo biti tudi pri odstranjevanju obnohtne kožice, ki nas ščiti pred vdorom bakterij. Le-te ne režemo, ampak jo potisnemo od sredine navzven z leseno palčko. Če vam pravilna nega ne gre, vam lahko pri tem pomagamo v salonu Lassana. Opravljamo tudi odstranjevanje kurjih očes.

Zdravljenje vraščenega nohta začnemo s pogostimi kopelmi v topli vodi (ob že vraščenem nohtu trikrat dnevno), ki ji dodamo morsko sol. Nadaljujemo z masažo prizadetega območja. Ko je koža zmehčana, jo masiramo okoli vraščenega nohta. Nato si pripravimo obkladek iz enega dela gline in treh delov vode. Zmešani sestavini nanesemo na čisto gazo in jo položite na mesto, kjer se vrašča noht, ter jo pričvrstite s povojem. Obkladek pustimo na stopalu vsaj dve uri, nato pa glino speremo.

Lassana d.d. | Vraščeni nohti na nogah, sponke za vraščene nohte, zdravljenje vraščenega nohta - povezave do naše spletne strani: