Pošlji povpraševanje

Suha koža na obrazu in po telesu: od vzrokov do rešitev

Suha koža na obrazu navadno ni razlog za preplah, seveda pa zna biti neprijetna. Pogosto je težko ugotoviti, zakaj do nje sploh pride, saj je možno prepletanje različnih vzrokov. Eden izmed njih je nizka vlažnost zraka, ki nas obkroža. To je pogosto predvsem pozimi zaradi mraza in intenzivnega notranjega ogrevanja. Povrhnjico izsušijo tudi (pre)pogoste vroče prhe, izpostavljanje klimatskim napravam in uporaba agresivnih mil ter detergentov. Prevelike količine alkohola, čaja in kave prav tako pripomorejo k prezgodnjemu staranju in izgubi vlažnosti. Odrasel človek naj bi dnevno popil okoli 2 litra voda - poskrbimo, da bo temu res tako, in naredimo nekaj ne le za svoj videz, temveč tudi za svoje zdravje.

Vitamini in ustrezna prehrana – suha koža bo z zdravim načinom življenja preteklost

Zelo suha koža po teleseu je pogost pojav, a preden se začnemo ozirati za najnovejšimi produkti in jih primerjati med seboj, je smiselno najprej preučiti svoje zdravje in življenjski slog. Ogromno lahko naredimo že z boljšo prehrano, dodatki in dovolj vode. Za sijoč in zdrav videz je priporočljivo uživanje rib z veliko omega 3 maščob. To sta recimo losos in tuna. Oreščki, avokado, kokosovo in olivno olje so vsi bogati z vitaminom E, ki ima ugodne vplive na kožo. V dogovoru z osebnim zdravnikom ali farmacevtom se lahko odločimo tudi za jemanje dodatkov oziroma dopolnil. Jemanje vitaminov A in D, ribjega olja in cinka pogosto vodi do dobrih rezultatov.

nad suho kožo na obrazu z vitamini

Suha koža pozimi: za kakšno nego se je najbolje odločiti?

Pomemben izdelek, ki ne bi smel manjkati v naši kopalnici, je vlažilna krema. Omogočati mora hranljivo nego in hidracijo. Pogoste sestavine so kvalitetna olja in rastlinska masla kot sta kakavovo ali karite. Sijajni sestavini sta tudi hijaluranska kislina in ceramidi, izogibati pa se je treba izdelkom, ki vsebujejo alkohol, saj le-ta kožo še dodatno izsuši. Če nosimo ličila, jih je pred spanjem potrebno odstraniti z izbranim odstranjevalcem. Obraz si popivnamo z brisačo in nikoli ne drgnemo. Potem po želji nanesemo tonik in obvezno kremo, da zadrži vlažnost. Privoščimo si lahko tudi preprosto masko iz domačih sestavin (korenje, med ali avokado), ki jo na obrazu pustimo delovati od 20 do 30 minut.

Razmišljate o tretmaju za suho kožo?

V kozmetičnih salonih je na voljo malo morje tretmajev suhe kože z vitamini, potrebno je le izbrati pravega. Z uporabo alfa hidroksi kislin (AHA) se odstranjuje odmrle kožne celice in obenem vlaži povrhnjico. Gre za kislino, ki se uporablja tudi za odpravljanje gub in sončnih poškodb, najdemo pa jo v različnih izdelkih. Paziti moramo, da kisline ne zamenjamo z BHA kislino, ki je namenjena zdravljenju nečistoč in mastne kože. Veliko salonov nudi nego obraza z AHA pilingom in uporabo podobnih produktov. Poleg kože pa se v zimskih časih, predvsem ženske, pogosto srečujej tudi s problemi srbečega lasišča. Izvor tovrstnih problemov so pogosto suhi lasje.

zelo suha koža po telesu pozimi

Potrebno se je zavedati, da je lahko zelo suha koža po telesu tudi znak bolezni

K zdravniku oziroma dermatologu bi se morali napotiti vedno, ko se stanje naše kože dalj časa ne izboljša kljub našim številnim poskusom. Če pozimi suho kožo spremljajo rdečica, otekline, hudo srbenje, ki nas ovira pri vsakodnevnih aktivnostih, ali pa imamo večja področja suhe kože, ki se lupi, je prav tako dobro pridobiti nasvet strokovnjaka. Lahko se izkaže, da gre za kronično bolezen atopijski dermatitis. Prej ko pridemo do ustrezne diagnoze, hitreje bomo lahko ukrepali in začeli z zdravljenjem. Z uporabo kortikosteroidnih mazil in spremembo življenjskega sloga se da narediti veliko. Velik je predvsem vpliv prehrane na suho kožo.