Laserski razrez kovin zagotavlja optimalno natančnost ter stroškovno učinkovitost


Laserski razrez kovin se, kot že ime pove, uporablja za razrez najrazličnejših kovin z zmogljivim laserjem. Za usmerjanje žarka se uporabljata optika in CNC (računalniško numerično krmiljenje). Nadzor gibanja omogočata G-koda ali CNC, ki poda informacije o tem, kaj je treba izrezati. Zaradi laserja, usmerjenega na material, le ta nato zgori, izhlapi, se stopi ali pa ga odpihne curek plina. Končen rezultat je oblika oziroma izrez s kakovostno površino.


Laserski razrez kovin

Laserski razrez pločevine je zahvaljujoč razvoju tehnologije v zadnjih nekaj letih precej napredoval in postal cenovno dostopnejši. Tehnologija se ne uporablja več le v avtomobilski, letalski, medicinski in vesoljski industriji, najti jo je mogoče še v mnogih učilnicah in predavalnicah.

Ne glede na to, kje se stroj uporablja na kakovost končnega izreza, vplivajo različni rezalni parametri. Med drugim debelina kovine, ki se mora ujemati z relativno močjo rezalnika, hitrost rezanja, ki mora biti ravno pravšnja, površinska hrapavost ter izostritev rezanja. Ti parametri so poglavitni za zagotavljanje uveljavljenih standardov kakovosti in jih je treba vselej nadzorovati.

Razrez aluminija in drugih kovin na takšen način zagotavlja proizvodnjo produktov najvišje kakovosti ter poenostavi postopek izdelave. Natančna, hitra in stroškovno učinkovita obdelava kovin z računalniško vodenim preoblikovanjem in izdelavo ne dopušča napak. Ob tem je avtomatiziran laserski razrez inoxa tudi prijaznejši do okolja, saj ne povzroča velikega hrupa, zmanjšuje količino odpadnega materiala ter zmanjšuje negativne vplive na okolje.


Preberite več o struženju


 

Kakšne prednosti ponuja laserski razrez pločevine?

Laserski razrez kovin prinaša mnogo prednosti, ki jih je težko spregledati. Ena izmed očitnejših prednosti je zmanjšanje kontaminacije obdelovanca. Ker postopek ne uporablja rezila, ki bi lahko onesnažilo material, ta ni mogoča. Prav tako omogoča neskončno številno ponovljivosti, obdelava z laserjem pa nadomesti več klasičnih metod obdelave pločevine.

Postopek odlikujejo še izredna natančnost, sijajna produktivnost ter nizka toplotna moč. Slednja je posledica velike hitrosti, ki zmanjša difuzijo toplote v material ter s tem prepreči njegovo zvijanje. Razrez aluminija ter drugih kovin se ponaša z neverjetno kakovostjo robov, saj se laser za razliko od drugih rezil med postopkom ne obrabi.

Razrez pločevine

Z napredkom industrij tradicionalne tehnologije rezanja preprosto niso bile več kos določenim nalogam. Laserski razrez kovin zagotavlja optimalno izdelavo zapletenih geometrij na najtanjših materialih, ob tem pa preprečuje morebitno škodo, ki bi nastala v procesu. CNC stroj v primerjavi z drugimi rezalnimi napravami porabi manj energije, saj je čas, ki ga laser potrebuje za prerez majhen. Z zmanjšanjem porabljene energije pa se posledično zmanjšajo tudi stroški delovanja. Takšen stroj poleg laserskega razreza inoxa dopušča še razrez plastike, usnja, lesa, papirja in številnih drugih materialov.


Več o CNC razrezu

 

Kaj se uporablja za laserski razrez kovin?

 Laserski razrez pločevine se izvaja z vrhunskim CNC strojem, ki v primerjavi z drugimi tehnologijami ponuja več prednosti. Razrez kovin je včasih bil sestavljen iz več različnih postopkov. Razvoj tehnologije je te postopke uspešno združil v CNC stroj, s katerim so zagotovljene večja ponovljivost, natančnost in učinkovitost.

CNC je kratica za tujko Computer Numerical Control, ki v prevodu pomeni računalniško numerično krmiljenje. Gre za izpopolnjen proces izdelave kovinskih in drugih materialov z računalniško krmiljenim strojem. Laserski razrez inoxa, aluminija, bakra, stekla, plastike, medenine in drugih materialov se izvaja z edinstvenimi orodji nameščenih na krmiljenih oseh stroja. Osi so nadzirane s strani računalnika, ki stroju pomaga oblikovati želeni produkt. Laserski razrez kovin poteka tako, da žarek, usmerjen na določeno področje, material stopi. Avtomatiziran postopek nudi natančen izrez želenih oblik in dimenzij ter vselej kvalitetne končne izdelke. Postopki, kot je laserski razrez aluminija z računalniškim krmiljenjem, prihranijo veliko ročnega dela, prav tako pa omogočajo masovno izdelavo.

CNC stroj zahteva nekaj izkušenj in predhodnega znanja, a je kljub zapleteni zasnovi nadvse preprost za uporabo. S pomočjo računalnika ga lahko upravlja ena oseba. Slednja na računalniškem zaslonu preverja, ali se postopek izvaja v skladu s specifikacijami. Avtomatizirane funkcije namreč dopuščajo preprosto nastavitev parametrov za različne obdelave in enostavno samodejno menjavo orodij.


Laserski razrez pločevine

Kakšna je cena za laserski razrez aluminija?

 Laserski razrez kovin je najnovejša tehnologija, katere cena odlično konkurira na trgu. V primerjavi s klasičnimi metodami obdelovanja kovin je stroškovno učinkovitejši, saj so zaradi edinstvenih izboljšav, takšni tudi stroški proizvodnje. Zahvaljujoč hitri in natančni obdelavi produktov omogoča, da se v enakem času obdela večja količina materiala kot pri tradicionalnih tehnikah.

Mnogi menijo, da sta visoka doslednost razreza aluminija ter vrhunska kakovost izjemno dragi, a ni tako. Z uporabo računalniško vodenega orodja je namreč mogoče mnoge procese avtomatizirati, zaradi česar je manj ročnega dela, obdelava pa je temeljitejša ter z ničelno vrednostjo napak. Laserski razrez pločevine nudi dosledne upogibe, kar zmanjša čas, potreben za popravljanje izdelkov. Intuitivni stroji z modernim postopkom poskrbijo, da cena konkurira zneskom na trgu pred leti, ko je postopek zajemal različne obdelave.

Cena laserskega razreza kovin je odvisna še od različnih dejavnikov, vključno z materialom in njegovo debelino. To pomeni, da imajo različni materiali različne stroške, pri čemer je laserski razrez inoxa dražji od plastike. Debelejši materiali prav tako povzročijo višje obratovalne stroške, saj je potrebna večja moč laserja. Na ceno vplivajo še čas izdelave, kompleksnost oblikovanja in obseg proizvodnje.